Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Testa gelsläckmedel utan kostnad

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Testa gelsläckmedel utan kostnad

    Nu finns det möjlighet för Utkikens abonnenter att få testa ett för Sverige nytt släckmedel som går att använda i de flesta befintliga släcksystem. En vattentillsats som innebär att vattnet blir geleaktigt och klistrar fast på ytan det träffar. Där sitter det och kyler brandgaser och skyddar ytan det sitter på till dess vattnet avdunstat. Enligt producenten ska det öka vattnets effektivitet med upp till sex gånger.

    Jag har skrivit om motsvarande släckmedel tidigare: >>>

    Mina hypoteser som skulle var skoj att få besvarade genom tester är följande:
    • Gelesläckmedel är effektivare än skum för att lägga på hotade byggnader eller byggnadsdelar i syfte att förhindra brandspridning.
    • Gelesläckmedel kan öka effektiviteten av en invändig släckning genom att klistra i taket ovanför brandgaserna och använda vattnets hela kylande effekt för att släcka de brinnande brandgaserna.
    • Gelesläckmedel skulle kunna vara ett effektivt sätt att öka effektiviteten för en FIPs inledande insats i avvaktan på en komplett släckbil.
    • Kanske har du andra tankar som du skulle vilja testa?


    Gelesläckmedlet som finns i Sverige nu heter Hydrex och har använts i Tyskland under många år. Läs om det här: Gelbildande vattentillsats ? HYDREX - Saveco

    Om din räddningstjänst vill testa gelesläckmedel så skriv och berätta hur ni skulle vilja lägga upp era försök och hur många liter vatten ni tror ni kommer att använda i försöken. Ni har kanske egna hypoteser ni vill pröva? En förutsättning för att få ta del av Hydrex utan kostnad är att försöken redovisas på något sätt via Utkiken. Film, dokument och/eller bilder.

    Under försöken utgår vi ifrån att Hydrexen används som premix. Det vill säga ni blandar in den manuellt i en tank eller behållare som ni kan använda att ta släckvatten ur.

    Om det skulle bli ett stort intresse kanske inte alla kan få full mängd. Men alla som är intresserade och beredda att redovisa sina resultat kommer att få tillräckligt med Hydrex för att åtminstone testa i några handbrandsläckare.

    Skicka in din ansökan om att få testa Hydrex till po@utkiken.net senast den 10 mars.

    Om det är miljövänligt? Jo, enligt producenten bryts det ner av UV-strålning till vatten och koldioxid.
    Senast ändrad av PO; 2016-11-27, 15:29.

  • #2
    Miljöegenskaper för Hydrex

    Flera räddningstjänster deltar i ett test av Hydrex som släckmedelstillsats. Med anledning av den aktuella debatten om skumvätskors och tillsatsmedels farlighet för människor och miljön redovisas här lite mer kunskap om vad Hydrex är för något. Information jag fått från tillverkaren.

    Kortfattat är Hydrex en superabsorberande polymer. Det vill säga en plast som suger upp och behåller vätska väldigt effektivt. Vid inblandning i släckvatten medför det att släckvattnet blir lite klibbigare och kan fastna på ytor istället för att rinna neråt. Vid värmepåverkan avges vatten från Hydrex i form av vattenånga och kyler därmed sin omgivning.

    Hydrex bryts ner av solljus till vatten och koldioxid på ett par veckor.

    Hydrex kemiska beteckning är Polyakrylamid vilket är en färdigreagerad polymer som är ofarlig för omgivningen. Den ska inte förväxlas med akrylamid som är giftig. Jag ställde frågan om akrylamid och användandet av detta vid Hallandsåstunneln och fick då svaret att akrylamid är det oreagerade giftiga ämnet som när det är helt polymeriserat är ofarligt. Problemet vid Hallandsåstunneln var att akrylamiden sprutades in i berget och förväntades polymerisera fullständigt där, vilket inte skedde varvid akrylamid läckte ut i omgivningen.

    Polyakrylamid används och är godkänt för att binda vätska i bland annat tomatodlingar och på golfbanor. Det minskar behovet av bevattning med 30% utan att påverka miljön negativt.

    Det enda tillsatsmedlet i Hydrex är blå livsmedelsklassad karamellfärg för att ge tillsatsmedlet dess blågröna nyans.

    Se även bifogat Safety Data Sheet om Hydrex.
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
    Senast ändrad av PO; 2016-11-19, 16:08.

    Kommentera


    • #3
      Prislista för Hydrex

      Under försöken med Hydrex har frågan ställts om vad det släckmedlet kostar. Jag förstår ju att det är en intressant aspekt och har ställt frågan vidare till leverantören av släckmedlet. Bifogat finns en prislista.
      Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

      Kommentera

      Annonser

      Kollapsa

      Working...
      X