Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Större FIP-fordon

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Större FIP-fordon

    I detta ämne samlas exempel på större fordon avsedda för en första insats.

    Nyckelord: FIP första insats fordon utbildningsfordon släck/utbildning
    Senast ändrad av PO; 2016-01-13, 09:45.

  • #2
    Smart bil löser både utbildning och förstainsats, Falköping-Tidaholm - 2015

    Med fordonet och konceptet som beskrivs nedan löser Räddningstjänsten Falköping-Tidaholm både brandutbildning av kommunanställda samtidigt som man gör dessa utbildningstjänster attraktiva för personalen på räddningstjänsten. De som bemannar enheten är nämligen också en förstahandsenhet för samtliga larm i hela förbundet.

    Så här berättar Peter Hendén om deras koncept:
    Man hade stor omsättning på personal som skulle utbilda kommunanställda i HLR och brandskydd och i princip all utbildning var förlagd till räddningstjänstens lokaler. För ett och ett halvt år sen började man skissa på ett koncept som skulle innebära att utbildningen kunde flyttas ut till de olika verksamheterna i kommunen istället.

    Genom att bemanna släck-/utbildningsenheten med två personer dagtid kan utbildning ske samtidigt som en person kan vara kvar och genomföra utbildning om den andra åker iväg på larm. Beroende på utbildningens art kan ibland båda åka iväg på larm. Bemanningen på enheten kan vara antingen i form av personal från dagstyrkan eller skiftspersonalen. Om skiftspersonalen bemannar enheten kompletterar dagstyrkan upp i skiftet. Detta upplevs som en vinna/vinna-situation eftersom dagpersonalen blir mer delaktiga i skiftstjänsten och skiftspersonalen blir mer delaktiga i utbildningsverksamheten.

    Utgångsläget har varit att fordonet med befintlig personal skall kunna verka som egen enhet i 15 min vid brand och räddning. Fordonet får alla larm i organisationen och bedömer själva i första läget om dom skall åka på larmet, och meddelar sig emot insatsledare som har beslutsmandat för denna styrka,. Bilen är utrustad med skärsläckare, klippverktyg, avspärrningsutrustning, vattenlivräddningsutrustning samt rymmer utrustning för utbildning i brandskydd och HLR

    På vänster sida finns främst utbildningsmateriel. Bak finns skärsläckare och annan släckutrustning. På högersidan finns räddningsverktyg

    Har du frågor på konceptet så kontakta gärna Peter Hendén, peter.henden@falkoping.se
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
    Senast ändrad av PO; 2017-10-18, 09:39.

    Kommentera


    • #3
      Större FIP-fordon med skärsläckare, Halmstad 255-1460

      Nedan finns bilder och inventeringslista på ett av Halmstads FIP-fordon med skärsläckare. Det väger under 3,5 ton och är fordon på en station där man tidigare hade deltidskår med fri inryckning (dvs ingen personal i beredskap) där man nu istället har en person i jour med denna bilen i hemmet samt övrig personal fortfarande med fri inryckning.
      Vattentanken har 300 liter vatten och X-fog som tillsatsmedel.

      Bilderna är tillräckligt stora så det går att zooma in och se detaljer i facken.

      För frågor på detta fordon kontakta david.nielsen@halmstad.se
      Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
      Senast ändrad av PO; 2017-10-23, 10:25.

      Kommentera

      Annonser

      Kollapsa

      Working...
      X