Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Utbyte till miljövänliga handbrandsläckare

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Utbyte till miljövänliga handbrandsläckare

    Jag har fått en fråga om det finns några kommuner/räddningstjänster som har börjat arbeta med att byta ut AB-handbrandsläckare med skum mot något mer miljövänligt alternativ. Denna frågeställningar handlar om offentliga miljöer där det kan förekomma okynnesutlösning av släckarna vilket medför att uppstädning efter detta också är en faktor att ta hänsyn till.

    Har ni börjat arbeta med utbyte på grund av miljöhänsyn eller har kunskap om någon som gjort det är jag tacksam för tips på detta. po@utkiken.net

    I detta ämnet samlas kunskap inom området.

    Nyckelord: handbrandsläckare brandsläckare skumsläckare miljövänliga släckmedel skum skumvätska gelsläckmedel
    Senast ändrad av PO; 2015-10-27, 11:01.

  • #2
    Klassning av handbrandsläckare, MSB

    En grund för att kunna byta ut en typ av handbrandsläckare mot en annan typ är att man känner till vilken typ av bränder brandsläckaren ska kunna hantera och vilken klassning den aktuella släckaren har.

    Det finns förklarat på MSB´s sajt: https://www.msb.se/sv/Forebyggande/B...g-och-provbal/

    Ursprungligen postat av PO Visa inlägg
    Jag har fått en fråga om det finns några kommuner/räddningstjänster som har börjat arbeta med att byta ut AB-handbrandsläckare med skum mot något mer miljövänligt alternativ.

    Har ni gjort det eller har kunskap om någon som gjort det är jag tacksam för tips på detta.

    I detta ämnet samlas kunskap inom området.

    Nyckelord: handbrandsläckare brandsläckare skumsläckare miljövänliga släckmedel skum skumvätska gelsläckmedel

    Kommentera


    • #3
      Optimering av brandsläckare ur miljösynpunkt

      Ett alternativ för att minska miljöbelastningen när handbrandsläckare ska fyllas på är att bedöma vilken typ av bränder som kan förekomma på den platsen där släckaren är placerad och optimera släckmedlet för det. AB-skumsläckare är till exempel optimerade för både bränder i vätskor och bränder i fasta material. I normalfallet är skum för bränder i vätskor (B-skum) mer miljönegativt än skum för brand i fasta material (A-skum).
      Moderna miljöklassade släckare för AB-bränder kan innehålla betydligt mindre fluortensider än icke-miljöklassade släckare. Även inom de miljöklassade släckarna kan det skilja betydligt i mängden fluortensider.
      Även utbytesfrekvensen av släckmedlet i släckarna påverkar den totala miljöbelastningen från AB-släckarna. Det finns släckare med premix där premixen behöver bytas vart 5:e år och det finns släckare där skumvätskan lagras som koncentrat och inte blandas med vatten förrän släckaren utlöses. Då är skumvätskans utbytesfrekvens vart 20:e år.

      Genom att byta ut AB-släckare mot A-släckare där risken för vätskebränder är liten kan man välja ett släckmedel som troligen är snällare mot miljön. Det går alltså fortfarande att ha många av de fördelar en skumsläckare kan ha med mindre miljöpåverkan. I utrymmen där det sker matlagning kanske det istället är koldioxidsläckare eller någon annan variant som är optimal.

      Pulver skulle självklart kunna vara ett alternativ men i det fallet jag tittar på så önskar man inte pulver då okynnesutlösta brandsläckare, till exempel på skolor, ger ett stort efterarbete i form av städning.

      I den bifogade filen finns ett exempel på vilka släckare branschorganisationen Svebra rekommenderar i olika miljöer.
      Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
      Senast ändrad av PO; 2015-10-20, 06:58.

      Kommentera


      • #4
        Miljöriktig hantering släckmedel, SVEBRA - 2006

        Bifogade riktlinjer från Svenska Brandskyddsföretag, Svebra, handlar om hur släckmedel ska hanteras på ett miljöriktigt sätt. Det har hänt mycket vad gäller kunskapen om skum och dess miljöeffekter efter att detta meddelande skrevs men det känns ändå som det finns mycket kunskap i dokumentet.
        Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

        Kommentera


        • #5
          Holländsk miljömärkning av handbrandsläckare, Milieukeur

          I Holland finns det en miljömärkning i stil med den svenska "Svanen". Deras märkning heter Milieukeur (Miljömärke på svenska) och omfattar bland annat handbrandsläckare.

          I den bifogade filen finns deras certifieringskriterier för handbrandsläckare. Det finns flera svenska tillverkare som har AB-släckare som klarar milieukeurs krav. För att skum ska uppnå en bra effekt som B-släckare krävs, vad jag känner till, en tillsats av fluortensider vilket också milieukeur ger utrymme för. Det man har gjort är dock att minska den tillåtna mängden till 0,04%.

          Standarden utvecklas hela tiden och den senaste versionen finns på www.milieukeur.com
          Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
          Senast ändrad av PO; 2015-10-28, 13:03.

          Kommentera

          Annonser

          Kollapsa

          Working...
          X