Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Vad kan man göra åt sotningskriget?

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Vad kan man göra åt sotningskriget?

    På flera platser i landet har det blivit problem när en ny sotare vunnit upphandlingen och den tidigare sotaren inte kan acceptera de regler som finns kring upphandling. Sotaren som förlorade upphandlingen går då ut och försöker bita sig kvar genom att uppmana tidigare kunder att "skriva på" för honom och lämna in en ansökan om att låta honom fortsätta sota.
    Finns det någon som har en bra lösning för att hantera detta? Fenomenet förstör för sotaren som vunnit upphandlingen och ger ett väldigt merjobb för räddningstjänsten som ska hantera alla ansökningar. Dessutom innebär det att i nästa sotningsupphandling finns det inga tillförlitliga underlag på vad upphandlingen omfattar.

    Tips, policys, riktlinjer och hänvisningar till regler som går att använda får ni gärna skicka till po@utkiken.net så ska jag sammanställa det här på Utkiken. Just nu har jag egentligen ingen kunskap alls, så även de minsta tips är mycket intressanta.

    Exempel på platser som drabbats:
    Sotningskrig pågår i Söderköping - Norrköping Lokala nyheter - Norrköpings Tidningar

    Röddingebor protesterar mot ny sotningsordning - Sjöbo - Ystads Allehanda - Nyheter dygnet runt

    Hurtig blir ombud i sotningsstriden

  • #2
    Även Krig i Laholm

    Intressant! Vi har även ett krig här i Laholm vilket tar mycket kraft. Vi har några överklagade beslut som ligger hos länsstyrelsen för bedömning. Vi får se hur det går. Det som ställer till det hela är lagtextens utformning som vi går på som säger att vi FÅR lämna dispenser. det står inget om MÅSTE om det finns förutsättningar för detta. Enligt vår jurist är det ett lagtekniskt fiasko och en stark otydlighet som måste rättas till. Det vi hänger upp detta på är formulering i Regeringsformen. (Kan inte nu hänvisa till rätt paragraf mm.) Vi kommer nog att pröva rätt långt i rättssystemet om vi får möjlighet, vi får se!

    Kommentera


    • #3
      Varför skall man sota?

      Varför skall man sota sin stålskorsten?
      I ett TV-program som sändes för några år sedan, framgick med all önskvärd tydlighet, att det stoft som sotaren får ner vid sotningen INTE GÅR ATT ANTÄNDA. Man försökte tända på stoftet med en gasolbrännare, som avger mycket högre värme än vad vanlig vedeldning åstadkommer.
      Själv har jag nu råkat ut för en otrolig prishöjning på några år. Från 370 kr till 1200 kr för 10 minuters arbete!
      Detta kan kanske ha sin grund i att vår nya sotare även äger ett företag som säljer tillbehör till sotare.
      Varför skall man annars filma en stålskorsten invändigt?
      Vad blir nästa påfund för att motivera prisökningar?
      Kanske det vore extra bra med fler alternativ, så man fritt kan välja behörig sotare?
      De som får monopol på verksamheten, tycks tjäna ordentligt just pga monopolet.
      Varför ser man annars inte någon sotare på eftermiddagen?
      Senast ändrad av Zidde; 2013-05-29, 17:45.

      Kommentera


      • #4
        Erfarenheter från Söderköping

        Vi har i Söderköping analyserat vad vi skulle kunna ha gjort annorlunda för att kunna undvikit det som i lokaltidningen betecknas som ett "sotningskrig".

        För att ge en bakgrund till det inträffade så har vi har fått in ca 400 ansökningar om att få uppdra åt den gamla sotaren att utföra rengöring. Detta skedde efter att den tidigare skorstensfejarmästaren i samband med bytet av sotningsentreprenör gjorde ett reklamutskick till vilket kommunens blankett för "egensotning" bifogades.

