Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Dela eller hålla samman sotning och brandskyddskontroll???

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Dela eller hålla samman sotning och brandskyddskontroll???

    Laholm söker kunskap eller erfarenheter av att dela eller hålla samman sotning och brandskyddskontroll. Det vill säga vilka fördelar och nackdelar är det med att ha skilda entreprenörer för sotning respektive brandskyddskontroll.

    Finns det någon som gjort en utredning i ämnet eller har erfarenheter eller åsikter i frågan tas kunskap tacksamt emot. Svara till po@utkiken.net, par-ake.eriksson@laholm.se eller svara i detta inlägg.

  • #2
    Moras tankar om brandskyddskontroll och sotning

    Mejlsamtal med Lars Rydstedt, Brandchef i Mora:

    Mora har idag både sotning och brandskyddskontroll utlagt på en entreprenör. Man övervägde att ta hem båda delarna till kommunen, men det finns en kommunal utmanarrätt som innebär att om en förvaltning tar hem en verksamhet och en entreprenör säger att de kan göra det mer prisvärt så måste kommunen göra en upphandling. Man valde därför att göra en upphandling utan att först bedriva verksamheten i egen regi. Lars kan dock se vinster för kommunen med att bedriva verksamheten i egen regi.

    Mora har ett intressant om-fall för om sotningsmonopolet, dvs kommunens skyldighet att vara ansvarig för sotningen, avskaffas. Då har man en tanke att anställa sotartekniker som kan arbeta med att planera och utföra brandskyddskontroller i kommunen samtidigt som sotningen kan ske av i princip vilket sotningsföretag som helst. I detta sammanhanget anser Lars att det är förståndigt att skaffa uppföljningskompetensen så snart som möjligt.

    Kommentera


    • #3
      Västervik vill dela upp sotning och brandskyddskontroll

      På frågan om hur olika räddningstjänster tänker så svarar Västervik så här:
      -"Uppdelningen av brandskyddskontroll och sotning/rengöring i två separata delar har varit ett stort önskemål från våra politiker i Kommunstyrelsens Utskott för Folkhälsa och Samhällsskydd, från första början då man såg en jävssituation i att samma person först godkänner installationen enligt PBL/BBR, sedan sotar den och sen inspekterar sin sotning och att anläggningen uppfyller kraven man tidigare godkänt att den uppfyller."
      Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

      Kommentera

      Annonser

      Kollapsa

      Working...
      X