Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Släckmedel och släckmetoder vid batteribränder

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Släckmedel och släckmetoder vid batteribränder

    I detta ämne samlas kunskap och tankar om släckmedel och släckmetoder för batteribränder. Eftersom batterier ofta är inkapslade i flera steg kan en släckmetod även innebära att kyla omgivningen och låta battericellerna brinna färdigt.
    Angående specifika släckmedel som kan släcka själva batteriet så finns det många släckmedel som påstår sig klara av att släcka batteribränder. Det är stor skillnad på att släcka fullt laddade batterier och urladdade batterier. Nedan tas enbart med släckmedel där jag sett tester där man släcker fullt laddade batterier.

    Nyckelord: litiumjonbatteri batteribrand litiumjon släckmetod
    Senast ändrad av PO; 2019-09-11, 09:04.

  • #2
    Lättskumsfyllnad
    Typ av Lättskum för batteribränder, ZSW DryCloud- 2017


    I filmen nedan visas ett försök som släcker en brand i litiumjonbatterier. Intressant är att skumvätskan kan innehålla ett medel som neutraliserar vätefluorid som avges vid den termiska rusningen. Det verkar inte vara en vanlig lättskumsalstrare. Istället ser det på filmen ut som skummet bildas på vägen ner genom luften. Någon som vet mer om detta så berätta gärna mer genom att svara här eller mejla po@utkiken.net

    I den bifogade filen samt i denna länken finns mer information: www.envites.de/drycloud-efficient-extinguishing

    Men eftersom mycket handlar om att förhindra antändning av det som finns runt batterierna borde även vanligt lättskum vara ett bra alternativ. Men jag vet inte med säkerhet. Någon som har testat lättskum vid garagebränder till exempel?

    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
    Senast ändrad av PO; 2019-09-11, 08:30.

    Kommentera


    • #3
      Skärsläckare är inte ett bra alternativ för att stoppa termisk rusning vid batteribränder, MSB - 2015

      MSB testade 2015 skärsläckare för att stoppa den termiska rusningen i brinnande fordonsbatterier. Försöken var inte framgångsrika och metoden avrådes från.

      ---
      Efter ovanstående försök har Cold Cut Systems testat skärsläckare för batteribrandsläckning med gott resultat. Läs om det här >>>
      Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
      Senast ändrad av PO; 2021-01-29, 10:14.

      Kommentera


      • #4
        AVD, släckmedel som släcker, kyler och isolerar

        AVD som är baserat på mineralen Vermikulit har intressanta fysikaliska och kemiska egenskaper. Mineralen innehåller precis som gips kemiskt bundet vatten vilket gör att den släpper loss vattnet under flera olika temperaturintervall. Det finns ytterligare egenskaper som beskrivs mer i detalj i den bifogade filen.
        Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

        Kommentera


        • #5
          Expanderat glas för att släcka batteribränder, Extover

          Extover är små glaskulor som är expanderade så de är porösa. De visar i sin film flera olika sätt de släcker litiumjonbränder. Främsta användningsområdet är att använda kulorna som förpackningsmaterial så att eventuell antändning hindrar brandspridning.

          EXTOVER® - The effective fire-extinguishing agent. Application for lithium battery and metall fires in the industry or model making branch. No water damage.

          Kommentera


          • #6
            Brandfilt över batteriutrustning med termisk rusning, Utkiken - 2021

            Jag var med och testade en brandfilt, som tåler mer värme än vanliga brandfiltar, på en eldriven städmaskin med litiumjonbatterier.

            I denna video redovisas 2 eldningar med litiumjonbatterier. Vi har gått förbi batteriernas tredubbla säkerhetssystem och värmer direkt på battericeller i en av batterimodulerna för att starta en termisk rusning. En av eldningarna är en referenseldning så man kan se hur det brinner om man inte gör någon åtgärd. En av eldningarna är med 3 kWh batterier i en städmaskin. Dessutom gör vi en demonstration med en rökmaskin för att visa hur man minskar mängden brandrök genom att lägga på filten.

