Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Vindkraftparker och brandsläckning i omgivningen

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Vindkraftparker och brandsläckning i omgivningen

    I detta ämne samlas kunskap om vindkraftparker och eventuella risker och åtgärder i samband med brandsläckning i dess närområde.

    Nyckelord: vindkraft vindkraftverk vindkraftpark
    Senast ändrad av PO; 2020-12-21, 09:51.

  • #2
    Frågor och svar från om vindkraftparker och brand i närområdet. Arise - 2020

    Arise är ett företag inom vindkraftområdet som driver och förvaltar flera vindkraftparker. Jag ställde en del frågor till dem om hur det funkar med vindkraftparker och brand i dess närområde.

    "Först vill jag beskriva att vi äger och förvaltar vindkraftverk i storleksordning 100m tornhöjd, samt 100m vingdiameter eller mer.

    Finns det något vid en skogsbrand som gör att vindkraftverk eller kablar från vindkraftverk blir hotade?
    • Så gott som alla ledningar i våra vindkraftsparker är markförlagd. Kablagen kommer in i vindkraftverken genom fundamenten i marken varpå risken för att de ska bli skadade är små.
    Är kablaget skyddat mot brand?
    • Nej inget speciellt skydd, men som sagt ovan är de förlagda i marken varpå risken för brandskada är liten.
    Kan kablaget bli en fara för brandmän om det brinner en viss tid i området?
    • Nej, skulle vi får en sådan stark markbrand så att kablaget skadas så kommer säkringar lösa ut och göra elnätet spänningslöst. Vid vissa ställen i vindkraftparkerna finns de så kallade kopplingskiosker.
    Ska man stoppa vindkraftverken i samband med brand och är det något räddningstjänsten då kan kontakta ägarna om?
    • Det kan man göra, då mest för att minska risken för att rök och damm dras in i maskinerna. Denna manövrering kan utföras via fjärr och kontakt tas för våra vindkraftverk till vår driftcentral.
    Räcker det att stoppa dem eller behöver de skyddsjordas på plats också?
    • Vi har möjlighet att via fjärr göra elnätet spänningslöst, men som sagt ovan så anser jag inte att ett elektriferat markkabelnät är en risk för brandmän.
    Finns det några andra arbetsmiljörisker att tänka på när man arbetar i närheten av vindkraftverk?
    • Största risken kring ett vindkraftverk är fallande föremål, dock framförallt is och snö. Detta är ingen risk under skogsbrandssäsong. Istället är det den självklara risken om blad eller liknande har tagit fyr och kan falla till marken. Men som sagt så är vingarna som lägst ca: 50m över marken med en hårdgjord yta i dess direkta närområde."
    Senast ändrad av PO; 2020-12-21, 09:26.

    Kommentera


    • #3
      Tack, Jag undrar om det finns någon kunskap kring hur enskilda verk påverkas av omkringliggande brand. Man kan ju tänka att ett, eller flera, hamnar mitt i ett skogsparti som brinner. Hur motstår ett verk utvändig värmepåverkan? Går detta att bekämpa bränder runt vindkraftverk från luften?

      Kommentera


      • PO
        PO skriver
        Ändra kommentar
        Det som jag inte hittat ett faktabaserat svar på men som man kanske istället kan göra en ingenjörsmässig bedömning av är värmepåverkan på ett enskilt vindkraftverk.
        Brandfronten förflyttar sig förbi enskilda punkter på marken inom tidsskalan minuter. Även om det är höga strålningsnivåer så är det oftast inte så höga strålningsnivåer att det antänder byggnader. Istället är det flygande gnistor som oftast antänder byggnader, och dessa är inga problem för tornet på ett vindkraftverk. Stålkonstruktionen i tornet på ett vindkraftverk innehåller stor massa av stål som leder och fördelar värme bra. Troligtvis kan inte en passerande skogsbrand hetta upp någon del av stålet så mycket att det tappar något i hållfasthet.
        Men det är som sagt bara antagande.

