Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Räddningstjänstarbete i olika länder, likheter och olikheter

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Räddningstjänstarbete i olika länder, likheter och olikheter

    I detta ämne samlas dokument och rapporter som handlar om likheter och skillnader mellan räddningstjänster i olika nationer.

    Nyckelord: Operativt arbete, Kanada, Nya Zeeland, Brand i byggnad, Effektiva insatser
    Senast ändrad av MM; 2023-11-23, 08:05.

  • #2
    Brand i byggnad i andra länder - 2016
    En undersökning av räddningstjänstens operativa arbete i Sverige, Kanada och Nya Zeeland

    I denna rapport jämförs räddningstjänsters operativa insatser till brinnande byggnader i Kanada och på Nya Zeeland med de rutiner som svensk kommunal räddningstjänst har vid operativa insatser till samma typer av brinnande byggnader. Är deras rutiner, metoder och hjälpmedel vid insatser till brand i byggnad välutvecklade? Skulle de kunna bidra till en utveckling av de rutiner som används av svensk räddningstjänst vid insatser till brand i byggnad?

    Rapporten är ett examensarbete skrivet av Lisa Fornman vid LTU.
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
    Senast ändrad av MM; 2023-11-23, 08:06.

    Kommentera


    • #3
      Efterforskning av försvunna personer- en internationell forskningsöversikt, Carer rapport - 2019

      Efterforskning av försvunnen person i andra fall (EFP) är den Svenska Polisens räddningstjänstområde och omfattar enligt Lagen om skydd mot olyckor (LSO) att: ”efterforska personer som har försvunnit under sådana omständigheter att det kan befaras att det föreligger fara för deras liv eller allvarlig risk för deras hälsa”. I efterforskningsinsatser kan andra myndigheters räddningstjänst liksom frivilligorganisationer medverka. Polisens efterforskning av försvinnanden grundas på ca. 25 000 händelserapporter om försvinnanden per år. Av dessa bedöms 9 000 som Prio 1 (omedelbara, akuta behov) eller Prio 2 (allvarliga försvinnanden) och av dessa i sin tur bedöms 450 som fara för liv eller allvarlig risk för hälsan och leder till beslut om räddningsinsatser enligt LSO. De största grupperna Polisen söker efter gäller personer med demenssjukdomar och personer med suicidproblematik. Av räddningstjänstärendena klaras 97% upp. Den försvunna personen anträffas i 28 % av fallen med nedsatt eller svårt nedsatt allmäntillstånd och det kan antas att dessa personer inte skulle ha överlevt om de inte anträffats. Ca 11 % anträffas avlidna.

      Efterforskning av försvunna personer är därför ett område som både tar stora resurser i anspråk och utsätter berörda personer och närstående för ett stort lidande. De stora grupperna som försvinner: personer med demenssjukdomar och personer med suicidproblematik är grupper som ökar i samhället. Därmed är det ett viktigt kunskapsområde

      Studien är ett delprojekt av forskningsprojektet ”Efterforskning av försvunna personer. Syftet var att göra en internationell kunskapsöversikt över forskning om efterforskning av försvunna personer samt att identifiera utvecklingsmöjligheter och utmaningar inom denna verksamhet samt att ge förslag till fortsatt forskning. Projektet genomfördes som en kvalitativ litteraturstudie där fokus för kartläggningen gällde att spegla och analysera forskningsområdets bredd och mångfald.
      Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

      Kommentera

      Annonser

      Kollapsa

      Working...
      X