Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Att minska smittspridning under pågående smittperiod

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Att minska smittspridning under pågående smittperiod

    Under en period där personal blir sjuka av smitta och inte kan vara på arbetet kan det finnas metoder för att dra ut på denna period så att inte all personal insjuknar samtidigt och att man hela tiden kan ha en viss personal i beredskap.

    Detta är inte något som behöver införas som det ser ut nu när jag skriver detta. Men man borde kunna planera för vissa saker som en förberedelse, och när smittspridningen i samhället når upp till vissa förbestämda nivåer kan man enkelt trycka på knappen och införa olika typer av restriktioner, arbetsschema och annat som minskar sannolikheten att smitta sprids på arbetsplatsen.

    En fråga som man bör ställa till smittskyddsläkare är vilka nivåer som kan vara lämpliga. Är det en viss procent smittade i ens kommun, eller finns det andra mätbara värden som kan användas för att trigga vissa åtgärder. Likaså kan det vara lämpligt att stämma av om det som nämns här faktiskt kan fungera.

    Nyckelord: virus smittspridning Covid-19 Coronavirus

  • #2
    Minimera mängden personkontakter mellan olika arbetslag

    Genom att ha fasta arbetslag där det inte roterar in olika medarbetare kan man minska chansen att smitta sprids mellan medarbetarna. Likaså genom att ha rutiner för desinficering av vissa ytor mellan de olika skiftens arbetspass.

    Beroende på hur belastad organisationen är och hur viktigt det är att verkligen förhindra smittspridning kan detta drivas olika långt. Ett alternativ är att ha överlämningar per telefon, ett annat att ha personliga sovrum och ett tredje som är en extrem ytterlighet är att ha helt olika lokaler för de olika styrkorna.

    Men det som skrivs ovan är skrivet som en brainstorming och där inget av detta är avstämt med någon som verkligen kan smitta. Så se det som input som måste stämmas av med expertis.

    Det finns säkert fler varianter på hur man kan minska personkontakter mellan arbetslag. Kommentera gärna med dina tankar på hur man kan göra det.

    Kommentera


    • #3
      Restriktioner på fysträning

      Den enklaste åtgärden när det inte är så stor smittspridning är att införa krav på att den som använder fysträningslokaler använder desinfektionsmedel före och efter att man använder de redskap, mattor, bänkar etc man använder. Det är en enkel åtgärd som kan införas direkt.

      Ett steg när det finns mer smitta i samhället kan vara att undvika lagidrotter och övningar som innebär kroppskontakt som fysträning. Likaså beroende på vad smittskyddsexpertis säger att undvika träning samtidigt i träningslokaler med tanke på att kraftig andning borde innebära att vätskepartiklar sprids i ett större område än vid vanlig andning.

      Återigen. Detta är en brainstorming där jag med vilje möjligen exponerar min okunnighet i ämnet smittspridning. Kanske är det så att detta inte är verkbara åtgärder när smittan nått en viss nivå i samhället. Stäm gärna av vad era smittexperter säger, och återkoppla detta genom att mejla po@utkiken.net eller kommentera detta inlägget.

      Kommentera


      • #4
        Ställ ut desinfektions-papper vid känsliga ytor

        Jag läste på en amerikansk sajt där de rekommenderade att man skulle ställa ut engångs desinfektions-trasor vid dörrar och andra ställen där man vill att personalen ska torka av med jämna mellanrum. När jag läste detta så tänkte jag också på att desinfektions-trasor skulle kunna bli en bristvara och att man måste fundera på hur man bäst hushållar med dem.

        Kommentera


        • #5
          Allmänna förhållningsregler för arbetsplatser, CDC - 2020

          Amerikanska Center for Disease Control, CDC, har tagit fram en handledning som arbetsplatser kan använda sig av för att minska risken för smittspridning på arbetsplatsen
          Coronavirus disease 2019 (COVID-19) is a virus (more specifically, a coronavirus) identified as the cause of an outbreak of respiratory illness first detected in Wuhan, China.

