Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Räddningstjänst i beredskap förkortning RIB

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Räddningstjänst i beredskap förkortning RIB

    I detta ämne samlas kunskap om räddningstjänst i beredskap, RIB eller som det också kallas deltidsbrandman.


    Nyckelord: frivillighet, frivilliga, RIB, deltidsbrandman, räddningstjänst i beredskap ​

  • #2
    Faktorer som påverkar bemanning på RiB-stationer: En studie av vilka faktorer som påverkar beredskapsgruppers storlek samt en undersökning av Jämtlands RiB-bemanning - 2024

    ​Enligt Lag (2003:778) om skydd mot olyckor ska skyddet mot olyckor i Sverige vara tillfredsställande och likvärdigt med hänsyn till lokala förhållanden. Kommuner är skyldiga att i ett handlingsprogram för räddningstjänst ange bland annat de risker för olyckor vilka finns i kommunen, förmågan att genomföra räddningsinsatser samt vilka resurser som finns för att upprätthålla den förmågan. Detta kräver en bemanning som är anpassad till riskbilden. I dagsläget upplevs det finnas brister och problem kopplade till Jämtlands räddningstjänstförbunds (JRF:s) placering och omfattning av personal på dess deltidsstationer, då underlag saknas till varför bemanningen är fördelad som den är.

    Inledningsvis genomfördes en litteraturstudie och en intervjustudie med syftet att undersöka vilka ingångsparametrar som påverkar beredskapsgruppers storlek och att ta fram en process som kan nyttjas som beslutsunderlag kring bemanning på stationerna i förbundet med räddningstjänstpersonal i beredskap (RiB). Litteraturstudien utfördes för att inhämta och kartlägga information om räddningstjänsten Jämtland, relevanta begrepp och regelverk samt för att få en grundläggande förståelse för vilka parametrar som kan påverka bemanningen. Intervjustudien genomfördes med personal inom JRF, sex olika räddningstjänster i Sverige, myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) samt Sveriges kommuner och regioner (SKR). Syftet med intervjuerna var att från olika organisationers perspektiv undersöka vilka faktorer som bör vägas in i beslut gällande vilken bemanning en station bör ha.

    De faktorer vilka identifierades som viktiga att beakta var riskbild, förstärkande styrkor, politiska ambitioner, regelverk och riktlinjer, nyckeluppgifter, effektivitet, arbetsmiljö, framtida exploateringar, likriktning, likvärdighet samt gränsöverskridande påverkan. De kan sammanfattas i fyra steg; nyckeluppgifter, styrkeuppbyggnad, likvärdighet och övriga förutsättningar. Ett förslag på metodik att använda vid analysering av bemanning på RiB-stationer gavs därefter.

    En undersökning av bemanning på JRF:s samt Åres stationer gjordes förenklat med hjälp av den framtagna metodiken för att besvara frågan på om JRF har en bemanning anpassad efter dess riskbild, vilket mynnade ut i förslag på att förändra bemanningen på tio av de 34 RiB-stationerna.


    Rapporten är ett examensarbete skrivet av Jennie Edström vid LTU.​

    Nyckelord: Deltidsbrandman, RiB, Räddningstjänstpersonal i beredskap, Räddningstjänst, RiB-bemanning, Bemanning räddningstjänst, Dimensionering av räddningstjänst
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

    Kommentera

    Annonser

    Kollapsa

    Working...
    X