Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Sanering efter bränslespill

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Sanering efter bränslespill

    I detta ämne samlas kunskap om sanering av bränslespill.

    Nyckelord: bensin RME diesel tillsatser miljödiesel

  • #2
    Lukt och ekotoxicitet i moderna fordonsbränslen, IVL - 2022

    IVL har skrivit en rapport där man undersökt innehållet i moderna fordonsbränslen och hur de påverkar dricksvatten och ekosystem. Det visar sig att det behövs nya metoder för att hantera dessa efter bränslespill. Så här inleder man sammanfattningen:

    Sammansättningen av fordonsbränslen har förändrats sedan 2018 beroende på reduktionsplikten, som innebär att en ökande andel biobaserat
    innehåll måste blandas in i fossila bränslen. Eftersom egenskaper såsom lukt och ekotoxicitet är komplexa och beror av hur blandningar av ämnen är sammansatta, betyder det att gamla data inte är tillämpliga. Luktegenskaper är viktiga för dricksvattenproducenter, medan ekotoxiciteten är viktig för prioriteringen av saneringsinsatser vid spill.

    Målen för den här studien har därför varit att: 1) kvantifiera innehållet i ett antal vanliga diesel- och bensinbränslen som säljs i Sverige, 2) kvantifiera lukttrösklar för dessa bränslen i dricksvatten, 3) undersöka ekotoxiciteten från HVO (hydrogenated vegetable oil) och diesel med RME-tillsats (rapsmetylester), samt 4) undersöka om det är möjligt att prediktera lukt i vatten baserat på koncentrationer i en bränsle/vatten-blandning.
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

    Kommentera

    Annonser

    Kollapsa

    Working...
    X