          Kommentera


          • #6
            Låt inte kursdeltagare dela på ansiktsmasker vid HLR-utbildning, Danmark - 2020

            I Danmark rekommenderar nu förstahjälpsrådet att deltagare ska ha egna ansiktsmasker när man övar hjärt- och lungräddning. Inte ens om man desinficerar dem med sprit mellan gångerna. Denna rekommendation är i linje med WHOs rekommendationer för att undvika smittspridning.
            Dansk Førstehjælpsråd har udsendt anbefalinger til førstehjælpsinstruktører vedrørende coronavirus. Organisationen anbefaler, at kursister på førstehjælpskurser ikke deler ansigtsmasker, ligesom syge kursister ikke bør deltage i kurserne. Samtidig understreger Dansk Førstehjælpsråd, at frygten for smitte ikke skal afholde nogen fra at udføre livreddende førstehjælp.

            Kommentera


            • #7
              Guidance om att förbereda arbetsplatsen för pandemi, OSHA - 2020

              En amerikansk guide om att förbereda sin arbetsplats för att kunna fungera trots en pågående pandemi.
              Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

              Kommentera


              • #8
                Guidance om att förbereda arbetsplatsen mot Corona, WHO - 2020

                World Health Organisations guide om åtgärder att vidta för att förbereda en arbetsplats för att minska påverkan under pandemin.
                Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

                Kommentera


                • #9
                  Sophantering av infekterat material, UK - 2020

                  En guidance från Storbritannien där det mesta som nämns är sådant som finns i de svenska instruktioner jag sett. Punkt 17 var dock ny för mig. Den handlar om hantering av material som varit i kontakt med en smittad person.

                  Kommentera


                  • #10
                    Praktikfall från räddningstjänst i Holland - 2020

                    För att minska risken för smittspridning till räddningstjänstens operativa personal har man bett de flesta av kontorspersonalen att arbeta hemifrån. Personal med symptom ska vara sjukskrivna eller arbeta hemifrån. Alla övningar inställda och alla fysiska möten är inställda.

                    Insatser i hem med smittade personer hanteras som vanligt med full dekontaminering på plats efter insats och sen ren utrusting när man är tillbaka på stationen.

                    Man planerar för ett bortfall av 40% av den operativa personalen.

                    Kommentera


                    • #11
                      Praktikfall från Italien - 2020

                      I Trente har man fördelat ut personalen på fler fordon så att de inte ska behöva komma i kontakt med varandra mer än nödvändigt. Det framgår inte om man håller personalen åtskilda även mellan larmen men det borde ju vara en förutsättning för att det ska funka.

                      Kommentera


                      • #12
                        Behåll personalen i brandbilen om möjligt

                        Jag snappade upp denna synpunkten i en fb-grupp. Man menar på att det i vissa situationer kan vara befogat att låta den stora delen av personalen vänta i brandbilarna tills man kommit fram till vad som behöver ske, om någon insats behöver ske.

                        Kommentera


                        • #13
                          Enkel saneringsspruta för fordonssanering, USA - 2020

                          En räddningstjänst i USA byggde med hjälp av en luftflaska och en målarspruta för bilar en enkel och smidig sanerings-spruta. Man använde en räddningsluftslang för att få ett lagom tryck. Detta är inte tillåtet enligt arbetsmiljöreglerna i Sverige eftersom arbetsutrustning enbart ska användas för det den är avsedd för. Men det skulle enkelt gå att göra motsvarande anordning med en luftflaska som är avsedd för detta.

                          När man kopplat ihop allt började man att testa med vatten till man fick en fin dimma ut från munstycket. Efter det använde man saneringsmedel.

                          OBS! Glöm inte andningsskydd eftersom ångorna säkert inte är hälsosamma. Likaså tänk på att enbart använda saneringsmedel som inte är brandfarliga. Annars kan det uppstå brännbara gaser.

                          Senast ändrad av PO; 2020-04-29, 07:44.

                          Kommentera

                          Annonser

                          Kollapsa

                          Working...
                          X