Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Släckmedel för att släcka bränder i batterier i elbilar

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Släckmedel för att släcka bränder i batterier i elbilar

    Detta ämnet blir ett samlingsämne där jag samlar rapporter där man testat olika släckmedel för att släcka bränder i batterier i elbilar. Det finns idag en utbredd uppfattning om att det är stora mängder vatten som är det som gäller för att släcka bränder i elbilsbatterier. Målsättningen med detta ämnet är att gå tillbaka till källorna till de försök som rekommendationen baseras på och försöka dra slutsatser från dessa. Rapporterna som samlas här kan alltså finnas på andra platser på Utkiken också.

    Steg 1 i arbetet är alltså att förstå var rekommendationen kommer ifrån om att släcka elbilsbatterier genom att kyla utsidan av batteriomslutningen med stora mängder vatten.

    Nyckelord: batteribrand elbilsbrand e-fordon litiumjon

  • #2
    Best Practices for Emergency Response to Incidents Involving Electric Vehicles Battery Hazards, NFPA - 2013

    NFPA gjorde flera fullskaleförsök som ledde fram till rekommendationerna om att släcka elbilsbränder med stora mängder vatten. Syftet med detta arbete var att kunna sätta siffror på vad som egentligen menades med stora mängder vatten.

    Man använde riktiga batterimoduler som placerades i "låtsasbilar" där man sen lät brandmän släcka dessa bränder samtidigt som omfattande mätningar och observationer gjordes.

    Del 1: innehållsförteckning, sammanfattning och beskrivning av släckförsöken
    Del 2 :Mätdata och släckförsök
    Del 3: Fortsättning mätdata och släckförsök samt redovisning av Key Findings
    Del 4: Mätning av Heat Release Rate
    Del 5: Ritning på övningsbilen som användes
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

    Kommentera


    • #3
      Kunskapsläge 2012, EU - Rescue Team Teaching Program

      Det fanns ett EU-projekt 2012 som arbetade med att överföra kunskap till räddningstjänst om batteribränder. Bifogat finns både ett utdrag som handlar om brandsläckning och hela presentationen det är hämtat från.
      Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

      Kommentera


      • #4
        Räddningskedjan, Sverige - 2012

        Det svenska projektet räddningskedjan presenterade 2012 en studie om riskfaktorerna för el- och elhybridfordon. Intressant i denna rapport är att man avseende brand rekommenderar att vid brand i batteripacken låta dem brinna ut. Man konstaterade också att det var stor skillnad i rekommendationer mellan olika tillverkare.

        En intressant iakttagelse är att det fanns en rekommendation om att låta bilen få ventilera under 72 timmar om den varit nedsänkt i vatten då det kan bildas vätgas. Detta är något som försvunnit under senare år men nu börjar dyka upp som frågeställning igen.

        En sak man påstod då och som ibland fortfarande påstås är att man absolut inte ska släcka med "lite" vatten. I denna studie hänvisas till att det beror på att det kan bildas farliga gaser när man släcker med "lite" vatten. Exakt vilka farliga gaser det handlar om framgår inte. Med det vi lärt oss efter denna rapport kommit ut så känns det som att det är farliga gaser oavsett hur man gör och att denna rekommendation om "lite" vatten inte längre är relevant.
        Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
        Senast ändrad av PO; 2020-06-12, 13:36.

        Kommentera


        • #5
          Proveldning och släckning av el-bilar, Renault med flera - 2015

          Renault gjorde 2015 flera försökseldningar, både med och utan släckinsats.

          Intressant med bilen utan släckinsats är att det dröjde ungefär en timme innan batteriet brunnit färdigt.

          Släckförsöken gjordes genom antändning på det viset räddningstjänsten bedömde som vanligast. Att någon kastade in något brännbart så det tog eld i baksätet. Man lät det brinna 30 minuter innan släckning påbörjades för att försäkra sig om batteriet börjat brinna. Släckningarna gjordes som en vanlig bilbrand. Man arbetade från motorrummet och sen bakåt för att avsluta med att släcka batteribranden. Man kunde inte släcka batteribranden även om man släckte flammorna med jämna mellanrum.

          Erfarenheterna från detta försök gjorde att man specialbyggde ett batteri där räddningstjänsten kunde koppla på en slang som gick direkt in i batteriomslutningen. Denna gången släcktes batteriet på 5 minuter efter man börjat fylla vatten in i batteriomslutningen.

          Vid test med en annan bilmodell som saknade denna möjlighet att koppla på vatten direkt in i batteriomslutningen upptäckte man att delar av batterihöljet smälte bort, Man placerade då en typ av lock under baksätet. Locket skulle smälta bort under brand och ge vatten åtkomst rakt in i batteriet. Även denna lösning fungerade och batteriet slocknade innan det var helt utbränt. Detta är nu en lösning som finns på alla Renaults batteribilar. Genom att se om det kommer lågor från batteriet där baksätet satt kan man då se att luckan har smält bort och sikta med vattnet ner där lågorna kommer ifrån.
          https://group.renault.com/en/news-on...fire-services/

          Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

          Kommentera


          • #6
            Brandsläckningsteknik för Litiumjon-batterier, Kina - 2017

            En kinesisk rapport har sammanfattat en del tidigare forskning samt fyllt på med några egna släckförsök.

            I rapporten, där man proveldade fyra sammankopplade battericeller med en vikt på drygt 2,5 kg, konstaterar man:

            Att de flesta gasformiga släckmedel och pulver inte har någon effekt på denna typ av bränder.

            F500 är ett bra släckmedel för att släcka batteribränder. Man jämförde 5% F500, ett 5% egentillverkat släckmedel med tensider samt vatten. F500 och det egentillverkade släckmedlet hade dubbelt så snabb släcktid som enbart vatten. Battericellerna var under försöken fullt åtkomliga för släckmedlen.
            Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

            Kommentera


            • #7
              Försök på enstaka påsceller, Italien - 2018

              Dessa försök är nog egentligen inte relevanta för att bedöma effektiviteten av olika släckmedel i elfordon eftersom de utförts på enstaka celler där man har full åtkomst till cellen. Jag har valt att ta med den i denna genomgång eftersom den refereras till i denna skrift från MSB >>>

              Slutsatsen man kan göra eftersom detta troligen är en av de mer lättsläckta litiumjonbatteribränderna är vilka släckmedel som inte fungerat. Om de inte funkat här funkar de troligen inte i en verklig situation heller.
              De som inte fungerade var pulver och koldioxid. Vatten och skum fungerade.
              Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

              Kommentera


              • #8
                Släckförsök på Litiumjonbatterier, RISE - 2018

                Lion Fire: Extinguishment and mitigation of fires in Li-ion batteries at sea är en rapport om släckförsök som RISE gjorde där man testade vatten, CAFS, Skum, Kvävgas och AVD mot batteribränder. Man gjorde försök både med indirekt släckning och direktinsprutning i batteripacket.
                Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

                Kommentera

                Annonser

                Kollapsa

                Working...
                X