    • #4
      Helikoptrar kan användas i vindkraftparker

      MSBs avtalspart för brandsläckning med helikopter, Heliair Sweden, berättar att det inte finns några hinder eller restriktioner för att släcka bränder inom vindkraftparker. Problemet kan, eftersom de ofta är belägna på höjder, vara att det är längre för dem att hämta vatten.

      Kommentera


      • #5
        Frågor och svar från om vindkraftparker och brand i närområdet. Arise - 2020

        Jämtkraft är ett energiföretag som driver och förvaltar flera vindkraftparker. Jag ställde en del frågor till dem om hur det funkar med vindkraftparker och brand i dess närområde

        "Finns det något vid en skogsbrand som gör att vindkraftverk eller kablar från vindkraftverk blir hotade?
        • Det finns alltid en risk att turbinerna kan ta skada utav värmeutvecklingen som sker i skogsbrand, det beror på hur nära turbinerna står i förhållande till trädgränsen. Oftast så avverkas det så pass mycket runtomkring plus att marken som turbinerna står på är bergtäckt och slutfinishen blir en stor grusplan så att turbinerna står alldeles intill träd är inget som vi har utan det finns alltid ett säkerhetsavstånd för att inte fallande träd ska ramla ned mot turbinerna samt en säkerhetsåtgärd för att inte teknikerna på plats ska bli utsatt för fallande träd, men jag har inte varit med om att någon turbin har tagit skada vid en skogsbrand under den tiden jag arbetade ute i turbinerna som tekniker.
        Är kablaget skyddat mot brand?
        • Kablarna som går mellan turbinerna är nedgrävd i jorden i anslutning till vägnätet som brukas till o från turbinerna. Klassificeringen är enligt vad som krävs för att ha kabeln under jord samt mot vatten, Vad gäller skogsbrand så övervakar reläskydden ledningen och kopplar ifrån om kabeln går sönder varvid felsökning med mätbuss tar vid. Efter reparation kontrollmäts isolationen före drifttagning.
        Kan kablaget bli en fara för brandmän om det brinner en viss tid i området?
        • Eftersom reläskydden övervakar och ser till att koppla ifrån om något går sönder i kabeln. Inga synliga kablar finns i anslutning till vindkraftverket utan det ligger nedgrävt.
        Ska man stoppa vindkraftverken i samband med brand och är det något räddningstjänsten då kan kontakta ägarna om?
        • Skulle det uppstå en större brand i vindkraftsparken så kan vi stänga av vindkraftverk via fjärrstyrning samt så kan vi stänga ned hela parken om det skulle vara så.
        Räcker det att stoppa dem eller behöver de skyddsjordas på plats också?
        • Vi kan fjärrstyra hela parken och vi kan koppla bort vissa delar av parken eller hela parken så den är strömlös. Så att skyddsjordas är inget som tillämpas om det uppstår brand.
        Finns det några andra arbetsmiljörisker att tänka på när man arbetar i närheten av vindkraftverk?
        • Dom riskerna vi har med oss är när det är isbildning på våra turbiner, (kallt klimat, vinter) vi ser till att inte uppehålla oss i närheten av turbinerna då, samt är det åskoväder på ingång över parken så ser man inte till att uppehålla sig ute och i anslutning till vindkraftverken. Våra underentreprenörer blir alltid informerad om vad som gäller rådande säsong så det inte är några oklarheter och framförallt så ser vi till personsäkerheten går före allt annat. När en ny entreprenör ska arbeta i området så informerar vi om allt som gäller i parken och det kan handla om hastighet på vägarna i parken, kan förekomma jakt, halt väglag, åska, snö och isbildning på vindkraftverken, alltid bära synliga arbetskläder med reflex, hjälm, skyddsskor."
        Senast ändrad av PO; 2020-12-21, 09:28.

        Kommentera


        • #6
          Tackar, PO; för utomordentlig research

          Kommentera

          Annonser

          Kollapsa

          Working...
          X