Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Dokument och rutiner för Hävare, stegbilar och truckar enligt AFS 2006:5

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Dokument och rutiner för Hävare, stegbilar och truckar enligt AFS 2006:5

    Finns det någon kår som har ett bra underlag för rutiner och dokument för att uppfylla AFS 2006:5 angående truckar och andra liknande AFS:er för maskinstegar och hävare?
    Senast ändrad av PO; 2009-08-27, 08:19.

  • #2
    Vad omfattas av AFS 2006:6, Användning av lyftanordning och lyftredskap?

    AFS 2006:6 innehåller arbetsmiljöreglerna för användning av lyftanordningar och lyftredskap.
    I räddningstjänsten finns det olika tolkningar av vilken utrustning som omfattas av denna AFS. Ibland säger man att hävare och maskinstegar omfattas och ibland att maskinstegar som är typade på ett särskilt sätt inte innefattas.
    I AFS 2006:6 finns en definition av lyftanordning och lyftredskap som följer.

    Lyftanordning: Anordning för att lyfta eller sänka last.

    Lyftredskap: Komponenter eller utrustning som inte är monterade på lyftanordningen och som är placerade antingen mellan lyftanordningen och lasten eller på lasten för att ansluta den.

    Att lyfta och sänka last gör man både med hävare och maskinstegar utrustade med korg varför det inte borde vara någon tvekan om att AFS 2006:6 gäller i båda fallen. Notera att last kan utgöras både av personerna som använder utrustningen och av saker man hänger under den. Det borde innebära att en maskinstege utan korg som används för att lyfta något också innefattas av AFS 2006:6.

    Det finns ingenstans i AFS 2006:6 någon text om att maskinstegar med korg är undantagna. Om någon vet något som säger emot det jag påstår är jag tacksam för tips om detta!

    Även maskinstegar utan korg borde som jag ser det innefattas i begreppet lyftanordning, men här behöver jag ha mer kunskap innan jag kan säga detta med säkerhet.

    Kommentera


    • #3
      Det finns färdiga utbildningsplaner för liftutbildning

      Liftutbildningsrådet har en färdig läroplan för vad som ska ingå i en liftutbildning för att uppfylla AFS 2006:6 samt de ISO-standarder som finns kring utbildning för mobila arbetsplattformar.

      Det finns olika nivåer på utbildningen där den enklaste innebär att man får köra en specifik typ av liftar medan den lite mer avancerade innebär att man får köra de flesta på marknaden förekommande liftar.

      Kommentera


      • #4
        En kort sammanfattning av arbetsgivarens skyldigheter

        Vad behöver då arbetsgivaren göra för att uppfylla AFS 2006:6 avseende maskinstegar och hävare?

        I vanlig ordning ska man regelbundet riskbedöma arbetsuppgifterna och vidta åtgärder för att förebygga ohälsa och olycksfall.

        §29 som handlar om kunskap säger ..."En arbetsgivare som låter en arbetstagare eller inhyrd arbetskraft använda lyftanordningar eller lyftredskap skall ha dokumentation över dennes praktiska och teoretiska kunskaper med avseende på säker användning av utrustningen."...
        ..."Arbetstagare och inhyrd personal skall ha arbetsgivarens skriftliga tillstånd att använda en maskindriven lyftanordning. Tillståndet skall upplysa om vilka typer av lyftanordningar, lyftredskap och arbetsuppgifter som omfattas."

        Arbetsgivaren ska alltså både se till att arbetstagaren har dokumenterad utbildning och dessutom ge dem ett skriftligt tillstånd som specificerar vilka lyftanordningar man får köra och vilken typ av lyft som får göras. Jag får nog återkomma mer om detta.

        Det pratas också om olika typer av regelbundna kontroller, särskild organisation då det finns flera verksamheter på arbetsstället och så vidare. Jag återkommer även här.

        Kommentera


        • #5
          Utbildningsalternativ enligt Liftläroplanen, LLP

          Vid samtal med Stefan Pedersen, MA-system Utbildning, kom följande fram.

          Liftutbildningsrådet delar in liftar i sex olika kategorier. Först gruppen A och B som har med tyngdpunkten av lasten att göra.
          Grupp A: Lasten alltid innanför stjälpningskanten.
          Grupp B: Lasten kan vara utanför stjälpningskanten.
          Ett exempel på A är en saxlift och på B en hävare eller maskinstege.

          A och B kan innehålla tre underkategorier:
          1: Körning får endast ske om liften är i transportläge.
          2: Körning med upplyft plattform sker från chassit.
          3: Körning i upplyft läge sker från plattformen.

          Kategori 2 är väldigt ovanlig.
          Räddningstjänstens hävare och maskinstegar är i kategori B1. Saxliftar är kategori 3A.

          Om man förljer liftläroplanens basutbildning får man teoretisk kunskap om alla liftar. Kompletterar man det med praktiska övningar på egen hävare eller maskinstege plus en saxlift innebär det formell kompetens att handha liftar av typ 1A, 1B, 3A och 3B. Stefan Pedersen uppskattar att det rör sig om ca 98% av de liftar som förekommer i Sverige.

          MA-system är för övrigt företaget som står för Brontos höjdfordonsutbildning. Jag har bifogat deras säljbrev kring utbildning.
          Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

          Kommentera


          • #6
            Så här gör Storstockholm.

            Storstockholm testar sin personal minst var tredje år för att försäkra sig att man uppfyller kunskapskraven både teoretiskt och praktiskt för att använda hävare och/eller maskinstege. Man genomför även utbildning och prov i samband med idriftsättning av nya fordon. Utbildningen följer delvis liftläroplanen, men är skräddarsydd av fordonsleverantören.

            Det finns en examinator på varje distrikt och godkännandena införs i verksamhetssystemet Ikaros. Godkännandet gäller enbart stationens fordon och den reservbil som finns. Vid byte av station ska ny examination genomföras.

            Sammanställt efter intervju med arbetsmiljöingenjör Marie Norell.

            Kommentera


            • #7
              Dokumentationskrav enligt AFS 2006:6

              Det finns ett antal dokumentationskrav enligt AFS 2006:6, Användning av lyftanordningar och lyftredskap. Nedan sammanfattas dessa.

              §3-§6 Riskbedömning och undersökning av arbetsförhållande. Detta tolkar jag som att man ska riskbedöma användandet av höjdfordon på ungefär samma sätt som man gör med rökdykning enligt AFS 2007:7.

              §10 stabilitet och markförhållande ska kontrolleras före ett lyft.Vem som har uppgiften att kontrollera detta bör väl framgå i någon instruktion?

              §29 Kunskap. Arbetsgivaren ska ha dokumentation över praktiska och teoretiska kunskaper för varje arbetstagare som får använda höjdfordon. En dokumentation som kan lagras ihop med annan utbildnings och övningsdokumentation.
              Dessutom ska arbetstagaren ha ett skriftligt tillstånd för vilka lyftanordningar, lyftredskap och arbetsuppgifter som omfattas.

              Samtal med arbetsmiljöverket förtydligar att det skriftliga tillståndet kan finnas på papper eller digitalt i något datasystem. Det viktiga är att arbetsgivaren har tagit ställning till vad arbetstagaren får hantera och att detta finns dokumenterat och utkommunicerat till arbetstagaren.

              Kommentera

              Annonser

              Kollapsa

              Working...
              X