        I många fall är de gjorda ansökningarna bristfälligt ifyllda och då vi är i kontakt med dessa kommunmedlemmar är det relativt många som väljer att ta tillbaka sin ansökan istället för att komplettera den. Orsaken till att de skickade in ansökningsblanketten från första början var att de, i och med att en blankett med kommunens logotyp bifogades reklamutskicket, uppfattade det som att man var tvungen att fylla i och skicka in ansökningsblanketten för att få sotat i fortsättningen. Denna tolkning har i vissa fall förstärkts genom uttalanden från anställda hos den tidigare entreprenören i samband med sotning t.ex. "det här är sista gången jag sotar hos er". När de som gjort ansökan får klarhet i att kommunen (genom en entreprenör) även i fortsättningen kommer att sota tar de tillbaka sin ansökan. Sedan finns även många som väljer att komplettera sin ansökan eftersom de känner en stor trygghet i att fortsättningsvis ha samma sotare som tidigare, även om detta innebär en något dyrare sotning.

        Med facit i hand skulle vi, i samband med att beslutet om att byta sotningsentreprenör var fattat, ha gjort ett utskick till kommunmedlemmarna om vad beslutet innebar för den enskilde samt hur upphandlingen av skorstensfejarentreprenören gått till. På detta sätt hade kommunmedlemmarna fått kommunens information först och inte det reklamutskick som skickades ut av den förre skorstensfejarmästaren. Detta hade förmodligen lett till att kommunmedlemmarna haft kunskap om vad bytet av entreprenör innebar vilket i sin tur hade gjort att de haft förutsättningar för att kritiskt värdera reklamutskicket vilket sannolikt hade minskat antalet ansökningar.
        ------------------------------------------
        Johan Nordström
        Räddningstjänsten Söderköping

        Kommentera


        • #5
          Inga problem.

          I Alingsås upplever vi inget problem för tillfället. Här kan man säga att sotningsbranschen har vant sig. Vill man sota själv går det bra. Att kunna välja någon annan entreprenör fick vi klart för oss redan 2006 var ett "tvunget" alternativ (se bifogad fil). Vi har nyligen tecknat en så kallad tjänstekoncession med ny entreprenör vilket gör att vi slipper problemen som man har Borås med hot om stämning osv.
          Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
          Senast ändrad av PO; 2013-07-08, 07:38.

          Kommentera


          • #6
            Tjänstekoncession

            Ursprungligen postat av johanfilip Visa inlägg
            Vi har nyligen tecknat en så kallad tjänstekoncession med ny entreprenör vilket gör att vi slipper problemen som man har Borås med hot om stämning osv.
            Jag tog reda på lite mer om tjänstekoncession 2008 när det var aktuellt förra gången: >>>
            Senast ändrad av PO; 2016-11-29, 09:08.

            Kommentera


            • #7
              Alingsås upphandlingsunderlag

              Ursprungligen postat av johanfilip Visa inlägg
              I Alingsås upplever vi inget problem för tillfället. Här kan man säga att sotningsbranschen har vant sig. Vill man sota själv går det bra. Att kunna välja någon annan entreprenör fick vi klart för oss redan 2006 var ett "tvunget" alternativ (se bifogad fil). Vi har nyligen tecknat en så kallad tjänstekoncession med ny entreprenör vilket gör att vi slipper problemen som man har Borås med hot om stämning osv.
              Jag kan tänka mig att det är viktigt att vara tydlig med omfattningen av upphandlingen för att slippa hot om stämning. När man tittar i Alingsås upphandlingsunderlag >>> kan man se i dokumentet upphandlingsföreskrifter, punkt 1.1 att man är tydlig med vad som ingår i upphandlingen, och vad som inte ingår.
              Senast ändrad av PO; 2016-11-29, 09:22.

              Kommentera


              • #8
                Länsstyrelsebeslut om sotning

                Länsstyrelsen i Örebro Län har fattat ett beslut vad gäller medborgares rätt att välja sotare själv. Beslutet är överklagat till Förvaltningsrätten i Karlstad.
                Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

                Kommentera


                • #9
                  Samma problem som i Söderköping hade vi i Västervik

                  Vi i Västervik drabbades av samma problem som Söderköping men i vårt fall fick vi ca 1500 ansökningar under semesterperioden. Allt det som Johan skrev om hur man borde föregått detta skriver jag under på.

                  Kommentera


                  • #10
                    SÖRF tar tillbaka sotningen

                    SÖRF är en av organisationerna som drabbats av det som ibland kallas sotningskrig. Nu har man av flera olika anledningar tagit tillbaka sotningen och driver den i egen regi.
                    I de bifogade filerna finns info om hur och varför.
                    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

                    Kommentera

                    Annonser

                    Kollapsa

                    Working...
                    X