Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Samverkan

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Samverkan

    I detta ämne samlas dokument och rapporter som handlar om samverkan.


    Nyckelord: samverkan räddningstjänst kommunikation blåljusorganisation
    Senast ändrad av MM; 2023-11-20, 10:49.

  • #2
    Samverkan mellan räddningstjänsterna i Stockholms län - 2010

    Frågeställningen för den här studien är: "Hur fungerar samverkan inom räddningstjänsten vid en räddningsinsats i Stockholms län?". Intervjuer av kvalitativ art har genomförts med personer på olika ledningspositioner vilka arbetar inom de olika räddningstjänsterna i området. Att kunna larma varandras styrkor kortar sannolikt larmhanteringstiden.

    Rapporten är ett examensarbete skrivet av Lars-Olof Björkstad vid LTU.
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
    Senast ändrad av MM; 2023-11-20, 10:50.

    Kommentera


    • #3
      Räddningstjänst som stöd till ambulans - 2013
      Kan räddningstjänsten göra nytta som resurs vid plötsligt hjärtstopp i Norrbotten

      Rapporten handlar i huvudsak om att besvara följande två frågor:
      vilken nytta kan räddningstjänst tillföra samhället med ett snabbt ingripande vid hjärtstopp?
      Samt är detta ingripande snabbt nog för att motivera den ökade kostnaden?

      Rapporten är ett examensarbete skrivet av Emil Brodin vid LTU
      Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
      Senast ändrad av MM; 2023-11-20, 10:50.

      Kommentera


      • #4
        Flygvapnets förmåga vid räddningsinsats - 2009

        Räddningsenheterna inom Försvarsmaktens vapengren Flygvapnet har som huvuduppgift att genomföra insatser vid flygplanshaverier. För denna uppgift bedrivs det regelbundna övningar där personalen får träna sina kunskaper och utrustningen testas. Utöver huvuduppgiften förväntas räddningsenheterna kunna hantera övriga olyckor som sker vid militära baser eller dess närområde, så kallade vardagliga olyckor. Huruvida vardagliga olyckor såsom brand i byggnad, brand ej i byggnad, trafikolycka, utsläpp av farligt ämne och drunkning/-tillbud hanteras är förmågan varierad.

        Rapporten är ett examensarbete skrivet av Kristoffer Wahter vid LTU

        Nyckelord: Försvarsmakten Flygvapnet Flygplanshaveri MSB
        Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
        Senast ändrad av QC-Lund; 2018-03-29, 11:21.

        Kommentera


        • #5
          Samverkan mellan blåljusorganisationerna inom Region Gotland - 2016

          Syftet med detta examensarbete är att undersöka samverkan mellan blåljusorganisationerna inom Region Gotland vid både mindre och större olyckor och att förslå åtgärder mot eventuella brister i samverkan. Metoden som tillämpats för detta arbete är kvalitativa intervjuer.

          Rapporten är ett examensarbete skrivet av Frida Klarin vid LTU
          Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
          Senast ändrad av MM; 2023-11-20, 10:51.

          Kommentera


          • #6
            Samverkansformer för räddning och respons- Exempel och förslag, Carer rapport nr 12 - 2014

            Samverkan är central för att skapa tillfredställande säkerhet, trygghet och räddning framöver och den praktiknära kunskapen om möjliga och önskvärda samverkansformer för effektiv räddning behöver fördjupas. Syftet med studien var därmed att beskriva praktiska exempel på olika former av räddningstjänstsamverkan och visa på likheter och skillnader i förutsättningar, fördelar och nackdelar utifrån olika samverkansdimensioner, att utifrån dessa diskutera och föreslå olika samverkansprofiler för olika ändamål inom räddning och respons samt att föreslå informationstekniskt stöd till de föreslagna samverkansprofilerna.
            Studien är genomförd med multipla kvalitativa fallstudier av samverkan som har kontrasterats och jämförts utifrån organisationsteoretiska perspektiv och variabler. Fallstudierna har gällt:
            • Samverkan mellan polisen, räddningstjänsten och kommunen för att motverka social oro i Södertälje
            • Samverkan mellan statlig sjöräddning och Sjöräddningssällskapet
            • Myndighetssamordning inom Trygghetens hus i Jämtland
            • Samverkan mellan räddningstjänst och privatpersoner i projektet ”Förstärkt medmänniska” i Medelpad.

            Var och en av fallstudierna har först beskrivits och därefter analyserats var för sig och har därefter jämförts med varandra. Därmed kunde tre sinsemellan mycket olika samverkansformer identifieras som dessutom hade olika förutsättningar att passa samman med olika typer av organisering. Samverkansformerna var myndighetssamordning på regional/nationell nivå, lokal integrativ samverkan och ad hoc-samverkan.
            Samverkansformerna presenteras och läggs till grund för tre förslag till samverkan för olika ändamål och diskuteras utifrån vad de lämpar sig för, hur man kan lägga upp samverkan, viktiga genomförandefaktorer, framgångsfaktorer, risker och utvecklingsmöjligheter samt förslag till informationstekniskt stöd.​
            Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
            Senast ändrad av MM; 2023-11-20, 10:51.

