Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Löpande vite måste dömas ut efter varje överträdelse

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Löpande vite måste dömas ut efter varje överträdelse

    En kommunal nämnd hade vid två tillfällen utfärdat förelägganden med löpande vite om 5 000 kronor för varje överträdelse. Därefter hade nämnden ansökt om utdömande av vite för fem överträdelser. Miljödomstolen dömde ut ett sammanlagt vite om 25 000 kr. Miljööverdomstolen fann att hinder förelåg enligt 9 § andra stycket lagen (1985:206) om viten att döma ut ett högre belopp än vad som gällde för överträdelse vid ett tillfälle, dvs. 5000 kr.
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

  • #2
    Löpande vite kan dömas ut flera gånger om det är separata mål.

    Enligt begränsningsregeln i 9 § andra stycket viteslagen kan ett löpande vite bara dömas ut en gång i ett och samma mål, även om flera överträdelser har skett. Avgörs däremot flera mål samtidigt utesluter inte det enligt Miljööverdomstolen att flera viten döms ut.

    Det innebär i klartext att man för löpande vite måste begära utdömande av vite så snart man upptäckt att föreläggandet inte följs, och därefter upprepa det för varje gång man anser att vite ska utdömas.
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

    Kommentera


    • #3
      Löpande vite kan dömas ut flera gånger.

      Även om länsrätten fattar beslut om utdömande av vite vid ett tillfälle kan flera viten utdömas för underlåtenhet att följa samma föreläggande vid detta tillfälle. Förutsättningen är att tillsynsmyndigheten inspekterat och beslutat om utdömanda av vite vid varje tillfälle.
      Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

      Kommentera

      Annonser

      Kollapsa

      Working...
      X