Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Lågt placerade ventilationsdon kopplat till brand- och rökspridning

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Lågt placerade ventilationsdon kopplat till brand- och rökspridning

    I detta ämne samlas kunskap och information om lågt placerade ventilationsdon kopplat till brandspridning och rökspridning.

    Nyckelord ventilation ventilationsdon tilluft frånluft brandrök kolmonoxid utrymning brand

  • #2
    Lågt placerade ventilationsdon är en osäker lösning för personer i annan brandcell, Södra Älvsborg - 2020

    SÄRF har gjort fullskaleförsök för att testa vilken påverkan en brand i en lägenhet gör på en annan lägenhet om man har lågt placerade ventilationsdon utan backströmningsskydd mellan lägenheterna. I rapporten gör man dessutom en historisk tillbakablick på de regler som funnits och de försök som gjorts på området.

    Man kommer fram till att kolmonoxidhalten i angränsande lägenhet uppnår farliga nivåer och att det är en konstruktion man avråder från och som räddningstjänster och kommuner aktivt bör motverka.
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
    Senast ändrad av PO; 2020-10-02, 08:57.

    Kommentera


    • Mattias
      Mattias skriver
      Ändra kommentar
      Mycket bra med försök som dessa. Dock är det synd att de inte genomfördes med samma förutsättningar som används i de refererade lösningarna.
      Där lågt placerade don tillämpas är grundförutsättningen att det är ett mottryck, vilket nämns i rapporten.
      Teorin bakom skyddsmetoden är att det kommer spridas mycket begränsade mängder sot/farliga gaser under den tidiga övertrycksfasen. Under de senare faserna när det finns farliga gaskoncentrationer vid golvnivå är trycket i brandrummet lägre än mottrycket i tilluftskanalen.
      Det anmärkningsvärda är att de slutsatser som dras är att försöken i Borås skulle motsäga teorin bakom lågt placerade don, då de ju snarare visar att de stämmer.

  • #3
    Hej Mattias!
    Kul att du gillade rapporten.
    Brandtestet ifrågasätter den gamla teorin att brandrummets undre del under övertrycksfasen endast består av ofarlig kall rumsluft helt fri från CO m.m. Jag tar gärna del av referenser om sådana uppmätningar finns. Under övertrycksfasen så spelar tilluftsdonets tryckfall på ca 30-50 Pa mindre roll då branden (BBRAD 3) snabbt ska upp till 1500 Pa. Med moderna täta fasader och laminerade treglasfönster så är det inte alls säkert att tryckuppbyggnadsfasen endast utgör en kort stund i början av brandförloppet.
    Om/när brandrummet sedan tryckavlastas, då räcker det kanske med 50 Pa mottryck för att stoppa brandgasspridning via tilluften, men det vet vi sedan länge. Det är brandgasspridning under tryckuppbyggnadsfasen som fokus har legat på i aktuellt försök.

    Kommentera


    • Mattias
      Mattias skriver
      Ändra kommentar
      Hej igen!
      Det är ju just under övertrycksfasen Era försök tyder på att teorin stämmer.
      Era försök innebär vad jag kan se en betydligt större spridning till den mottagande brandcellen än de typfall som byggs. Ni hade en öppen 125 kanal. I typfallet har man tilluft till den avgivande brandcellen med 35-45 l/s. Det är då instrypt med spjäll/don som innebär att det flödet gäller vid normalt 50-100 Pa tryck i den gemensamma kanalen. En öppen 125 kanal ger ett betydligt större flöde vid samma tryckdifferens.
      Jag vill påstå att utifrån de delar av utdata som finns i rapporten sker ingen eller marginell ökning av CO halten i mottagande brandcell/volym under de första minuterna då trycket i brandcell 1 är högt. Som jag tolkar era kurvor så sker ökningen av CO efter 4-5 minuter och då är trycket i brandrummet som högst 50 pa. Hade det då varit ett kanalsystem med 50 pa mottryck så hade ingen luft/brandgas tryckts in i kanlen och vidare till mottagande brandcell/volym.
      Om jag helt missuppfatta era utdata så stämmer det såklart inte.

  • #4
    Artikel om lågt placerade ventilationsdon - 2012

    Henrik Georgsson med flera på Sweco skrev en artikel 2012 om brandskydd och lågt placerade ventilationsdon.
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

    Kommentera

    Annonser

    Kollapsa

    Working...
    X