            Kommentera


            • #7
              Sambruk- En studie om samverkan och sambruk i Nyköpings kommun, Carer rapport nr 14 - 2014

              Behovet av att känna sig trygg och kunna få hjälp snabbt, när olyckan är framme, är en pågående samhällsfråga som berör de medborgare som behöver hjälp, och de organisationer som ger det(responssystem). En utmaning i dagens samhälle är att fortsätta förbättra responssystemet genom att minska responsinsatstiden och öka responsinsatskvalitet med knappa resurser och stigande offentliga förväntningar. ). Samtidigt är resurserna i responssystemet begränsade och lokaliserade till några få platser i samhället. Långa avstånd (som till exempel på landsbygden och i glesbygdområden) i kombination med nedskärningar (som t.ex. begränsade resurser) har tvingat vårt samhälle att utveckla nya sätt att organisera responssystemet för att behålla effektiviteten. Man tror att genom att engagera kompletterande resurser i samhället för att skapa nya samverkansformer, kan snabbare och mer effektiv larmrespons ske och därmed kan fler liv räddas och skadorna på miljön minskas.
              Att dela utrustning, larmcenter och brandstation har testats nyligen i syfte att skapa ett robust samarbete och kortare utryckningstider. I Nyköpings kommun i Sverige arbetar räddningstjänsten, divisionen för social omsorg och den tekniska divisionen med denna nya struktur. Vid Sambruk delar olika organisationer utrustning och larmcentral samt nyttjar varandras resurser i vissa situationer för att kunna svara på larm och larma ut resurser snabbare.​...
              Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

              Kommentera


              • #8
                Effektivt sambruk av kommunala resurser för ökad säkerhet och trygghet, Carer rapport nr 20 - 2017

                Användandet av så kallade semiprofessionella resurser i räddningsinsatser har blivit allt vanligare i Sverige. En semiprofessionell är en person som fått utökade arbetsuppgifter inom respons och räddning inom ramen för sitt ordinarie yrke. Det kanske mest kända exemplet är väktare som responderar på den kommunala räddningstjänstens ärenden.
                I det projekt som avrapporteras här, är syftet att undersöka vilka yrkesgrupper som skulle passa bra som semiprofessionella, och vad som krävs för att de effektivt ska kunna utföra de nya arbetsuppgifterna, bland annat i form av utbildning och utrustning. Vidare syftar projektet till att utvärdera vilken samhällsnytta semiprofessionella kan bidra med. Som studieobjekt används Norrköpings kommun, och via en aktionsforskningsinspirerad metodansats är målet att projektresultaten ska kunna bidra till en ökad säkerhet och trygghet i kommunen.​
                Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

                Kommentera


                • #9
                  Hemtjänst som Första Insatsresurs till räddningstjänst: En studie om förmågan att använda hemtjänsten som resurs till räddningstjänsten - 2023

                  Räddningstjänsten Väst har i en rapport från Sveriges Kommuner och Regioner berättat om deras samarbete, för att rädda liv tillsammans med hemtjänsten i både Falkenbergs och Varbergs kommun. Detta samarbete går ut på att man i hemtjänsten på nätterna har något de kallar för trygghetsteam. Dessa trygghetsteam jobbar under nätterna i alla delar av kommunerna, med att ta hand om hemtjänstpersonalens vårdtagare, men är även utbildade av räddningstjänsten att fungera som Första Insatsresurs (FIR) om det skulle ske en olycka, dit räddningstjänsten blir larmad så som i väntan på ambulans (IVPA – larm), brand i byggnad, trafikolycka m.m. Detta bidrar till att korta ner tiden och därmed de skador som kommer till följd av en olycka, då man kan se att eventuell överlevnadschans vid ett hjärtstopp halveras, om räddande insats hade kunnat startas vid 6 minuter i stället för 15 minuter.

                  I Sverige finns förutom Räddningstjänsten Väst ytterligare fyra räddningstjänster som har tagit efter Räddningstjänsten Väst och använder sig av detta samarbete. Trots att dessa har tagit efter Räddningstjänsten Västs arbete, har alla satt sin egen prägel och sina egna lösningar när det kommer till vilka olyckor hemtjänsten åker på, hur deras anställning ser ut, vilken utrustning de har att tillgå, hur övningar och utbildning ser ut, etc. Det finns inga dokument eller författning varken från Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, någon räddningstjänst eller övrig organisation, på hur detta samarbetet ska se ut, vilket gör det upp till var och en av Sveriges räddningstjänster och kommuner att implementera detta på det viset som passar bäst.

                  I till exempel Norrköping, till skillnad från de andra kommunerna, har räddningstjänsten och hemtjänsten valt att hemtjänstens nattpatruller endast åker på sjukvårdslarm och hjärtstopp, detta för att fortfarande kunna upprätthålla god vård för deras vårdtagare. I Laholm och Räddningstjänsten Väst, har man även valt att ge nattpatrullerna en annan anställningstitel, vilket även det för med sig olika saker, som till exempel höjd status för tjänsterna inom hemtjänsten.

                  Resultatet från denna studie visar på att hos samtliga respondenter, kunde en minskad responstid uppfattas med en liten omställning av hemtjänstens arbetsuppgifter. Från räddningstjänstens sida behövs hjälp med främst utrustning och övning/utbildning för hemtjänstpersonalen i de olika scenarierna de kan komma att åka på. Det finns inte mycket arbete eller information om att använda en extern operatör som FIR enhet för räddningstjänsten. Under arbetet med denna rapporten har det uppmärksammats två liknande projekt med FIR enheter, ett där man arbetar med väktarbolag, samt ett där man arbetar med civila insatspersoner, där de larmas via sms om de är i närheten. Även dessa arbeten är utformade på det sättet att responstiden vid en olycka ska kortas ner, då resurserna är mer utspridda i kommunerna och personal därmed kan komma till olyckan snabbare, för att utföra en första insats och rädda liv.


                  Rapporten är ett examensarbete skrivet av Hampus Kullenberg vid LTU​

                  Nyckelord: Hemtjänst, Första Insatsresurs, FIR
                  Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

                  Kommentera

                  Annonser

                  Kollapsa

                  Working...
                  X