Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Myndighetsutövning: EKS, Boverkets konstruktionsregler och brand

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Myndighetsutövning: EKS, Boverkets konstruktionsregler och brand

    I detta ämne samlas dokument som handlar om myndighetsutövning i samband med frågor kring Boverkets konstruktionsregler, EKS.

    Nyckelord: boverkets konstruktionsregler eks

  • #2
    Oenighet om brandkrav i bärverk gav PM om EKS, Östra Blekinge - 2014

    I samband med en tillbyggnad av ett köpcenter i Karlskrona kände räddningstjänsten och samhällsbyggnadsförvaltningen en osäkerhet om tolkningen av Boverkets konstruktionsregler, EKS. Byggherren ville slippa isolera takkonstruktionen medan räddningstjänsten ansåg att det var ett krav att göra det. Man tog hjälp av en utomstående konsult som granskade byggherrens underlag för att göra avsteg från BBR och EKS.

    Granskaren hade inte samma åsikt som byggherrens konsult och samhällsbyggnadsförvaltningen valde att gå fram med de åsikter som den granskande konsulten hade. Byggherren valde då att låta brandisolera bärverket utan att överklaga vilket innebär att detta inte är ett vägledande avgörande. Dock är det ett väldigt fint kunskapsunderlag som Räddningstjänsten Östra Blekinge delar med sig av där WSP har granskat byggherrens brandkonsults utredning.

    Så här säger Frida Eiman på räddningstjänsten:
    "Det blev aldrig något beslut från byggnadsnämnden eftersom byggherren valde att backa innan slutbesiktningen. De valde att isolera takkonstruktionen, eftersom det hade blivit dyrt och komplicerat att göra det i efterhand om de inte fått rätt vid en process. Vi hade annars gärna sett att ärendet överklagades så att det blev ”utdömt” hur man ska hantera dessa ärenden. Det är inte helt lätt att orientera sig i EKS reglerna. Vi valde att tillsammans med samhällsbyggnadsförvaltningen ta in en fristående sakkunnig för att få en utomstående bedömning av en som verkligen kan regelverket och dess detaljer. Vi är mycket nöjda med det och kommer kunna använda hans utlåtande som vägledning även i andra projekt av liknande art. Jag hoppas att andra nu via dig och Utkiken också kan få lite hjälp i detta då det byggs väldigt många liknande byggnader."

    Även Brandskyddslaget hade gärna sett att saken kom till prövning då detta inte blir vägledande eftersom byggherren backade. Därför vet vi fortfarande inte med säkerhet vad som gäller, även om vi fortfarande står för vår lösning, säger Martin Olander på Brandskyddslaget.
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
    Senast ändrad av PO; 2015-01-27, 06:55.

    Kommentera

    Annonser

    Kollapsa

    Working...
    X