Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Släcksystem

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Släcksystem

    I detta ämne samlas dokument och rapporter som handlar om släcksystems funktioner samt användningsområden


    Nyckelord: mie-spridning sprinkler släcksystem vattendimma
    Senast ändrad av MM; 2023-11-13, 08:56.

  • #2
    Tillförlitlighet för automatiska sprinkleranläggningar - 2008

    Rapportens mål är att utifrån statistik från Sverige och andra länder bestämma tillförlitligheten för automatiska sprinkleranläggningar i Sverige samt att ge förslag på åtgärder för att öka den. Tillförlitlighet kan beskrivas som sannolikheten att en sprinkleranläggning fungerar som avsett. De viktigaste slutsatserna och åtgärdsförslagen anges här.
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
    Senast ändrad av MM; 2023-11-13, 08:57.

    Kommentera


    • #3
      Mätning av vattentäthet i vattendimma - 2007

      Författare: Viktor Almén & Per Irwert

      Vattendimma är ett effektivt släckmedel vars användning ökar mer och mer. Forskning har visat att en av de viktigaste faktorerna för om vattendimman kan släcka en brand eller inte är vattentätheten, dvs hur många gram vatten per kubikmeter rumsvolym som brandrummet innehåller. Problemet är att det saknas regler och modeller för hur sprinklersystem med vattendimma skall konstrueras och dimensioneras för att släcka eller begränsa en brand. Idag måste man testa det specifikt för varje enskilt utrymme där det skall användas för att veta om systemet fungerar, för att de mätmetoder som finns idag funderar endast under laboration förhållanden och kan endast ge punktvärden. För att kunna sätta upp någon form av dimensioneringsregler behövs pålitlig modeller som kan visa hur vattendimman kommer att bete sig i ett brandrum.

      Syftet med detta arbete är att visa att en beprövad mätmetod för mätning av partikeltätheten i brandgaser, med vissa modifikationer, kan användas för att mäta vattentätheten som alstras av en vattendimsprinkler i fullskala.


      Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
      Senast ändrad av MM; 2023-11-13, 09:00.

      Kommentera


      • #4
        Pyrotekniskt genererade aerosoler - 2009

        Syftet med detta arbete är att agera som en förstudie gällande en del av de orosmoment som finns vid användning av PGA. Målet är att få fram resultat som kan agera som underlag för vidare diskussion om vilka skadeverkningar som PGA kan ha på elektronik samt vissa hälso- och säkerhetsaspekter.

        Frågorna som det söks svar på i denna rapport behandlar primärt kortsiktig (upp till ungefär en vecka) inverkan på elektronik samt omedelbar toxisk inverkan på människan. Bland de omedelbara skadeverkningarna på människan kommer ljudnivå vid aktivering undersökas, siktsänkning samt hur stort tryck som genereras vid aktivering. Den sistnämna faktorn kan ha inverkan både på människan och på konstruktioner. Gällande elektronik och el så ställs frågor kring inverkan på lågspänningskretsar samt förändring i luftens ledning i ett aerosolfyllt utrymme. Förändring av luftens ledningsförmåga kan vara skadligt både för människor och utrustning om ändringen är stor och säkerhetsmarginalerna små
        Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
        Senast ändrad av MM; 2023-11-13, 09:03.

        Kommentera


        • #5
          Revidering av provningsmetod för vattendimsystem - CEN/TS 14972:2008, Annex A.3 - 2009

          Författare: Anders Håkansson och Daniel Langenbach

          Denna rapport utvärderar en redan befintlig metod för att testa vattendimsystem - CEN / TS14972:2008. Annex A.3.

          Utvärderingen ska ses som en analys av osäkerheter med avseende på repeterbarhet och reproducerbarhet av testet.

          Slutsatsen är att testmetoden i sin nuvarande form inte uppfyller de krav som krävs för att bli en EN-standard.

          Ett nytt koncept presenteras och verifieras, både teoretiskt och experimentellt.
          Denna rapport skall ses som ett steg av många att göra testet mer acceptabelt för sitt ändamål.
          Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
          Senast ändrad av MM; 2023-11-13, 09:07.

          Kommentera


          • #6
            An analysis of fixed water sprinkler systems on ro-ro decks - 2010

            Författare: Rasmus Frid och David Palm

            Denna rapport är en kostnad-nytta analys som behandlar ett förslag för installationsrekommendationer för vattensprinklersystem på ro-ro däck. Det nya regelverket är utvecklat av SP Sveriges tekniska forskningsinstitut i Borås. Regelverket jämförs med det gällande regelverket kallat Resolution A.123(V). Målet är att bestämma om och hur mycket effektivare de nya rekommendationerna är än de nu gällande. Skulle de nya föreslagna sprinklersystemen minska antalet allvarliga olyckor och på så sätt minska skadekostnaderna och antalet omkomna till följd av bränder på ro-ro däck?


            Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
            Senast ändrad av MM; 2023-11-13, 09:08.

            Kommentera


            • #7
              Fixed Fire Fighting Systems in road tunnels - An overview of current research, standards and attitudes - 2009

              Författare: Andreas Häggkvist.

