Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Torvmossar, brandskydd och brandsäkerhetsåtgärder

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Torvmossar, brandskydd och brandsäkerhetsåtgärder

    I detta ämne samlas kunskap om brandskydd och brandsäkerhetsåtgärder för torvmossar.

    Nyckelord: torv torvmosse torvtäkt torvbrytning

  • #2
    Brandförsvarsåtgärder vid torvbrytning, Statens brandnämnd 1983:6

    Statens brandnämnd gav 1983 ut ett meddelande som handlar om brandförsvarsåtgärder vid torvbrytning. Meddelandet innehåller allt från brandvattenförsörjning och begränsningslinjer till ordningsföreskrifter. Jag vet dock inte dess juridiska status idag. Men oavsett juridisk status innehåller det en bra helhetsbild av nödvändigt brandskydd på en torvtäkt.
    Tack för tipset och filen Värnamo!
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
    Senast ändrad av PO; 2014-09-25, 13:22.

    Kommentera


    • #3
      Torvmossar är anläggningar, Tillståndsansökan, Värend - 2011

      Värends räddningstjänst delar med sig lite kunskap om hur de hanterat torvtäkter. Det börjar med en tillståndsansökan enligt miljöbalken. I samband med tillståndsansökan svarar räddningstjänsten att det kommer att krävas åtgärder enligt LSO. Se de bifogade dokumenten för ett exempel på en ansökan och ett svar.

      Anders Brodell i Värend förklarar det så här för mig:
      "Nä, torvmossar är inga byggnader men väl anläggningar om man bryter torv där och på något sätt ”raffinerar” torven, samlar in, torkar (ofta i byggnader). Det bör gå att föra resonemang med den som ska bryta torven, det är ju fråga om ekonomi och att bli av med sin torvtäkt i en brand är ju obra. Torven bryts ju dessutom under värsta skogsbrandsäsongen… Maskinhantering mm utgör stora brandrisker framförallt om det är fråga om frästorv. Ansvarsfrågan är ju också intressant – har jag varit vårdslös under min brytning och inte kunnat förhindra brandspridning till grannens egendom?"

      Anders berättar också att de kommit långt genom att resonera med ägarna genom att hitta en gemensam syn på problematiken.
      Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

      Kommentera

      Annonser

      Kollapsa

      Working...
      X