Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Materials brännbarhet

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • #16
    Fytinsyra som flamskyddsmedel på trä - 2019

    Idag är många flamskyddsmedel miljö- och hälsoskadliga vilket skapat ett intresse hos samhället att hitta ett flamskyddsmedel med fullgoda egenskaper som samtidigt är bra för människa och miljö. Fytinsyra är ett naturligt förekommande ämne som skapas av växter för att lagra fosfor och har enligt undersökningar visat potential som ett effektivt flamskyddsmedel för cellulosabaserade material. Flamskyddsmedlet kan förstärkas genom att kombinera fytinsyra med olika joner som fås från ofarliga salter vilket leder till att synergieffekter kan fås genom att ett flertal olika flamskyddsmekanismer kombineras. I detta projekt har lösningar med 3 mass% fytinsyra kombinerats med aluminium-, järn- och natriumjoner med molförhållanden 1:0.4, 1:0,4 samt 1:6.

    Projektet avgränsades till att endast använda solstickans tändstickor där provbitar gjordes i form av stickor, kuber och spån. Stickorna doppades en, tre och fem gånger i flamskyddsmedel, kuberna en respektive fem gånger och spånet doppades endast en gång. Flamtester utfördes på stickor där antändningstid, tid till förkolning och tid till böjning undersöktes, med hjälp av kuberna och termogravimetrisk analys (TGA) undersöktes den termiska sönderdelningen av träet och förbränningsvärmen för spånet undersöktes med hjälp av bombkalorimetri.

    Med störst massa kvar efter förbränning (ca 10%) gjordes en bedömning att NaPA var det mest effektiva flamskyddsmedlet jämfört med FePA och AlPA. Dessutom gjordes bedömningen att fler antal dopp i flamskyddsmedel resulterar i en förbättring av flamskyddsegenskaperna och andelen kolrester som finns kvar efter förbränning ökar.

    Rapporten är ett examensarbete skrivet av Evelina Vikberg och Jessica Wagerland vid LTU. ​
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

    Kommentera

    Annonser

    Kollapsa

    Working...
    X