Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Brandstartare för batterier

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Brandstartare för batterier

    I detta ämne samlas exempel på hur bränder i batterier kan starta.

    Nyckelord: batteribränder batteribrand litiumjonbatteri brandorsak

  • #2
    Överladdning som brandorsak

    Överladdning innebär att ladda ett batteri längre tid än det kan ta emot laddning eller med en högre ström än batteriet klarar av att omvandla till kemiskt bunden energi i batteriet. I båda fallen medför det värmeutveckling i batteriet och troligen att det till slut börjar brinna. Litiumjonbatterier har ibland för att undvika detta ett "Battery protection system" som ser till att batterierna aldrig får mer ström än de kan hantera. Nedan en kort film om hur det kan se ut när ett litiumjonbatteri överladdas.

    Kommentera


    • #3
      Kortslutning av litiumjonbatteri som brandorsak

      Kortslutning av ett batteri är en möjlig brandorsak för litiumjonbatterier. Hur sannolikt det är att det blir en brand borde ha med hur uppladdat batteriet är när kortslutningen uppstår. Nedanstående film visar förloppet på ett tydligt sätt när en cell kortsluts. Man ser att det sker värmeutveckling, att den brandfarliga elektrolyten kokar och läcker ut ur batteriet samt att det slutligen blir ett snabbt förlopp med förbränning.

      Kommentera


      • #4
        Dendriter som brandorsak

        Dendriter är en sorts taggar som växer på anoden i ett litiumjonbatteri i samband med upp- och urladdning. När taggarna blir tillräckligt stora kan de punktera membranet som skiljer katoden och anoden i ett batteri och på det viset skapa en intern kortslutning vilket resulterar i värmeutveckling och brand.

        Filmen nedan beskriver lite mer i detalj om dendriter i litiumjonbatteri.

        Kommentera


        • #5
          Mekanisk påverkan som brandorsak

          Att slå på ett batteri är egentligen bara ett sätt att skapa en intern eller extern kortslutning av battericellen. Om batteriet har en tillräckligt hög laddning i sig kan detta orsaka brand. Men det är inte nödvändigt att det börjar brinna. I första filmen ser vi hur man misshandlar två batterier rejält utan att brand uppstår. I andra filmen ser vi hur å andra sidan det börjar brinna.



          Kommentera


          • #6
            Värmepåverkan som brandorsak

            Ett vanligt sätt att starta batteribränder i samband med vetenskapliga försök är att värma dem med en gaslåga, en elektriskt uppvärmd yta inne i ett batteripack eller genom att placera batterierna på en elektriskt uppvärmd yta. Olika batterier har olika temperaturer när den termiska rusningen uppstår och man har dessutom olika temperaturer beroende på hur gammalt det är och hur många laddcykler ett batteri varit igenom.

            I denna filmen ser vi hur man värmer upp batterihöljet till 200 grader Celsius och det i slutet av klippet sker en termisk rusning.

            Kommentera


            • #7
              Nedsänkning i saltvatten som brandorsak

              En metod för att starta termisk rusning i samband med släckförsök av fordonsbatterier är att fylla batteriomslutningen med saltvatten. Detta medför en värmeutveckling i battericellerna som därefter kan övergå i termisk rusning eller antändning av batterielektrolyt. Detta kan vara bra att känna till även när det gäller omhändertagande av fordon som råkat köra ner i saltvatten. I exemplet nedan handlar det om en elbil som råkade följa med en båt nerför en slip och som när den sen bärgades började brinna.

              I projektet Räddningskedjan beskrivs mer i detalj hur det funkar. Se bilaga från SP, Lars Hoffman, som beskriver försök där batterier sänkts ner i vatten.



              Klicka på bilden för större storlek  Namn:	        boat-fire-e1558040467834.jpg Visningar:	66 Storlek:	149,7 kB ID:     	64343

              https://globalnews.ca/news/5287301/w...-vehicle-fire/
              Senast ändrad av PO; 2020-12-01, 09:27.

              Kommentera

              Annonser

              Kollapsa

              Working...
              X