Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Brand i samlingslokaler

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Brand i samlingslokaler

    I detta ämne samlas filmer som har med brand i samlingslokaler att göra.

    Nyckelord: samlingslokal sprinkler brand film video

  • #2
    The station fire, brand under rockkonsert 2003

    Branden på The Station i USA 2003 krävde mer än 100 liv. En tragisk händelse som det finns en del att lära av. Bland annat har NIST gjort en rekonstruktion av branden där man i det ena fallet har undersökt hur brandförloppet hade blivit om man haft sprinkler i byggnaden.



    NIST har omfattande information om händelsen på sin hemsida >>>

    Brandförlopp utan sprinkler


    Brandförlopp med sprinkler


    Beräkning av utrymning
    Senast ändrad av PO; 2021-10-27, 06:43.

    Kommentera


    • #3
      Brand i samlingslokal med inomhusfyrverkerier, Mexico - 2021

      En brand i en samlingslokal startar av inomhusfyrverkerier som sprider sig till takdekorationer. Påminner väldigt mycket om "station fire" ovan. Om än med ett bättre slut.



      Kommentera


      • #4
        Ozone nattklubbsbrand, Filippinerna – 1996

        Branden bröt ut strax före midnatt den 18 mars 1996. Vid tidpunkten för branden uppskattades det att det fanns omkring 350 besökare och 40 klubbanställda inne i Ozone Disco, även om det hade godkänts för endast 35 personer. Nattklubbens entrédörr fungerade även som nödutgång. Här hade man installerat inåtgående dörrar. Den förmodade alternativa utgången, som även den hade inåtgående dörrar, blockerades av en soffa och en gasoltank samt att den blockerades utifrån av fastighetsägarna jämte nattklubben.

        En tidigare anställd som var bland de överlevande från branden har hävdat att de inåtgående dörrarna installerades för att det var ”bra feng shui”.

        Folkmassan tryckte på dörrarna stället för att öppna dem. Situationen förvärrades av att säkerhetsvakter låste dörren utifrån då de trodde att ett bråk hade brutit ut.

        När dörrarna väl öppnades, berättar en överlevande att det bildades en backdraft som ”slog ner” alla som försökte ta sig ut. Väggarna hade täckts med svarta tyger och skumpaneler, taket hade smyckats med dekorativa äggkartonger. Klubben hade även byggt ett entresolplan. Man tror att detta gjordes inför discokvällen, utan byggtillstånd eller utförd inspektion. När branden bröt ut och steg mot taket kollapsade till slut entresolen och krossade dem som var under under.

        Under utredningen upptäcktes det att nattklubben hade många överträdelser av National Building Code såsom bristen på brandutgångar, nödljus, sprinklers och larmsystem, de smala dörrarna som svängde inåt samt överskridit antal tillåtna gäster.

        Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
        Senast ändrad av MM; 2024-01-22, 09:51.

        Kommentera

        Annonser

        Kollapsa

        Working...
        X