Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Hoppkudde, vara eller inte vara?

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Hoppkudde, vara eller inte vara?

    Följande väldigt intressanta frågeställning om hoppkuddar landade på mitt skrivbord häromdagen. Har du något litet tips om någon av frågorna så blir både jag och Hässleholm mycket tacksamma.

    Eftersom det vid många tillfällen diskuterats vitsen med att ha en hoppkudde så undrar jag följande, utifrån ett scenario om att vi har en person i en brinnande fastighet i ett fönster på en innergård högt uppe utan möjlighet att nå för räddningspersonalen via stegbil eller annan utrustning.
    Utgångspunkten är att kudden i princip endast kan appliceras på en person som VILL bli räddad.

    1. Hur många har räddats på ett dylikt scenario i Sverige eller utomlands?
    2. Finns det någon som gjort en riktig analys av detta "räddningsverktyg"?
    3. Hur högt kan man hoppa från?
    4. Hur långt tid tar det att få in den på gården?
    5. Vad väger den?
    6. Hur lång tid tar det att blåsa upp den?
    7. Finns det några risker för personalen?
    8. Vad kostar den och vad är livslängden (hur funktionstestas den?) 9. Hur har andra kommuner resonerat?
    10. Hur ser MSB på detta? (För inte alltför länge sedan var det fullständigt naturligt att räddningspersonal övade på att hoppa i den på statens räddningsskolor och kanske hos kommunala räddningstjänster, men numera är detta nog som att svära i kyrkan..)
    11. Hur ser arbetsmiljöverket på frågan?
    12. Hur ser andra samverkansmyndigheter på frågan (förväntas vi ha denna utrustning av ambulans, polis eller samhällsmedborgare i
    allmänhet?)

    Finns det någon som efter en grundlig analys tagit ett beslut och därefter informerat sina politiker och/eller ställt frågan om vilken ambitionsnivå vi ska ha inom organisationen/kommunen?

    Finns det någon kommun som fått en direkt "order" att ha denna kapacitet från sina uppdragsgivare?
    Svara här eller till po@utkiken.net

  • #2
    Lite tankar om hoppkuddar

    Jag har funderat lite på Hässleholms frågor om utredningar om hoppkuddars vara eller inte vara. Jag antar att det man borde undersöka för att kunna ta bort en hoppkudde är huruvida det finns några byggnader i kommunen som är byggda med förutsättningen att livräddning genom fönster enbart kan ske med hoppkudde och att räddningstjänsten inte har någon annan utrustning som kan ersätta hoppkudden. Till exempel om man har bärbara stegar som når överallt på innergårdar etc.

    Kopplingen ligger ju då till byggreglernas krav som Boverket diskuterar här: http://www.utkiken.net/node/3758 .
    I det ärendet handlar det om nybyggnad, men man förtydligar också att kommunenen enligt LSO är ansvarig att upprätthålla den förmåga och funktion som man tidigare har kunnat tillgodose i samband med bygglov.
    Med det resonemanget skulle man alltså inte kunna ta bort en hoppkudde enbart för att den används sällan, utan det förutsätter en analys av om funktionen hoppkudden har kan ersättas med annan utrustning.

    /PO
    Senast ändrad av PO; 2016-11-28, 13:32.

    Kommentera


    • #3
      Den, åtminstone på papperet, bästa lösningen vore förstås att söka informationen bakåt i tiden och försöka hitta svaret på varför hoppkudden köptes in en gång i tiden. Visserligen förenat med en del detektivarbete men om inte f.d. medarbetare har gått ur tiden så går det kanske att få fram ett svar.

      Som med allt annat så behöver förstås också förmågan att genomföra räddningsinsats vägas in, för att knyta an till POs inlägg. Finns det hus i det området där hoppkudden finns där det varken går att undsätta personer via stegbil, maskinstege eller utskjutsstege? Den frågan går att få svar på, och då behöver också insatstiden vägas in. Förmodligen gör inte en hoppkudde någon nytta om det tar mer än 10 minuter att få den på plats, för då kan de som behöver livräddas redan ha fått det för varmt om öronen.

      Storstockholms lösning var att skaffa "Alleycat", en mindre stegbil som tar sig fram i gränder för att de ska klara sin förmåga att utföra utvändig livräddning på ett säkert sätt där inga tunga fordon tar sig in.

      Sedan går det förstås att fråga sig om kommuninvånarna hellre vill hoppa (med de risker och inte minst mod det kräver) eller klättra på en stege ned om det brinner.

      Oavsett vilket så måste den utvändiga livräddningsförmågan upprätthållas där bygglagstiftningen har krävt det. Det är ett löfte som räddningstjänsten har gett invånarna, som Stefan Svensson skriver på sin blogg.

      Ytterligare ett användningsområde är insatser mot suicidhot där personer hotar att hoppa från hög höjd. I Jönköpings län finns en specialenhet hoppkudde som länsresurs vid dessa ickefrekventa insatser. Att skapa denna mjuka barriär kan vara en möjlighet att stoppa personer från att hoppa och är en resurs disponibel för räddningsledaren om den bedömer att kudden behöver användas.

      Kommentera


      • #4
        Hej och tack för era tankar
        Jag hoppas att det "trillar in fler" funderingar i detta ämne eftersom det ju är uppenbart denna fråga liksom många andra inte analyserats tillräckligt.
        Jag skulle innan jag själv djuplodar i frågan vilja ha fram en räddningstjänst som verkligen har tagit ett beslut grundat på en analys och en mer än en magkänsla.
        Hässleholm är en stad som givetvis har innergårdar som skulle kunna vara aktuella, men jag tror att vi i de flesta avseenden når upp med endera maskin, utskjuts eller skarvstege.
        När det gäller suicidrisk, så är detta för mig en helt annan fråga, eftersom kudden ju trots allt är till för personer som vill bli räddade.
        En person som funderar på hopp utgör ju tyvärr en betydligt större risk för både sig själv och räddningspersonalen.
        Hoppas att det kommer in fler synpunkter, jag lever på "hoppet"
        mvh/ Per Friis Hässleholm
        PF

        Kommentera


        • #5
          På tal om frågan om en språngkudde använts någon gång så läser jag i tidningen att Storstockholm använde en med lyckat resultat i helgen. Det var svårt att komma åt fönstret på 7:e våningen där en kvinna stod, med stegbil. En språngkudde sattes ut som en säkerhetsåtgärd under tiden man arbetade för att komma åt med stegbilen. En åtgärd som räddade livet på kvinnan.

          I filmen nedan ser man hur kvinnan hoppar ut från lägenheten.



          Länk till tidningsartikel om händelsen >>>
          Senast ändrad av PO; 2012-02-27, 09:03.

          Kommentera


          • #6
            Mycket intressant att se att den gjort nytta någon gång

            Tack PO för detta fina tips
            PF

            Kommentera

            Annonser

            Kollapsa

            Working...
            X