            Utkiken har inte fått några pengar för att göra denna filmen eller för att marknadsföra några produkter utan filmen är framtagen i syfte att sprida kunskap om de försök vi gjorde.



            Filten vi använde kommer från Tyska Vlitex och marknadsförs i Norden av Nordic Fire Protection, www.nordicfireprotection.se

            Kommentera


            • #7
              Termisk rusning i litiumjonbatterier: En studie kring brand i litiumjonbatterier med fokus på räddningstjänstens insatser med vattenkylning - 2021

              Litiumjonbatterier är en kraftigt ökande energibärare som finns i allt från mobiltelefoner till datorer och elbilar. Användandet av dessa batterier är en nödvändighet i dagens energimarknad, och andelen elbilar ökar lavinartat år efter år. Litiumjonbatteribränder uppvisar speciella problem och risker vid insats, som vanliga bilbränder inte skapar. Detta arbete har studerat räddningstjänstens metoder vid elbilsbrand, vilka släck och kyl-medel som utvecklas för just litiumjonbatteribränder samt hur effektivt vattenkylning egentligen är mot elbilsbrand.
              En sammanställning av MSB:s rekommendationer samt några räddningstjänsters egna insatsmetoder har gjorts. Detta tillsammans med att flertalet nyare metoder för litiumjonbatteribrandbekämpning har studerats och ett experiment har utförts där vattens kylande effekt på en simulerad termisk rusning har undersökts.
              Räddningstjänsten jobbar effektivt och progressivt med nya metoder och insatsplaner för elbilbrandsbekämpning. Detta syns hos såväl MSB som de kommunala räddningstjänsterna där nya metoder och verktyg hela tiden testas och utvärderas. Nya verktyg och släck/kylmedel utvecklas också av externa företag för att säkra och underlätta bekämpningen av litiumjonbatteribränder.
              Under det experiment som utfördes kunde det konstateras att vattenkylning är en effektiv metod som har en starkt kylande effekt när en värmekälla introduceras till en batteripaketskonstruktion. Även vattnets flöde genom batteripaketet gav en betydande påverkan på resultatet. Detta resultat ger en ökad trovärdighet till de metoder med vattenkylning som räddningstjänsten använder sig utav vid insats mot en elbils batteribrand. Det kan även konstateras att elbilstillverkare kan påverka räddningstjänstens förmåga till bekämpning av en olycka genom smart design av batteripaketen som involverar fungerande flödesvägar genom batteripaketet samt möjligheten att koppla både in och utflöde för kylvatten till batteripaketet.

              Rapporten är ett examensarbete skrivet av Martin Scott och Albin Henning vid LTU.
              Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
              Senast ändrad av MM; 2023-12-21, 09:25.

              Kommentera


              • #8
                Torrt vatten för att släcka batteribränder, Kina - 2024

                Några kinesiska forskare har undersökt om det går att använda torrt vatten för att släcka bränder i batterienergilager. Själv undrade jag vad de menade med torrt vatten? Det visar sig att det är små korn som har pulver på utsidan och vatten på insidan som därmed har de kylande egenskaperna från vatten och de dåliga elektriska ledningsegenskaperna från pulver.

                Torrt vatten för släckning av batterienergilager
                https://www.sciencedirect.com/scienc...52152X23036034

                Lite länkar om torrt vatten mot andra typer av bränder
                https://www.sciencedirect.com/scienc...04389417305484

                https://www.sciencedirect.com/scienc...79711219306514

                https://www.sciencedirect.com/scienc...50423021000115

                https://www.sciencedirect.com/scienc...52152X23036034
                ​​​

                Kommentera


                • IdaLW
                  IdaLW skriver
                  Ändra kommentar
                  Spännande! Är det någon som börjat använda detta i Sverige?

              Annonser

              Kollapsa

              Working...
              X