Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Brandskyddsdimensionering - brandscenario

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Brandskyddsdimensionering - brandscenario

    I detta ämne samlas dokument och rapporter som handlar om brandskyddsdimensionering vid brandscenario.


    Nyckelord: brandskyddsdimensionering brandegenskaper analys
    Senast ändrad av MM; 2023-11-10, 09:40.

  • #2
    Selecting design fires - 2010

    En dimensionerande brand beskrivs ofta i termer av effektutveckling, brandbelastning, toxiska ämnen och rökutveckling.
    Denna rapport ger vägledning vid val av dimensionerande brand och kan vara användbar för brandingenjörer som arbetar med analyser som involverar dimensionerande bränder.

    Rapporten beskriver en arbetsmetod för val av dimensionerande brand samt beskriver de olika faktorer som påverkar den. Rapporten innehåller också relevanta beräkningsmetoder samt referenser där mer data går att finna.

    Rapporten är ett examensarbete skrivet av Leif Staffansson vid LTH.

    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
    Senast ändrad av MM; 2023-11-10, 09:40.

    Kommentera


    • #3
      Att arbeta med scenarioanalys - 2012
      En studie gjord för SF Brandskyddskontroll

      I detta arbete har effekterna och möjligheterna för SF Brandskyddskontroll till följd av införandet av nya byggregler för brandskydd undersökts. Denna inledande undersökning klargjorde att regeländringarna främst berör analytisk dimensionering i form av scenarioanalys. De nya reglerna kommer innebära striktare regler men också hjälp med exempelvis värden på dimensionerande variabler. Utifrån dessa nya regler och råd har lämpliga metoder och verktyg avsedda för scenarioanalys identifierats och undersökts. Detta för att ge SF Brandskyddskontroll möjlighet att kunna tillämpa scenarioanalys som utifrån de nya reglerna för brandskydd kan anses vara tillfredsställande.

      Rapporten är ett examensarbete skrivet av Mattias Granberg vid LTU.
      Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
      Senast ändrad av MM; 2023-11-10, 09:44.

      Kommentera


      • #4
        Beam Thermal Expansion in Industrial Halls - Risks for Firewall Collapse - 2015

        I det här arbetet har fokus varit på att kolla hur den termiska expansionen av stålbalkar i tak i industrihallar påverkar byggnaden och brandsäkerheten. I Sverige har det varit ett hett ämne under en tid på grund av svårigheten att klassificera byggnader korrekt enligt gällande byggregler. I det här examensarbetet analyseras en typisk industrihall i flera olika dimensioner som är indelad i två olika utrymmen. Ett av utrymmena är utsatt för en brand där utrymmet motsvarar tre fjärdedelar av byggnadens utrymme och den andra delen är avskild med hjälp av en brandklassad vägg med beteckning R30.


        Rapporten är ett examensarbete skrivet av Niklas Hansson och Erik Rüter vid LTU.
        Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
        Senast ändrad av MM; 2023-11-10, 10:56.

        Kommentera


        • #5
          Utvärdering av metoder för val av dimensionerande brandscenario - 2007

          Sedan införandet av analytisk dimensionering har just valet av brandscenario varit föremål för diskussion. Genom historien har mer eller mindre anpassningsbar metoder för dimensionerandebränder utformats.
          Det idag allmängiltiga tillvägagångssättet för val av brandscenarier är att använda metoden med "worst credible case", det värsta troliga scenariot. Dock upplever brandingenjörer och likvärda i branschen denna metod problematisk och att det saknas klara direktiv för vad som kan anses som dimensionerande brandscenario. Avsaknaden av riktlinjer för val av dimensionerande brandscenario genererar framförallt problem med att mycket i bedömningarna är subjektiv och leder till val av scenario på skilda grunder. Dessa skillnader kan och kommer i sin tur att leda till olika slutsatser av utförda beräkningarberoende på vem eller vilka som genomfört den analytiska dimensioneringen. I värsta fall kan avsaknaden av riktlinjer leda till att dimensionerande brand efter konstrueras för att passa byggnaden.

          Rapporten är ett examensjobb skrivet av Kristian Hansson vid LTH.
          Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
          Senast ändrad av MM; 2023-11-10, 09:46.

          Kommentera


          • #6
            Jet and hydrocarbon fire tests and investigation of the regulations concerning the reduction of the corresponding fire risks - 2017

            Jet och pölbränder kan innebära allvarliga risker och medföra svåra konsekvenser. För att undvika dessa olyckor i Sverige tillsatte MSB en utredning gjord av LTH som handlade om att undersöka om den nuvarande lagstiftningen gällande brandseparation var tillfredställande. Utredningen antydde att passivt brandskydd, testat enligt ISO 834, inte var tillräckligt för att skydda mot jetflammor och pölbränder.

            Rapporten är ett examensarbete skrivet av Christoffer Schön vid LTH.

            Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
            Senast ändrad av MM; 2023-11-10, 09:49.

            Kommentera


            • #7
              Moderna hus inverkan på brandförlopp och räddningstjänstens utveckling för att hantera nya typer av bostadsbränder - 2017

              Följande arbete har undersökt hur utformningen av svenska småhus har förändrats från 1960- talet fram till 2010 och hur detta kan påverka ett brandförlopp. Räddningstjänstens utveckling under samma period har sedan beskrivits för att se ifall dess kapacitet och förmåga har anpassats efter de nya utmaningar som eventuellt kommit.

              Rapporten är ett examensarbete skrivet av Per Lyzell vid LTH.
              Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
              Senast ändrad av MM; 2023-11-10, 09:52.

              Kommentera

              Annonser

              Kollapsa

              Working...
              X