Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Brandkrav på boende för ensamkommande flyktingbarn?!

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Brandkrav på boende för ensamkommande flyktingbarn?!

    Hur resonerar ni ute i Sverige vad gäller brandkrav på boende för ensamkommande flyktingbarn? Det är Skellefteå som funderar på detta och gärna skulle vilja höra era åsikter.

    "Det gäller vilka brandtekniska byggnadskrav som är skäliga på nystartade boenden för ensamkommande flyktingbarn, hvb-hem och liknande.

    Ska de betraktas som bostäder eller särskilda boenden? Skillnaden i brandskyddskrav mellan dessa är ju avgrundsdjup. Egentligen känns kanske den gamla klassen "alternativt boende" rätt lämplig (två utrymningsvägar, brandlarm, markplan, max 8 i brandcellen osv), men den försvann ju ur föreskriften 2005...

    Pudelns kärna kring klassificeringsproblemet är att det rör sig om behovsprövade boenden som är dygnet-runt bemannade (stämmer bra med Vk 5B - särskilt boende), samtidigt som de som bor där både har lokalkännedom och kan förväntas kunna utrymma självständigt (stämmer bättre med Vk 3)."

    ​Svara på detta inlägg eller mejla era tankar till po@utkiken.net
    Senast ändrad av PO; 2012-05-11, 11:01.

  • #2
    Liknande ärende i Trelleborg

    Vi hade ett likartat ärende för inte så länge sedan. Det började med att byggherren tog in en preliminär brandskyddsdok av en brandkonsult. Konsulten ville bygga det som ett särskilt boende. En kort tid därefter blev vi kontaktade av en helt annan konsult som i direkt "förhandling" med oss (vilket inte kan betraktas som rätt väg att gå) undrade om man inte kunde nöja sig med att göra ett helt våningsplan som en brandcell för tolv ensamkommande flyktingbarn (och därigenom slippa göra varje boenderum som en egen brandcell med de kostnader som detta medför). Konsulten menade att man i ett boende av den här typen mer eller mindre levde som i en "familj".

    Detta tyckte vi var mycket tveksamt med utgångspunkt i bland annat följande:

    - Barnen kan förmodas vara psykiskt instabila på grund av sina tidigare upplevelser och det bör fungera som ett incitament för ett starkt brandskydd.
    - Om man bedömer att personal krävs på plats dygnet runt kan det väl i många fall inte anses vara ett vanligt boende?
    - Familjebegreppet blir konstigt eftersom barnen inte känner varandra, bor där olika länge, inte talar samma språk och tillhör helt olika kulturer och religioner. Dessa faktorer är snarare en förutsättning för konflikter och i värsta fall anlagda bränder.

    Efter att ha stretat emot ett tag ändrade sig byggherren. Det lösning som den första konsulten föreslog blev också den som gällde, vilket känns rätt.

    MVH

    Carl-Henrik Holmgren
    Räddningstjänsten Trelleborg

    Kommentera


    • #3
      Samma frågeställning i Laholm

      Hej! Brottas även vi med detta ämne. Fick ett svar från Boverket som man lämnat till Bromölla kommun. (Finns ett diareinummer på detta som heter 1281-640/2012) Kortfattat så står det i mailet att det finns verksamheter som kan vara svåra att katergorisera och Boverket inte kommer att ta ställning för alla verksamheter. En bedömning får göras utifrån de förutsättningar som verksamhetsklassindelningen bygger på. Vidare säger man att se ett det som ett vanligt boende, verksamhetsklass 3, där alla bor i en brandcell har man däremot svårt för att göra utifrån följande kriterier:
      - De boende är placerade där och kan inte påverka sin situation eller i övrigt vilka som bor där.
      - De har inte god lokalkännedom.

      Detta anser jag inte säger så mycket samtidigt som det är lite motsägeslefullt. Lokalkännedom tex när får man det? Jag anser att man bör få det ganska snart eftersom man bor där lite längre. Ur detta perspektiv Vk3 anser jag. den första motiveringen håller jag med om dvs att man inte själv kan påverka och ur detta perspektivet 4-5 någonting. Det var även det svaret jag fick muntligt från Boverket när jag kontaktade dem att det var deras bedömning. Håller helt med Carlhenrik i hans utgångspunkter. Dilemat är precis som PO skriver i sista stycket.

      Mitt dilemma är nu att meddelade byggherren (kommunen) att det rör sig om Vk 4-5. Dokumentation upprättad samt ombyggnation pågår som bygger på Vk3. Byggnadsnämnden anser att det inte kräver bygglov då det varit bostad tidigare och man har därför inga synpunkter enligt PBL!!!! Hur skall man göra här? Varför är det alltid vi som skall stå med SvartePetter????


      Har sökt både Bov och MSB för lite tydligare riktlinjer etc men än så länge inte fått någon kontakt!

      Kommentera

      Annonser

      Kollapsa

      Working...
      X