Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Rökdykarpaket på styrkeledarestolen!

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Rökdykarpaket på styrkeledarestolen!

    Har sökt en del på nätet om en anordning för att sätta fast flaskpaketet i ryggstödet höger framstol i basbilen, men hittar inget.

    Någon sa att det var olagligt?

    Någon som har lite info?

    /Fredrik Tranås

  • #2
    Brandbilarna vid MSB verksamhetsställe i Sandö och Revinge har på detta sätt. Om jag minns rätt (för det var länge sedan) så var det ordinarie ryggstödet utbytt mot samma typ som finns i baksätet vid leverans.

    Ett alternativ är kanske att höra med leverantörer av räddningsfordon och se om de kan tillhandahålla även för begagnade fordon.

    Jag har aldrig hört om någon olaglighet, så länge bilbältet kan användas obehindrat

    Kommentera


    • #3
      Rökdykarstol höger fram

      Hej !
      Vi har eftermonterat i två av våra släckbilar.
      Kolla med Autokaross om de kan hjälpa dig.

      Kommentera


      • #4
        Det går men då kostar det...

        Sedan 2005 är det inte längre möjligt att som tidigare endast byta ut ryggstödet mot en "rökdykarrygg" på en stol i framsätet. Denna lösning har under lång tid varit mycket vanlig i Sverige men dåvarande Räddningsverket har inte på något sätt försökt hjälpa till när problemet dök upp. Det handlar om att bilen är helbilsgodkänd med de stolar som är originalmonterade. Dessa får inte utan dispens byggas om eller bytas ut mot annat än andra typgodkända stolar. Både Scania och Volvo har infästningarna i bakkant av dubbelhytterna typgodkända för montage av rökdykarrygg så problemet gäller endast framsätena.

        I Strängnäs har vi två nyare släckbilar som har utrustats med typgodkända rökdykarstolar på platsen höger fram och har dispens från Vägverket/Transportstyrelsen eftersom stolsinfästningarna inte är original. Båda bilarna har byggts av Sala Brand och har rökdykarstolar från Bostrom/Rosenbauer. De berörda bilarna är en Volvo FM 9 från 2005 och en Scania P 380 från 2009, båda med dubbelhytt. Den enda haken är att denna typ av lösning är ungefär fem gånger så dyr som de gamla rökdykarryggarna...

        Mårten Eskilsson
        Stf Räddningschef, Strängnäs

        Kommentera

        Annonser

        Kollapsa

        Working...
        X