Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Normer och provningsmetoder gällande utrymning

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Normer och provningsmetoder gällande utrymning

    I detta ämne samlas kunskap om normer och provningsmetoder gällande utrymning.

  • #2
    Panik- och nödutgångsenheter (Panic & emergency exit devices)

    Sammanfattning:

    Detta förslag till funktionella lösningar baseras i huvudsak på europeiska standarder för panik och utrymningsanordningar, EN 1125 och EN 179.Riktlinjen gäller dörrar i utrymningsvägar, med eller utan brandavskiljande funktion som normalt skall hållas låsta från utsidan och tillhandahålla medel för kunna att kontrollera passagen av personer från insidan och utsidan.För andra dörrar i utrymningsvägar som inte omfattas av denna riktlinje kan en annan öppningsfunktion användas efter andra nationella bestämmelser.
    Bilaga nr 1 ger exempel på utrymningsanordningar som kan användas på dörrar till utrymningsvägar, där verksamheten kräver att det normalt skulle vara möjligt för dessa dörrar att hållas låsta från utsidan för att förhindra passage av obehöriga.Publikationen behandlar inte de grundläggande problemen om hur man identifierar dörrarna som nödutgångar.

    Guideline NO 2:2013 F
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

    Kommentera


    • #3
      Vägledande belysning, nödbelysning och allmän belysning (Guidance signs, Emergency lighting and General lighting)

      Sammnafattning:

      Syftet med denna anvisning är att rekommendera en lämplig nivå när det gäller planering och utformning av vägledande skyltar, nödbelysning och allmänbelysning för att underlätta en evakuering i händelse av strömavbrott eller brand.Denna riktlinje innehåller olika krav på grund av EU: s lagstiftning och standardisering. Dessutom presenteras planeringsråd och exempel på konstruktionslösningar.

      Anledningar till att utrymningsvägar bör ges av väglednings tecken kan sammanfattas i följande tre faktorer.

      - För det första, att människor ska kunna lokalisera utrymnings vägen innan evakuering ska ske.

      - För det andra, att i händelse av en brand ska människor kunna hitta sin väg till utrymningsväg.

      - För det tredje, vilket är en faktor som ofta förbises, att skylten visar att dörren öppnas till en flyktväg och att det ska vara lätt att öppna och inte hindras. CFPA E Guideline No 5 2016 F

      Det primära syftet med nödbelysning är att möjliggöra tillfredsställande flykt ske i händelse av extern strömavbrott. Det finns ingen direkt koppling till brand utom kravet på en brandskyddad kabel i vissa fall. Allmän belysning krävs i alla utrymningsvägar och i samlingslokaler i en sådan utsträckning att tillfredsställande utrymning kan ske.

      CFPA E Guideline No 5 2016 F
      Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

      Kommentera


      • #4
        Evakuering av människor med funktionsnedsättning (Evacuation of people with disabilities)

        Sammanfattning:
        Alla människor ska ha tillgång till hela samhället. Det ställer högre krav på tillgänglighet i byggnader och offentliga lokaler. Men om en brand skulle starta i en byggnad med personer som har funktionshinder måste de kunna utrymma på ett säkert sätt. I vissa fall är det nödvändigt att sätta högre mål än nationella byggregler för att uppnå god brandsäkerhet. Målgruppen för denna bok är brandinspektörer, tillgänglighetskonsulter, byggherrar, arkitekter, projektledare och brandingenjörer. Denna rekommendationen gäller främst offentliga lokaler och arbetsplatser. Behovet har blivit ännu tydligare efter den tragiska branden i Titisee-Neustadt i Tyskland där 14 funktionshindrade människor dog i en brand i en verkstad i slutet av 2012.

        Guideline No 33: 2015 F
        Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

        Kommentera


        • #5
          Brandsäkerhet gällande utrymning från byggnader (Fire safety engineering concerning evacuation from buildings)

          Sammanfattning:

          Att rädda människoliv är det viktigaste målet i brandskyddsprocesser. Ordentlilga evakuerings planer är avgörande för att uppnå detta mål.
          Två metoder kan anses vara:
          • Den första är den normativa metod som handlar om storleken och antalet utgångar tillsammans med den maximala längden av utrymningsvägarna
          • Den andra är en prestanda metod som behandlar den maximala tidsgränsen för evakuering.Den första metoden bygger på tre huvudpunkter:• täthet av människor• flöde av människor• längd och bredd av utrymningsvägarDen andra metoden fastställer om den erforderliga utrymningstiden är mindre än tillgänglig säkerhets avstigning tid.

          CFPA-E No 19:2009
          Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

          Kommentera


          • #6
            Säkerhetsriktlinjer gällande nödutgångar (Security guidelines for safe emegency exit doors in non-residental premises)

            Sammanfattning:
            Det är sant att låta folk fly obehindrat från en byggnad vid händelse av en nödsituation, medan att förhindra oönskat intrång av brottslingar är svårt att förlika. Naturligtvis är livsäkerhetsintressen avgörande, men säkerheten mot intrång är alltför ofta äventyrade i onödan. En balans mellan säkerhet och skydd är möjlig. Att erkänna att försörjning, såväl som egendom och vinster, ofta riskeras i händelse av allvarliga brott som mordbrand och stöld, är det viktigt att korrekt hänsyn ska tas till att säkra lokaler mot intrång och att alla möjliga svaga fläckar i byggnadens omkrets skyddas till så hög standard som nödvändigt, utan hinder för livsäkerheten. Detta dokument ger vägledning om vilka typer av säkerhetshårdvara som är lämpliga vid nödutgångar, dörrar och bästa lösningar för säkerhetstänkande för att minska riskerna. Alla nationella riktlinjer kommer dock prioritera över detta dokument.

            CFPA-E Guidelines No 06:2014 S
            Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

            Kommentera


            • #7
              Hearing på ny CFPA-E Guideline om evacuation from buildings - 2022

              CFPA Europe arbetar med att uppdatera sin guideline "Fire safety engineering concerning evacuation from buildings". Man vill ha in synpunkter innan den 28 februari 2023 till tommy.arvidsson@cfpa-e.eu
              Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

              Kommentera

              Annonser

              Kollapsa

              Working...
              X