Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Metoder och materiel för att hindra återantändning av litiumjonbatterier i fordon

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Metoder och materiel för att hindra återantändning av litiumjonbatterier i fordon

    I detta ämne samlas kunskap om metoder och materiel för att hindra återantändning av litiumjonbatterier i fordon.

    Nyckelord: litiumjonbatteri fordonsbrand batteribrand elbil återantändning termisk rusning

  • #2
    Nedsänkning i vattenbad

    Nedsänkning i vattenbad hindrar tillfälligt den termiska rusningen att sprida sig från cell till cell. Så länge det finns laddning kvar i battericellerna finns det också en möjlighet att den termiska rusningen startar igen efter att bilen eller batteriet tagits upp igen ur vattenbadet. Vattnet kommer troligen att innehålla föroreningar som gör att det måste tas om hand och inte kan släppas ut hur som helst.

    Genom att tillföra salter i vattnet ökar vattnets ledningsförmåga och det startar en elektrolys som drivs av spänningen i batteriet. Elektrolysen sönderdelar vattnet till vätgas och syrgas samtidigt som laddningen i batterierna minskar. Batterierna behöver laddas ur fullständigt i vattenbadet för att vara säkra ur brandsynpunkt och vattnet kommer troligen att vara förorenat och behöver tas omhand. En särskild risk att vara uppmärksam på är bildandet av vätgas och syrgas som tillsammans är en explosiv gasblandning. Denna gas kan ansamlas i utrymmen i fordonet och explodera även vis små gnistor. Bra ventilation av både kupé och andra volymer som skulle kunna ansamla vätgas och syrgas är nödvändig.

    Kommentera


    • #3
      AVD i batterimodulen hindrar återantändning efter en batteribrand eller mekanisk påverkan på litiumjonbatterier.

      AVD, som är en typ av finfördelad lervälling av mineralen Vermikulit, har precis som gips kemiskt bundet vatten i sig. GPBM Nordic AB, som är svensk återförsäljare av AVD arbetar mycket med batterisäkerhet och arbetar just nu med att utvärdera hur bra intorkad AVD står emot termisk rusning i batterier och om det kan fungera som ett skydd för att förhindra propagering av termisk rusning i batterimoduler.

      AVD direkt från släckaren i sin våta form är bevisat effektiv för att släcka batterimoduler med termisk rusning. Det finns nu stora släckare med en volym på 25 och 50 liter.

      Klicka på bilden för större storlek  Namn:	        Släckaggregat AVD.png Visningar:	0 Storlek:	358,6 kB ID:     	64454
      Om man tänker sig att man efter en brand fyller en batterimodul med AVD och att det efterhand läcker ut och vattnet dunstar, då finns det fortfarande kvar ett lager med intorkad AVD-film på alla ytor. Denna tunna film har väldigt bra isolerande egenskaper som hindrar propagering av termisk rusning. Det är än så länge testat, med goda resultat, i mindre skala.
      I filmen nedan ser man hur en tunn film med torkad AVD stoppas in mellan två grupper med batterier och att filmen i detta fallet hindrar värmen från de brinnande batterierna att spridas vidare.

      Klicka på bilden för större storlek  Namn:	        2020-11-17_13-27-13.png Visningar:	0 Storlek:	105,9 kB ID:     	64455 Klicka på bilden för större storlek  Namn:	        2020-11-17_13-26-12.png Visningar:	0 Storlek:	281,7 kB ID:     	64457 Klicka på bilden för större storlek  Namn:	        2020-11-17_13-27-34.png Visningar:	0 Storlek:	327,7 kB ID:     	64456


      Kommentera


      • #4
        Nedsänkning av litiumjonbatterier i vattenbad gav brand under vatten, UK - 2021

        En intressant film som visar hur ett batteripack till en elscooter fortsatte brinna under vatten efter det sänkts ner i en bassäng med vatten. Värt att notera att det var bara ett av 800 batteripack som gav denna reaktionen. Likaså känns det som att vattnet gjorde precis den nytta man hoppades på. Jag har inte hittat vad orsaken till de ursprungliga problemen var.



        För övrigt känns det som en välgenomtänkt insats. Man la träpallar på botten av bassängen för att förhindra att batteripacken kom i direkt kontakt med bassängen. Man hade en extra, tjock, presenning runt kanten för att skydda bassängen där. Nedan är lite citat fritt översatta från Twittertråden:
        Man använde totalt 22 000 liters bassängkapacitet för att hantera de 800 batterierna. Från början var planen bara att sänka ner batterier som var uppenbart påverkade, men efter 96 timmar började det brinna i batterier som man inte trodde det skulle börja brinna i. Då beslutade man att dränka resterande batteripack också.

        Kommentera

        Annonser

        Kollapsa

        Working...
        X