Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Behöver man skylt om gasflaskor på räddningstjänstens fordon?

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Behöver man skylt om gasflaskor på räddningstjänstens fordon?

    Det dök upp en fråga om vad som gäller kring uppmärkning med skylt "gasflaskor" på räddningstjänstens fordon där det finns syrgas-flaskor eller andra gasflaskor.

    Är det någon som kan dessa regler och kan ge ett svar på detta? Och är det sant att det finns ett undantag för räddningstjänsten eller är det bara en myt?

    Svara här eller mejla po@utkiken.net så lägger jag in svaret. Tack på förhand! / PO

  • #2
    Båstad tipsade om de nya uppmärkningsreglerna från 2014 med nya symboler för gasflaskor och andra faror. Det finns mer information om det i den bifogade filen från Brandskyddsföreningen.

    Vad gäller uppmärkning av brandbilar så ser jag inga undantagsregler i den AFS:en som omnämns. Däremot nämns transport som ett undantag när det inte är dessa skyltar som gäller. Däremot ska de finnas på platser där man arbetar. Som jag tolkar det så gäller AFS:en både på skadeplatser och brandstationer varför det ska finnas skyltning på brandbilar.
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

    Kommentera


    • #3
      Skyltar på bilar när det är transport som omfattas av ADR (reglerna om transport på väg) ska inte behöva skyltning utöver det som ADR ställer som krav. Däremot behöver "arbetsplatsbilar" skyltas vilket antagligen också skulle tolkas in för brandbilarna. Dock spelar det nog mindre roll om skadeplatsen ses som en arbetsplats enligt AFS. Brandstationen är självklart en arbetsplats och omfattas av kravet. Inte bara luftpaketen utan även brandsläckare som är trycksatta torde ge upphov till märkning. Såvitt jag kan läsa i CLP finns det inget undantag för brandsläckare utan en trycksatt brandsläckare ska ses som vilket annat tryckkärl som helst från märkningssynpunkt... Nyhet för många brandredskapsleverantörer gissar jag.Få släckare har idag faropiktogrammet för trycksatt behållare. Vilket de bord vara försedda med. Vid transport så har ytterförpackningen i de fall jag sett en sådan märkning. Men den saknas på släckaren trots att det borde finnas. Något undantag för räddningstjänst finns inte då det inte finns i CLP-förordningen och det är faktiskt lagtext i Sverige. Alltså är det en myt att undantag skulle finnas, det finns ingen myndighet som har rätt att göra ett sådant undantag. Man får helt enkelt ändra CLP om man vill ha detta undantag.

      Kommentera

      Annonser

      Kollapsa

      Working...
      X