Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Bärförmåga i konstruktion

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Bärförmåga i konstruktion

    I detta ämne samlas dokument och rapporter som handlar om bärförmåga i konstruktion.
    Senast ändrad av MM; 2023-11-20, 12:12.

  • #2
    Timber Joints with Punched Metal Plate Fasteners Subjected to Fire - 2012

    Rapporten är en förstudie som strävar efter att redogöra och utvärdera befintliga dimensioneringsmetoder för brandutsatta spikplåtsförband, såväl i Eurokod som i praktiken. Den första slutsats som kan dras är att sådana metoder knappt existerar, varken i normerna eller i vetenskapliga publikationer, detta trots att spikplåtsförband har varit en standardlösning inom byggandet i flera decennier. Den teoretiska analysen av förbandens uppbyggnad visar att det är osannolikt att ett spikplåtsförband skulle kunna stå emot en standardbrand i ens 15 minuter och de experimentella försöken bekräftar detta. Försöken visar dock även på att det med enkla standardlösningar går att skydda spikplåtsförband så att de kan klara upp till 30 minuters brandmotstånd genom att skydda förbanden med brandgips, stenull eller trätäckning.

    Rapporten är ett examensarbete skrivet av Johannes Björkman vi LTU.
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
    Senast ändrad av MM; 2023-11-20, 12:13.

    Kommentera


    • #3
      Single storey steel building exposed to fire - 2012
      - An integrated approach for analytical evaluation of steel structures exposed to fire

      Det huvudsakliga målet för den här rapporten är att evaluera och utreda vilket bärförmåga i brand som finns i en typisk hallbyggnad i Sverige. Det här görs genom att utföra en fallstudie på en nybyggd hall vilken används som en matvarubutik. Metoden som används är att ta fram vilken temperatur som uppnåtts efter 30 minuter, dels genom standardbrandkurvan och dels genom den temperatur som uppnåtts genom att simulera en brand i Fire Dynamic Simulator (FDS). Den temperatur som uppnåtts efter 30 minuter standardbrand är 850 grader Celsius. I FDS gjordes fyra olika scenarier där den högsta temperaturen, på en av takbalkarna, var 450 grader Celsius.

      Rapporten är ett examensarbete skrivet av Lars-Olof Björkstad vid LTU.
      Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
      Senast ändrad av MM; 2023-11-20, 12:19.

      Kommentera


      • #4
        Calculations of Temperatures in External Steel Structures Exposed to Fire - 2013
        - FDS Combined with TASEF in Comparison with Eurocode

        Loftgångskonstruktioner på bostadshus är idag vanligt förekommande. De här ger de boende tillgång till sina lägenheter och ger möjlighet att utrymma vid händelse av brand. Eftersom en loftgång räknas som en utrymningsväg ställs det också brandtekniska krav på konstruktionen.

        Författarna utvärderar vilka temperaturer som kan uppstå i en utvändig stålpelare i en typisk loftgångskonstruktion med hjälp av beräkningsprogrammen FDS och TASEF. De undersöker även om kombinerade användningen av programmen fungerar och är möjlig att använda vid dimensionering. Resultaten för mittenpelaren från beräkningsprogrammen jämförs med motsvarade resultat från Eurokod. Det är ståltemperatur, gastemperatur i brandrummet och utmed balkongen som jämförs. Det visades att resultaten från Eurokod gav lägre temperaturer.

        Syftet med rapporten är att undersöka hur en konstant effektutveckling, med varierad storlek, påverkar pelarens ståltemperatur.

        Rapporten är ett examensarbete skrivet av Lovisa Johansson och Stephanie Karlsson vid LTU.
        Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
        Senast ändrad av MM; 2023-11-20, 12:19.

        Kommentera


        • #5
          Bärförmåga vid brand i Br2-byggnader - 2013
          - En inledande studie för att hitta sannolikhet för övertändning och hur robusthet kan användas för att minska konsekvenserna av en lokal brand

          Vid dimensionering av byggnadsdelars bärförmåga vid brand anger Boverket att dimensionering bör utföras för fullt utvecklad brand. Om det är en Br2- eller en Br3- byggnad kan visas att sannolikheten för övertändning är lägre än 0,5 % får dimensioneringen istället göras för en lokal brand. I denna rapport har en metod utvecklas för att få fram en statistisk fördelning över maximal effektutveckling i olika byggnadskategorier. Utifrån denna fördelning kan det bestämmas vilken maximal effektutveckling som ska användas för att uppnå kravet att sannolikheten för övertändning ska understiga 0,5% i Br2-byggnader.

          Rapporten är ett examensarbete skrivet av Elisabeth Melin och Markus Olofsson vid LTH.
          Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
          Senast ändrad av MM; 2023-11-20, 12:20.

          Kommentera


          • #6
            Termisk och mekanisk påverkan av komposita bjälklag utsatta för ambulerande bränder - 2016
            - Med hjälp av finita elementmetoden

            Syftet är ett bestämma den termiska och mekaniska påverkan på de bärande byggnadsdelarna i en byggnad med betong- och stålstomme utsatt för en ambulerande brand. Författarna gör en omfattande litteraturstudie och utför beräkningar med hjälp av det finita elementprogrammet Abaqus. Subrutiner används för att förhindra betongen från att återfå sina gamla materialegenskaper när branden svalnar.

            Rapporten är ett examensarbete skrivet av Erika Palmklint och Matilda Svensson vid LTU.
            Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
            Senast ändrad av MM; 2023-11-20, 12:21.

            Kommentera


            • #7
              Strength of axially loaded screw joints in wooden structures exposed to fire: An overview of existing knowledge and proposal for test method

              Denna studie omfattar en kartläggning av befintlig kunskap i ämnet där en litteraturstudie har genomförts för att belysa aktuella designförfaranden, tidigare forskning och tillgängliga testmetoder för axiellt belastade skruvförband i brandutsatta träkonstruktioner. Litteraturstudien har kompletterats med en intervjustudie där sex respondenters kunskap i ämnet och önskemål för framtida studier har spelat huvudrollen.

              Rapporten är ett examensarbete skrivet av Emma Viklund vid LTU 2021​
              Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

              Kommentera

              Annonser

              Kollapsa

              Working...
              X