Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Brandskyddsinventering

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Brandskyddsinventering

    I detta ämne samlas dokument och rapporter som handlar om brandskyddsinventering.

    Nyckelord: brandskyddsinventering BSIVI trähus kulturvärde
    Senast ändrad av MM; 2023-11-13, 08:39.

  • #2
    Brandskyddsdokumentationer för höga trähus - 2010

    Författare: Viktor Wahlsten

    När Boverket 1994 gav ut nya funktionsbaserade byggregler öppnade det dörren till byggandet av flervåningshus med stomme av trä, något som varit förbjudet i byggreglerna i mer än hundra år. Det finns en del potentiella svårigheter med att bygga i trä jämfört med obrännbara material, men det är genomförbart.

    Kravet är att visa att funktionskraven i byggreglerna är uppfyllda. I samband med att byggreglerna uppdaterades 1994 tillkom även ett krav på att det vid uppförande av byggnader skall upprättas en randskyddsdokumentation. Av denna ska framgå förutsättningarna för utförandet av brandskyddet samt brandskyddets utformning. Eftersom det finns vissa väsentliga skillnader mellan flervåningshus i trä och flervåningshus i andra, för högre byggnader vanligare material, är det intressant att undersöka hur arbetet med brandskyddsdokumentationerna bedrivs och om viktiga specifika risker för trähus beaktas.

    Syftet med denna rapport är att beskriva avsikt, innehåll och utformning av brandskyddsdokumentationer för höga träkonstruktioner samt beskriva hur de kan förbättras. Målet är att kunna föreslå riktlinjer för vad som bör ingå i brandskyddsdokumentationer för höga byggnader med trästomme, med särskild hänsyn till brandrisker.

    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
    Senast ändrad av MM; 2023-11-13, 08:55.

    Kommentera


    • #3
      Brandskydd i eget boende: Brand-, utrymningssäkerhet för person med funktionsnedsättning - 2013

      Författare: Therese Samuelsson och Emma Wickström

      Årligen omkommer ungefär 130 personer i bränder och många av dem är äldre personer som omkommer i den egna bostaden. Äldre har ofta någon form av funktionsnedsättning vilket försvårar agerandet vid en brand och gör dem extra utsatta vid brand. Antalet omkomna i bränder är ett problem och studiens syfte är att försöka kartlägga brand- och utrymningssäkerheten för personer med funktionsnedsättning. Förhoppningen är att studien i det långa loppet kan bidra till att förbättra brandsäkerheten i det egna boende för personer med funktionsnedsättning. Frågeställningarna i studien behandlar skäligt brandskydd i eget boende för personer med funktionsnedsättning samt vilket ansvar den enskilde har för brandskyddet och vem som ska ta över om den enskilde inte själv klarar av ansvaret.
      Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
      Senast ändrad av MM; 2023-11-13, 08:44.

      Kommentera


      • #4
        Brandskyddsnivåer på sjukhus i Sverige: En förstudie - 2014

        Författare: Sara Gustafsson, Stina Jonsson

        Sex fastighetsförvaltare inom landsting och regioner samt Brandskyddsföreningen har identifierat ett behov av att upprätta en modell för att på ett enkelt sätt kunna klassificera det byggnadstekniska brandskyddet på sjukhus i Sverige. Detta bland annat för att kunna motivera och underlätta för beslutsfattare, så som politiker, att göra skäliga bedömningar för exempelvis utökande av ekonomiska medel och personella resurser för utökade brandskyddande åtgärder.

        Syftet med arbetet är att genomföra en förstudie för att undersöka möjligheterna att ta fram en modell för klassificering av det byggnadstekniska brandskyddet på sjukhus i Sverige. Om detta anses möjligt ska ett förslag på modellstruktur tas fram i syfte för att motivera åtgärder till ett förbättrat brandskydd.
        Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
        Senast ändrad av MM; 2023-11-13, 08:46.

        Kommentera


        • #5
          Analys av byggnadstekniskt brandskydd hos läkemedelsföretag - AstraZeneca Mölndal - 2015

          Författare:
          Camilla Bergersen

          Sammanfattning:
          Syftet med rapporten är att ta reda på huruvida det byggnadstekniska brandskyddet i byggnad AB på AstraZeneca uppfyller en skälig nivå och vad som eventuellt är skäligt att åtgärda. Inom ramen för syftet utreds även möjligheterna till att öka personantalet i byggnaden.

          Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
          Senast ändrad av MM; 2023-11-13, 08:54.

          Kommentera


          • #6
            Brandteknisk riskvärdering av Oscarsteatern I Stockholm- 2013


            Författare: Patric Andersson, Martin Estlund, Filip Lindvall & Marcus Nilsson

            Denna rapport är en brandteknisk riskvärdering av Oscarsteatern i Stockholm och syftar till att utvärdera personsäkerheten vid händelse av brand.

            Denna rapport har avgränsats till att endast innefatta Oscarsteaterns publika delar samt enbart behandla personsäkerheten för besökare. Denna rapport föregicks av ett platsbesök där objektets utformning, brandbelastning och aktuellt brandskydd undersöktes. Detta underlag låg sedan till grund för en deterministisk scenarioanalys där tre scenarier, representativa för verksamheten, valdes ut för vidare analys. Urvalet gjordes via en grovanalys. De tre scenarier som valdes var; brand i ljudbås, brand i rum under scen samt brand i garderob.

            Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
            Senast ändrad av MM; 2023-11-13, 08:54.

            Kommentera


            • #7
              Brandskyddsindex för Statens fastighetsverks byggnadsbestånd

              Statens fastighetsverk, SFV, förvaltar över 2000 fastigheter där ca 200 byggnader är klassificerade som statliga byggnadsminnen. Det är till stor del äldre byggnader med kulturhistoriskt värde som kräver ett aktivt brandskyddsarbete i förvaltningsskedet. SFV har saknat en tydlig översikt över vilket brandskydd som finns i vilken byggnad, dessutom vill de kunna jämföra brandskyddet mellan olika byggnader för att avgöra var brandskyddet behöver följas upp ytterligare. Endast egendomsskydd har beaktats i denna rapport.

              Rapporten är ett examensarbete skrivet av Emelie Höckerström, vid LTU år 2021
              Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

              Kommentera

              Annonser

              Kollapsa

              Working...
              X