Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Rutiner vid brandlarm eller brandvarning från bostäder

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Rutiner vid brandlarm eller brandvarning från bostäder

    I detta ämne samlas kunskap om hur räddningstjänster tänker vad gäller larm som härstammar från ett automatiskt larmsystem som är monterat i en bostad.

    Hjälp gärna till att fylla på med rutiner eller kunskap genom att mejla po@utkiken.net

    Nyckelord: brandlarm inbrottslarm hemlarm brandvarnare larmcentral väktarlarm

  • #2
    SOS definierar olika kategorier av automatiska larm från bostäder - 2014

    I den bifogade filen visar SOS Alarm att larm inringt av privatperson och som inte är bekräftad brand inte är reglerat. Man har också gjort en snygg uppställning av de kombinationer av automatiska larm från bostäder som finns samt att man konstaterar att verifierade larm, antingen via kamera eller person på plats, är att betrakta som konstaterad brand från aktuellt objekt.
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
    Senast ändrad av PO; 2014-02-27, 08:17.

    Kommentera


    • #3
      Bengtsfors, Insatsledaren tar beslutet

      I Bengtsfors är det insatsledaren som fattar beslut om hur man ska åka på automatlarm från bostäder inringda av privatpersoner. Det kan resultera i ett "undersökningslarm" med enbart insatsledaren om det inte finns några indikationer på brand medan synlig rök eller eld medför normalt pådrag till den aktuella objektstypen.

      Kommentera


      • #4
        Gästrike skiljer på brandlarm och konstaterad brand

        Gästrike räddningstjänst har en rutin där vaktbolag som tar emot automatiska larm från bostäder först måste konstatera att det är brand eller rökutveckling innan räddningstjänsten alarmeras. Antingen kan konstaterandet ske via kameralarm eller att en väktare åker till platsen.

        Kommentera


        • #5
          Enköping-Håbos rutiner vid brandlarm från bostäder

          Enköping-Håbo har en rutin där SOS alarmerar om det automatiska larmet från en bostad är bekräftat. Antingen via kameralarm eller väktare på plats. Man har haft flera fall där kamerafunktionen medfört en tidig alarmering. Om det inte bekräftats av kamerafunktion eller väktare på plats bedöms osäkerheten som så stor att man inte blir alarmerade.
          Om en privatperson får ett brandlarm till sin mobiltelefon och ringer in det till 112 bedöms på samma sätt som ovan. Det krävs någon form av bekräftelse, till exempel via bildöverföring, granne som känner röklukt eller ser något misstänkt för att man ska alarmeras på händelsen.

          Kommentera


          • #6
            Storgöteborgs rutiner vid brandlarm från bostäder

            Vid brandlarm från bostäder kräver Storgöteborg någon form av bekräftelse på att det kan vara räddningstjänst för att larma ut räddningsstyrkor på händelsen. Det kan vara väktare på plats eller bildöverföring som bekräftar att något inte står rätt till. En larmcentral som via bildöverföring ser att det brinner betraktas på samma sätt som en person som är på plats och tittar in genom en ruta.

            Bostadslarm som hanterats på detta viset har medfört räddade villor.

            Kommentera


            • #7
              SSRC:s bedömning av teknisk indikering - 2016

              Storstockholms riktlinje om bedömning av inkommande larm från teknisk utrustning som inte bedöms hålla den kvalitet som krävs för att ge ett automatiskt brandlarm.
              Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

              Kommentera

              Annonser

              Kollapsa

              Working...
              X