              Sättet att betrakta användningen av FFFS i vägtunnlar i Europa har förändrats under de senaste åren på grund av ett flertal katastrofala tunnelbränder, även kallade CTF (Catastrophic Tunnel Fires). Experiment har visat att några argument mot användningen av FFFS i vägtunnlar har varit felaktiga, men fler experiment måste utföras för att FFFS i vägtunnlar ska få en mer accepterad status i Europa.
              Vid installationen av vattenbaserade FFFS i vägtunnlar är det viktigt att förstå att systemets mål är att undertrycka eller kontrollera branden och inte nödvändigtvis att släcka den. Vidare måste ingenjören ha en förståelse för hur systemet gör detta. Små droppar kommer att attackera flamman och stora droppar attackerar bränslet. Denna kunskap är viktig till exempel när det rör sig om farligt gods. FFFS bör vara designad så att det arbetar tillsammans med ventilationssystemet för att få maximal effekt vad gäller brandbekämpningsegenskaper och för att öka evakueringsmöjligheterna.
              Standarder och anvisningar att följa vad gäller FFFS i vägtunnlar är de nationella standarderna tillsammans med NFPA 502 och anvisningen publicerad genom UPTUN.
              Japan och Australien är två länder som har erfarenhet av användandet av FFFS i vägtunnlar. Speciellt Japan har lång erfarenhet efter att ha använt FFFS i omkring fyra årtionden. Från dessa länder har Europa mycket att lära inte bara när det gäller användandet av FFFS utan även dess roll som helhet.
              Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
              Senast ändrad av MM; 2023-11-13, 09:09.

              Kommentera


              • #8
                Sprinkleranläggningar och det allmänna vattenledningsnätet i Luleå kommun - 2013

                Författare: Jim Lundström

                Syftet med denna rapport var att utföra två riskanalyser. Den ena täcker allmänna vattenledningsnätet med avseende på vattenkvalitet och funktion när sprinkleranläggningar använder det allmänna vattenledningsnätet som vattenkälla via direktkoppling, den andra täcker sprinkleranläggningars funktion när de använder det allmänna ledningsnätet som vattenkälla via direktkoppling.

                Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
                Senast ändrad av MM; 2023-11-13, 09:10.

                Kommentera


                • #9
                  Jämförelse av sprinkleraktivering i plana och sluttande tak med hjälp av FDS 6 - 2013

                  Författare:
                  Erik Carlsson

                  Syftet med denna rapport är att undersöka implikationer av att installera sprinklersystem i tak med lutningar som överstiger de högsta tillåtna enligt NFPA 13, ungefär 9,5o och 18,44o. Målet med rapporten är att presentera en jämförelse och analys av sprinkleraktiveringstid och-mönster för sprinklersystem installerade i sluttande tak med hjälp av Release Candidate 1 (RC1) av Fire Dynamics Simulator (FDS) version 6.
                  Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
                  Senast ändrad av MM; 2023-11-13, 09:11.

                  Kommentera


                  • #10
                    Reaktionskrafter från strålrör - en studie genomförd vid LTH - 2014

                    Författare: Jesper Jönsson och Axel Röman

                    På de flesta räddningstjänster runt om i Sverige används idag främst pumpar av lågtryckstyp som vid normala brandtillbud kopplas till ett standardslangutlägg med ett standardtryck på 10 bar, då detta har visat sig fungera bra vid brandsläckning. Det finns dock idag flertalet studier som påvisar att ett högre tryck ger bättre släckeffekt, men hur högt tryck är det rimligt att en brandman skall kunna hantera med avseende på den reaktionskraft som uppstår? Totalt testades fem olika strålrör i mätriggen och reaktionskraften erhölls genom att en lastcell var ansluten till strålröret via en vajer. Resultatet från de olika testerna sammanställdes i tabeller och grafer och med hänsyn till den teoretiska beräkningen av reaktionskraften analyserades dess rimlighet.

                    I den slutgiltiga analysen kunde flera intressanta reflektioner göras, det anses att ett enhetsstrålrör är lättare att hantera än ett dimstrålrör vid motsvarande krafter. Det kunde också observeras att strålrörens utformning kan ha stor inverkan på hur lätthanterligt det anses vara beroende på vilken arbetsställning som används. Dagens högtryckssystem behöver inte nödvändigtvis generera ett högre tryck vid strålröret så om ett högt tryck vid strålröret är eftertraktat måste slangens egenskaper betraktas.
                    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
                    Senast ändrad av MM; 2023-11-13, 09:15.

                    Kommentera


                    • #11
                      Sprinklers påverkan på ventilationsbrandskydd - En funktionsanalys avseende sprinklers påverkan på brandgasspridning i hotellmiljö.

                      Syftet med detta arbete är att utreda om det finns alternativa mer specifika, bättre anpassade skyddskombinationer med fläktar-i-drift när sprinkler nyttjas samt att studera sprinklers påverkan på branden. Nedan följer ett antal frågeställningar som är intressanta att studera gällande sprinklers påverkan på ventilationsbrandskyddet:

                      - Hur mycket brandgaser sprider sig via ventilationssystemet innan och efter sprinkler har aktiverats?
                      - Hur påverkar sprinkler brandtrycket efter aktivering?
                      - Kan sprinkler ersätta behovet av backströmningspjäll på tilluften vid system med fläktar i drift vid brand?
                      - Finns det eventuella brandtekniska lösningar på ventilationssystemet som kan uppnå ett tillfredställande brandskydd?

                      Rapporten är ett examensarbete skrivet av Elias Björnquist och Erik Rönnberg vid LTU.
                      Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

                      Kommentera

                      Annonser

                      Kollapsa

                      Working...
                      X