Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Vägledningar om transport av litiumjonbatterier

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Vägledningar om transport av litiumjonbatterier

    I detta ämne samlas vägledningar för transport/frakt av litiumjonbatterier.

    Nyckelord: litiumjonbatterier transport frakt IMO SOLAS UN fartygstransport containertransport

  • #2
    Litiumjonbatterier i sjöfartscontainers, Guidelines, C-SAR 2023

    En guideline som tagits fram av flera stora sjöfartsorganisationer som beskriver problematiken med litiumjonbatterier och transporter ombord på fartyg. Guidelinen innehåller en bra problembeskrivning och redovisar vissa åtgärder som kan ske för att minska risken. Dock visar den också vilken stor okunskap som finns på området hur man ska kunna hantera containerfartyg med brand i containrar med litiumjonbatterier.
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

    Kommentera


    • #3
      Om packmaterial för transport av litiumjonbatterier: Brandegenskaper och arbetsmiljö - Exjobb 2022

      Då klimatfrågan påverkat flertalet fordonstillverkare har antalet elbilar i världen ökat de senaste åren. Scania har som delmål att år 2030 ska 50 % av alla deras sålda lastbilar i Europa drivas på elektricitet.
      Det finns idag lagkrav på hur transport av batterier på väg får ske om de är skadade, defekta eller prototypbatterier. Scania har idag ett arbetssätt som de använder för att frakta dessa batterier. Arbetssättet består av en säkerhetslåda som fylls med packmaterialet Pyrobubbles i vilket batterierna placeras, i syfte att isolera vid händelse av termisk rusning. Scania önskar dock en bättre förståelse för Pyrobubbles och säkerhetslådans funktion och dess för- och nackdelar, samt om det finns bättre lösningar. Arbetet ämnar därför reda ut dessa frågor.

      Förutom att se över de termiska egenskaperna hos materialen har arbetet utförts från ett SHEperspektiv (safety, health, and environment) på uppdrag av Scania. Det betyder att säkerhet, hälsa och miljö tas i beaktning. En litteraturstudie har genomförts för att undersöka vilka alternativa packmaterial som finns till Pyrobubbles, samt vilka alternativa tillverkare det finns till säkerhetslådan. Sju olika packmaterial har undersökts i rapporten, dessa är; absol, sorbix, vermikulit, sand, Pyrobubbles, glasull samt stenull.
      Två experimentella studier gjordes för att undersöka packmaterialens egenskaper. Konkalorimeterförsök på materialen i tre olika försöksuppställningar; torr, fuktig och inuti rostskyddspåse, samt två fullskaleförsök där Pyrobubbles och stenull provades som packmaterial. Som tillägg gjordes även en olycksanalys med hjälp av en olycksfjäril kring hanteringen av packmaterial och en undersökning av ergonomin.
      Rostskyddspåsen som idag används av Scania för att underlätta vid förpackning av Pyrobubbles bidrar till oönskad värmeutveckling. Den lägsta värmeutvecklingen och bästa isoleringsförmågan uppmättes för sanden. Sanden är dock otymplig att arbeta med då den har en hög densitet samt ett innehåll av cancerogena partiklar.
      Stenullen anses vara ett bra alternativ till Pyrobubbles som dels underlättar arbetssituationen för arbetstagarna och är även mer lättillgängligt än Pyrobubbles. För att stenull skall accepteras som packmaterial måste en certifiering av packmaterial och låda tillsammans göras, vilket gäller för alla nya lösningar.

      Rapporten är ett examensarbete skrivet av Petter Hansson och Sanna Ohlsson vid LTU.

      Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
      Senast ändrad av MM; 2023-12-21, 09:25.

      Kommentera

      Annonser

      Kollapsa

      Working...
      X