Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Kan man elda övertändningar med naturgas/biogas?

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Kan man elda övertändningar med naturgas/biogas?

    Räddsam F har lite funderingar på om det går lika bra att skapa övertändningar med naturgas/biogas som det går med gasol i övningsanläggningar?

    Är det någon ute i landet som har testat detta eller känner till om någon testat så blir vi väldigt tacksamma för ett svar på ämnet eller mejl till po@utkiken.net

  • #2
    Naturgas och Biogas är nog inte bra att elda övertändningar med

    Det kom lite kloka inputs från Ola Folkesson i Storgöteborg om att elda övertändningscontainers med naturgas/biogas.
    "Min personliga gissning är att det blir svårt att få till den önskade effekten för att simulera en övertändning av följande skäl:

    - Energiinnehållet blir för litet i den mängd bränsle i gasfas som är praktiskt möjlig att tillföra pga av volymen som behövs (jämfört med t.ex. containerns volym). I en övertändningscontainer tillförs gasolen i vätskefas (tryckkondenserad) vilket innebär högre energitäthet (mer energi per lite vätska än liter gas) vilket blir svårt att genomföra med naturgas/biogas eftersom den levereras i gasfas (ej tryckkondenserad). Genom kylkondensering kan man visserligen få flytande metan (LNG) men då uppstår ett antal andra praktiska problem pga av den låga temperaturen (ca -160 C) som gör att av säkerhetsskäl skulle jag inte ens försöka den varianten (bl.a. stor risk för köldskador, luktmedel är ej tillsatt LNG, för lång förångningstid).

    - Naturgas/biogas (metan) har lägre energiinnehåll än gasol (propan).

    - Metan sotar mindre vid förbränning vilket medför att flammorna strålar mindre än propan (pga mindre kolinnehåll). Strålningen har en stor del i att efterlikna övertändningen."

    Kommentera

    Annonser

    Kollapsa

    Working...
    X