Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Svängradie för brandbilar i nya bostadsområden

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Svängradie för brandbilar i nya bostadsområden

    Jönköping undrar om det finns några tankar kring dimensionerande svängradier för utryckningsfordon när man planerar nya bostadsområden.
    Jönköping vill på något vis försäkra sig om att man inte ställer orimligt höga krav men vill inte heller råka ut för att man tar i för lite.
    Man har tittat på Trafikverkets VGU 2004:80 om väg- och gatuutformning. I dokumentet om grundvärden för motorfordon finns en dimensionerande brandbil som beskrivs så här:
    2.1.16 Utryckningsfordon Lu
    Typfordon Lu är ett fordon som beskriver det utryckningsfordon som har störst utrymmesbehov. Fordonet som beskrivs är stegbil.
    Typfordon Lu:s mått och prestanda kan användas vid dimensionering av gårdsytor, gränder etc. där utryckningsfordon måste kunna ta sig fram.
    Typfordon Lu är ett fordon med mått enligt FIGUR 2-21.

    Klicka på bilden för större storlek  Namn:	        image_6679.jpg Visningar:	1 Storlek:	22,7 kB ID:     	37829
    I VGU 2004:80 finns exempel på körspårsmallar, dock inte för utryckningsfordon. Men med grunddata går dessa givetvis att räkna fram. Fortfarande hänvisas också till äldre regler och handböcker, såsom VU 94 och ARGUS: Handbok med allmänna råd om gators utformning och standard.

    På Utkiken finns några räddningstjänsters tillgänglighetskrav här >>> och här >>>

    Frågan kan delas upp i flera delfrågor:
    • Har någon av er ett PM för tillgänglighet där ni försökt hitta ett lagom tillgänglighetskrav för att tillmötesgå stadsplanerarnas önskemål om små dimensionerande radier samtidigt som det finns utrymme att komma fram med räddningstjänstens fordon?
    • Finns det andra sätt att hantera frågan?
    • Om man i den egna kommunen har höjdfordon med mindre svängradie än standarden, är det då ok att minska svängradien i sin stadsplanering? Ska man i sin dimensionering ta hänsyn till att det egna höjdfordonet kan vara upptaget av annat larm eller står på verkstad och att man därmed behöver låna in ett annat höjdfordon med behov av större svängradie?
    Svara gärna på detta ämnet eller skicka en mejl till po@utkiken.net. Finns det inget på papper ringer jag gärna och intervjuar om hur ni tänker i frågan.

    Nyckelord: tillgänglighet svängradie utrymmesbehov körspårsanalys räddningsväg
    Senast ändrad av PO; 2016-11-28, 13:55.

Annonser

Kollapsa

Working...
X