Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Stegutrymning

Kollapsa
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

 • PO
  svarade
  Livräddning via bärbar stege, MSB - 2023

  MSB har via Nationellt utvecklingscenter, NUC, börjat titta på metodik för att livrädda via bärbar stegutrustning.

  Det finns tillfällen där livräddning med bärbara stegar är det enda alternativet. Idag saknas metoder för själva livräddningsmomentet när en nödställd ska förflyttas från ett fönster eller balkong till stegen. Som ett första steg har Nationellt utvecklingscenter, NUC, tillsammans med Uppsala brandförsvar, räddningstjänsten Östra Götaland, Medelpads räddningstjänstförbund och räddningstjänsten Skaraborg testat olika arbetsmetoder för livräddning med bärbara stegar.

  Kommentera:


 • PO
  svarade
  Person räddas från tredje våningen med stege, USA - 2022

  I filmen ser vi hur man hjälper en person ner från en balkong i samband med en brand. Jag har inte sett denna metod tidigare där man sätter upp en extra stege vid sidan om den första för att assistera personen ner.

  Kommentera:


 • PO
  svarade
  Uttagning av skadad via utskjutsstege, Ukraina - 2022

  I inledningen av detta filmklippet ser vi hur man lyfter ner en person på en backboard via två utskjutsstegar.

  Kommentera:


 • PO
  svarade
  Utrymning av skadad/rörelsehindrad via maskinstege, Ukraina - 2022

  I filmklippet (1:25) ser vi hur man med hjälp av en backboard transporterar ner en skadad eller rörelsehindrad person över en maskinstege.

  Kommentera:


 • MM
  svarade
  Brandman och kvinna faller från stege, Indianapolis - 2010

  En brandman försöker rädda en kvinna från ett brinnande trevåningshus när han tappar balansen och både offret och brandmannen faller till marken.

  Kommentera:


 • PO
  svarade
  Hur man assisterar en person nerför en stege, Australien

  Inte en film, men för att hålla ihop ämnet sparar jag den här. En kort text och en bild som beskriver det som amerikanerna gör i filmen ovanför. I denna text visas det dock lite bättre eftersom man är tydliga med att brandmannen av säkerhetsskäl bara ska vara ett steg nedanför den som assisteras ner.
  Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

  Kommentera:


 • PO
  svarade
  Assistera en person vid medvetande nerför stege, USA - 2017

  En person hjälps över ett balkongräcke som på vägen ned omfamnas av brandmannen för att förhindra att personen som hjälps faller. Halvvägs ner blir personen medvetslös och med denna metod är det inga problem att fortsätta att få ner personen till marken.

  Momentet att ta personen över balkongräcket börjar 2:30 in i filmen

  Kommentera:


 • PO
  svarade
  Medvetslös nedför bärbar stege, USA - 2020

  USA är ganska duktiga på att arbeta med bärbar stegutrustning. Nedan en metod för att få ner en medvetslös person via ett fönster till marken.

  Kommentera:


 • PO
  svarade
  Livräddning av medvetslös över bärbar stege, Helsingborg - 1945

  Nedan är ett exempel på hur det kunde se ut förr i tiden när man livräddade medvetslös person över bärbar stege. Observera att detta är inte ett inlägg om att man ska börja använda brandmannagrepp för att bära ut personer från byggnader igen. Det var en helt annan tid då, bränderna brann långsammare, det var andra saker en brandman skulle kunna och så vidare. Men det är ett intressant filmklipp som visar hur man kunde göra på den tiden.

  Kommentera:


 • PO
  kommenterade 's svar
  Jo det är sant Björn. Jag håller med dig om att det finns många säkrare metoder att använda innan man använder bärbar stegutrustning. Men vi har många exempel de senaste åren där bärbara stegar varit avgörande för livräddning. Fönsterutrymning är trots allt en av de saker som räddningstjänsten lovat samhället att man ska bistå med i bostäder upp till 8 våningar. Ändå tror jag det är ganska ovanligt att man övar och metodutvecklar för hur man ska få över, personer ovana att klättra i stegar, genom ett fönster eller över ett balkongräcke, ut på en stege och nerför den på ett ´"hyfsat" säkert sätt.
  Senast ändrad av PO; 2021-12-06, 08:43.

 • Björn Berg
  kommenterade 's svar
  Frågan är väl snarare: är det ngn som sett en film där man framgångsrikt livräddat medvetslös alt äldre ej förmögen att förflytta sig själv - säkert - på utskjutsstege alt skarvstege?? Detta är ngt som jag personligen anser vara en absolut sista utväg om branden ej kan dämpas/kontrolleras o flykthuva ej kan ges till person i kombination med brandfilt(?) o leda ut/släpa personen (genom kontaminerat brandutrymme).

 • PO
  svarade
  Stegutrymning med tappad person och panik, USA - 2021

  En film som kan användas för att diskutera många saker. Till exempel om att spruta vatten på elden kan räknas som livräddning? Det är alldeles för mycket vi inte vet för att kunna bedöma om man gjort rätt eller fel, men som underlag för resonemang är filmen som sagt väldigt bra.

  Senast ändrad av PO; 2021-11-29, 10:02.

  Kommentera:


 • PO
  svarade
  Stegutrymning i Ryssland - 2020

  Filmklippet ger en liten känsla av den frustration man kan känna innan man får upp en stege till en person som är i behov av den.

  Kommentera:


 • PO
  svarade
  Stegutrymning av 8 personer, Paris - 2015

  I filmklippet ser vi hur man i Paris räddar personer med utskjutsstege, hakstege och maskinstege.

  Kommentera:


 • PO
  svarade
  Livräddning via utskjutsstege, FDNY - 2020

  Ett kort filmklipp som visar hur man bär ner en person på stege.

  Kommentera:

Annonser

Kollapsa

Working...
X