Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Elsladdar i flerbilsgarage?

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Elsladdar i flerbilsgarage?

    Är det någon kollega här som har koll på vad som gäller för laddning av bil i flerbilsgarage och särskilt vad avser om man lägger ut en förlängningssladd som inte är avsedd för att köras över. Så här lyder frågan:

    Har fått frågan om vad som gäller för laddning av bilbatteri i ett flerfamiljsgarage under markplan? Sladdarna är inte anpassade för att kunna köras över och eluttaget är placerat mitt i garaget.

    Tack för hjälpen på förhand. Svara gärna här eller mejla po@utkiken.net så lägger jag upp svaret.

  • #2
    Svar om överkörda sladdar

    Jag fick ett snabbt svar från Nisse Lindström som arbetar med elfrågor åt Brandskyddsföreningen. Så här skriver han:
    Det som är grundläggande i ellagstiftningen är att elektriska system ska skyddas mot mekanisk påverkan, d.v.s utrustning (inkl. kablar) får inte skadas mekaniskt. Man pratar om ”god elsäkerhetsteknisk praxis” och i elinstallationsreglerna (SEK Handbok 444) finns en hel del skrivet om detta i olika nivåer.
    Om det finns risk för mekanisk skada, måste utrustningen (inkl. kablar) vara gjorda för att klara denna påfrestningen. Det är fabrikanten som i sin produktbeskrivning meddelar om detta.

    I ditt fall ser jag nog det som att detta inte är uppfyllt med stor sannolikhet.
    Ett trick är att man hänger upp kablar i taket med en godkänd upphängningsanordning och låter kablarna falla ned (precis som i vagnhallar). Då behöver man inte befara att man kör över kablarna i alla fall.

    Kommentera

    Annonser

    Kollapsa

    Working...
    X