Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Rekrytering av RIB / deltidspersonal

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Rekrytering av RIB / deltidspersonal

    I detta ämne samlas dokument, rutiner och kunskap om rekrytering av RIB / deltidsbrandmän.

    Det finns även en del utländska dokument och filmer på Utkiken om detta.
    - Utländska dokument >>>
    - Utländska filmer >>>



    Nyckelord: rekrytera rekrytering rib deltid deltidspersonal deltidsbrandman
    Senast ändrad av PO; 2016-11-29, 10:04.

  • #2
    Värend gör smart informationskampanj för att rekrytera deltidspersonal - 2014

    Värend har bekymmer att rekrytera personal till två av sina deltidskårer och kan på grund av dessa problem bli tvungna att omvandla dem till brandvärn. Nu gör man en riktad informationskampanj för att försöka få tag i ny personal. Bifogat finns deras utskick som skickats ut till potentiella deltidsbrandmän.

    Så här skriver Smålandsposten om kampanjen >>>

    Och så här berättar Förbundschef Jörgen Gertsson:

    "Vi har två orter som pga. företagsnedläggningar har haft det extra svårt att rekrytera med beredskap dagtid måndag till fredag.
    Efter beslut i direktionen att ge dem en ”chans till” har vi försökt titta på vad som tidigare har varit framgångsrikt och framförallt vad vi tidigare inte har prövat. Ett av dessa initiativ blev att använda kommunernas GIS-samordnare. Vi satte nålen på respektive brandstation och drog en cirkel på inställelsetid sju minuter samt ålder 20-50 år. På ena orten fick vi 800 träffar och på den andra 1000 träffar. Lokala brandorganisationen har tittat på namn och adresser och sorterat bort de som de redan vet inte kan ta uppdraget. Vi har skickat brev och folder till de ”utvalda” och bjudit in till informationsträff. I dagsläget har vi ca 10 intresseanmälningar/ort. Det finns redan datum avsatta för anpassad preparandutbildning efter sommaren och därtill hörande fys- och läkarkontroll.
    Förutom detta har vi arbetat med uppsökande verksamhet på företag och organisationer. Nästa vecka kommer vi att starta besök på arbetsplatsträffar inom den kommunala omsorgen. Annonsering på egen webb, medlemskommunernas ”lediga arbeten”, ortens tidning samt storbildsskärmar har dessutom inneburit att vi fått ca 10 ansökningar till övriga deltidsbrandkårer inom förbundet, vilket är mycket positivt. Ortens tidningar samt både SVT och TV4 har gett oss ”positiva” artiklar/reportage som jag bedömer har gett positiv reklam.
    Skickar snabbt det infobrev som har gått ut tillsammans med det reklamblad vi använder. Reklambladet finns i två utförande, man och kvinna. Vi har konsekvent valt den kvinnliga varianten för att dessutom visa att detta mycket väl kan vara ett uppdrag oavsett kön."
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
    Senast ändrad av PO; 2016-10-12, 09:39.

    Kommentera


    • #3
      Ny sajt underlättar rekrytering av deltidspersonal - 2017

      SKL och MSB har lanserat en sajt, blideltidsbrandman.nu som ska hjälpa räddningstjänsterna att rekrytera deltidsbrandmän.

      Kommentera


      • #4
        Strategi och handlingsplan för att rekrytera och behålla deltidsbrandmän, MSB - 2023

        MSB har arbetat fram en strategi och en handlingsplan för att rekrytera och behålla deltidsbrandmän.
        Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

        Kommentera


        • #5
          Brandforsk resultatwebinarium om ”Erfarenheter av att jobba som deltidsbrandman” - 2022


          Emelie Lantz är brandingenjör i Räddningstjänsten Västra Blekinge och ingår i Brandforsks forskarskola. Hon forskar om personalen inom Sveriges deltidsräddningstjänster, RIB (Räddningsperson i beredskap), och berättar här om viktiga erfarenheter om deras arbetsförutsättningar och arbetsmiljö.



          Inspelning från webinariet den 7 oktober 2022.

          Kommentera

          Annonser

          Kollapsa

          Working...
          X