Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Brandskyddsdimensionering - höga byggnader

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Brandskyddsdimensionering - höga byggnader

    I detta ämne samlas dokument och rapporter som handlar om brandskyddsdimensionering av höga byggnader.

    Nyckelord: brandskydd höga byggnader brandskyddsdimensionering
    Senast ändrad av MM; 2023-11-23, 07:52.

  • #2
    Brandvattenförsörjning i höga byggnader - 2006

    Det finns en stor brist på överensstämmelse mellan svensk och internationell standard för stigarledningar, räddningstjänsternas rekommendationer och vilket flöde som faktiskt kan krävas för att släcka en brand i den största brandcellen.

    Målet med projektet är att undersöka ett flertal aspekter på de problem som kan uppstå vid brandvattenförsörjning i höga byggnader. Den större kunskapen skall förhoppningsvis höja det totala brandskyddet då det interna brandskyddsarbetet får bättre förutsättningar att kombineras med räddningstjänstens verksamhet. Utöver detta så är syftet att minska luckan mellan brandförsvarets förebyggande och operativa arbete.

    Rapporten är skriven av Emil Egeltoft.
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
    Senast ändrad av MM; 2023-11-23, 07:53.

    Kommentera


    • #3
      Arbetsmetodik för dimensionering av brandskydd i BR0-byggnader - 2015

      I BBR 19 infördes en ny byggnadsklass för de byggnader som bedöms ha högst skyddsbehov. Byggnadsklassen kallas för Br0 och innefattar byggnadstyper som större sjukhus, byggnader med fler än 16 våningar, byggnader med inlåsta personer samt stora samlingslokaler. Syftet med införandet av den nya byggnadsklassen var att tydliggöra behovet av analytisk dimensionering och att visa att de allmänna råden inte nödvändigtvis är tillräckliga för alla typer av byggnader. Den analytiska dimensioneringen i Br0-byggnader betyder att funktionskraven i BBR ska verifieras och att de allmänna råden endast kan användas i en begränsad omfattning.

      Då Br0-byggnader är de byggnader som har störst skyddsbehov är det betydelsefullt med riktlinjer med den brandtekniska dimensioneringen. Det finns fortfarande osäkerheter vid projektering av Br0-byggnader och således finns ett behov av att utveckla de dimensioneringsmetoder som används.

      Syftet med rapporten är att minska risken för felaktiga bedömningar och antaganden samt för att sätta en standard i utförandet.

      Rapporten är ett examensarbete skrivet av Sebastian Levin vid LTH.
      Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
      Senast ändrad av MM; 2023-11-23, 07:54.

      Kommentera


      • #4
        Analys av storskaliga bränder och dödsbränder i höga hus med trästomme, inträffade i USA mellan 2007 och 2015. - 2017

        I den här rapporten presenteras en studie som genomförts på bränder som inträffat i flervåningshus mellan 2007 - 2015 i USA. Arbetet är baserat på utredningar som gjorts av NFPA och omfattar endast storskaliga bränder.

        Generella slutsatser man kan dra av arbetet är att sprinkler i byggnaden har en positiv inverkan på omfattningen av branden samt installation av sprinkler i byggnader kan rädda liv. Sprinklersystemet fungerade här i 96,7 % av de studerade fallen, men var endast ett effektivt medel i 68 % av fallen. I alla fall som studerades av byggnader som uppfördes på 70-talet syntes det att bränderna spred sig från den ursprungliga brandcellen och vidare, medan byggnader som uppfördes efter 70-talet så reducerades antalet bränder som spred sig med 50 % för varje årtionde som gick.

        Rapporten är ett examensarbete skrivet av Fatima Silvia Al-Breidi & Erika Lövström vid LTH.
        Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
        Senast ändrad av MM; 2023-11-23, 07:54.

        Kommentera

        Annonser

        Kollapsa

        Working...
        X