Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Utrymningsmodeller

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Utrymningsmodeller

    I detta ämne samlas dokument och rapporter som handlar om utrymningsmodeller.


    Nyckelord: utrymningsmodell
    Senast ändrad av MM; 2023-11-20, 11:56.

  • #2
    Utrymningsprogram - Program och användares påverkan på utrymningstiden - 2013

    För att en tillfredsställande utrymning ska kunna genomföras ska tiden till kritiska förhållanden uppstår vara längre än den totala utrymningstiden (varseblivning, förberedelse och förflyttning). Vid analytisk dimensionering av brandskyddet i en byggnad kan förflyttningstiden beräknas med hjälp av utrymningsprogram. Då användaren av utrymningsprogram kan ange indata till olika parametrar beror inte resultaten av simuleringen enbart av vilket program som används, utan beror även på användarens erfarenhet.

    Författaren undersöker om utrymningstider kan erhållas av olika utrymningsprogram respektive olika användare och om de överensstämmer med utrymningsförsök.

    Rapporten är ett examensarbete skrivet av Marcus Knutsmark vid LTH.
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
    Senast ändrad av MM; 2023-11-20, 11:57.

    Kommentera


    • #3
      Utvärdering av tillvägagångssätt för utrymningsberäkning - 2012

      Utrymningsberäkningar är en mycket viktig del i att analytiskt dimensionera byggnader mot brand. Allt medan byggnader blir mer komplexa blir också kravet på analytisk dimensionering mer frekvent. Tre sätt att göra detta på är bland annat handberäkningar enligt Boverket samt genom simulering med Simulex och FDS+Evac. I denna rapport har de olika metoderna provats i olika scenarion i Prismagallerian i Härnösand.

      Rapporten är ett examensarbete skrivet av Madelene Nordkvist vid LTU
      Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
      Senast ändrad av MM; 2023-11-20, 11:57.

      Kommentera


      • #4
        Tekniska system för uppskattning av personantal och personers placering i byggnader - 2015

        Författare: Emma Ingvarsson, Ida Pettersson

        Sammanfattning:
        Teknik i allmänhet är ständigt under utveckling där nya behov och lösningar uppkommer. Det finns många användningsområden där tekniska lösningar kan underlätta men även medföra nya möjligheter. Exempelvis kan tekniska lösningar innebära en positiv utveckling med förbättrade möjligheter till utrymning av stora folkmassor till följd av en brand. Det finns redan visioner om hur tekniska system ska kunna underlätta hanteringen av utrymningssituationer med stora folksamlingar. Tekniska system som kan användas för att uppskatta personantal och personers placering i byggnader kan i samverkan med vägledande system bidra till säkrare utrymning.
        Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
        Senast ändrad av MM; 2023-11-20, 11:58.

        Kommentera


        • #5
          Utvärdering av datorbaserade utrymningsmodeller - 2000

          Författaren genomför en utvärderingen som bygger på en jämförelse mellan ett utrymningsförsök och resultat från simuleringar av samma utrymning. En viktig begränsning är att enbart utrymning av personer som kan gå ut själva behandlas.

          Rapporten är ett examensarbete skrivit av Magnus Levein vid LTH.
          Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
          Senast ändrad av MM; 2023-11-20, 11:58.

          Kommentera


          • #6
            Utrymning av folkmassor - simulering och verklighet - 2005

            I denna rapport analyseras de förhållanden som råder vid utrymning av folkmassor, de dimensioneringsmetoder som används och hur väl olika beräkningsmetoder klarar att återge evakueringstiden korrekt.

            Den huvudsakliga arbetsmetoden är en jämförande analys mellan fältmätningar - observationer då en avsevärd folkmassa förflyttar sig - och simuleringar av förloppet i utrymningsmodellerna Simulex och Steps. Fältmätningarna utförs på Malmö stadion efter tre matcher i fotbollsallsvenskan. Vid dessa undersöks utrymningstid, gånghastigheter, avstånd mellan personer, persontäthet och personflöde genom dörr med hjälp av videoanalysprogrammet Persias. Då fältmätningarna utförs i samband med fotbollsmatcher har särskild vikt lagts vid att beskriva läktarutrymning, utrymningsdimensionering av läktare (i Sverige och Storbritannien), evakueringsstrategi och säkerhetsorganisation. Denna beskrivning baseras på litteraturstudier.

            Rapporten är ett examensarbete skrivit av Daniel Haarala och Mattias Hagelin vid LTH.
            Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
            Senast ändrad av MM; 2023-11-20, 11:58.

            Kommentera


            • #7
              Utvärdering av videoanalysmetoder för utrymning med tillämpning på hörn - 2008

              Att analysera gångvägar vid utrymningsförsök är ett tidskrävande arbete. Med program för att analysera gångvägar, såsom Persias, måste varje försöksperson markeras manuellt. Detta tar, även för en erfaren användare, mycket tid. Går det på ett enkelt sätt få en dator att automatiskt markera försökspersonerna vore detta ett stort steg framåt. Målet med denna studie är att undersöka olika sätt att analysera ett utrymningsförsök med hjälp av videokameror och datorprogram.

              Försök görs med studenter vid LTH som fick bära hjälmar med ditsatta färgade lappar för att se ifall bildbehandlingsprogram kunde känna igen lapparna. Allt filmas ovanifrån och görs sedan om till bildsekvenser. Försöket filmas även med en kamera som sitter strax ovanför huvudena och som filmar vinklat in mot analysområdet. Under samma försök filmar även en IR-kamera ovanifrån för att testa om bildbehandlingsprogrammet lätt kunde urskilja försökspersoner utifrån IR-videofilmen. En analys med hjälp av Persias gör för att användas som referens för de andra metoderna.

              Rapporten är ett examensarbete skrivit av Johan Nilsson och Robert Petersson vid LTH.
              Senast ändrad av MM; 2023-11-20, 11:59.

              Kommentera


              • #8
                Verification Testing of Evacuationz, a Coarse Network Evacuation Model - 2022

                Rapporten är ett examensarbete skrivet av Antariksh Gupta på Brandingenjörsprogrammet vid LTH​.

                Syfte och mål med rapporten:
                The main aim of the thesis is to check the application of the verification test procedure presented in ISO 20414 (ISO, 2020) on a coarse network model. The evacuation model selected for this objective is Evacuationz software. It is a coarse network model representation having many advantages mentioned in the introduction. The thesis initially presents an overview of the past verification methods that exist and the comparison with the current standard which is the ISO standard on verification and validation. This document will help in verifying the applicability of the ISO document to test coarse network models.
                Följande frågor besvarar i rapporten:
                1. Does the Evacuationz software as a coarse network model meet the requirements of the verification test procedure presented in the ISO 20414 standard?

                2. Is the ISO 20414 standard suitable for testing coarse network models, or is there a need for a different testing procedure?
                Sökord: Evakueringsmodell, ISO 20414
                Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

                Kommentera


                • #9
                  Fire safety and evacuation security in wind turbines - 2021

                  I denna rapport sammanställs information om brandsäkerhet och utrymningssäkerhet i vindkraftverk för att dra slutsatser om hur säkerheten skulle kunna förbättras. Orsaken till att detta anses vara ett intressant område för studier är att det är en bransch som snabbt växer och som är extraordinärt ur en utrymningssynpunkt på grund av höjden på dagens kraftverk.

                  Denna rapport är ett examensarbetet skrivet av Oskar Nyström vid LTU
                  Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
                  Senast ändrad av MM; 2024-04-22, 08:14.

                  Kommentera

                  Annonser

                  Kollapsa

                  Working...
                  X