Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Forskning om larm och ledning

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Forskning om larm och ledning

    I detta ämne samlas kunskap och rapporter om forskning inom larm- och ledningsområdet.

    Nyckelord: alarmering larm ledning ledningscentral larmkedjor

  • #2
    Virtuella ledningscentraler, CARER - 2017

    Stefan Holgersson berättar om sitt forskningsprojekt om virtuella ledningscentraler.

    Kommentera


    • #3
      Komplexiteten inom området alarmering, larm och larmkedjor, CARER - 2017

      Rebecca Stenberg pratar om alarmering, larm och larmkedjor.


      Kommentera


      • #4
        Video från Samverkansseminarium 2017 om virtuella ledningscentraler

        Professor Stefan Holgersson pratar virtuella ledningscentraler på ett samverkansseminarium.


        Samverkansseminarium 2017 - professor Stefan Holgersson (6 min) from MSB Revinge on Vimeo.

        Senast ändrad av PO; 2017-09-26, 07:05.

        Kommentera


        • #5
          Militära ledningssystems tillämpbarhet för kommunal räddningstjänst, FOI - 2019

          Inom ramen för ELS-projektet har FOI gjort en studie om militära ledningssystem från den svenska försvarsmakten och NATO och deras tillämpbarhet för kommunal räddningstjänst.

          Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

          Kommentera


          • #6
            Alarmering, larm och larmkedjor- Ett komplext organisatoriskt fält, Carer rapport nr 15 - 2016

            Alarmering, larm och larmkedjor är ett område där såväl offentliga som kommersiella och ideella aktörer utför offentliga, kommersiella eller ideella tjänster och aktiviteter. Detta kan ses som ett snabbt växande fält av mycket olikartade aktörer och aktiviteter från professionell respons på inringning till nödnummer, till olika typer av mobilapplikationer för trygghet, där vem som helst kan bli volontär. Därmed väcks frågor kring fältet och dess utveckling från flera olika perspektiv. Det gäller från organisatoriska och institutionella perspektiv frågor om vad fältet eller området egentligen omfattar av tjänster och produkter som levereras för, och av vem? Hur regleras det och hur bör det regleras? Det gäller också mer specifika frågor om information, kommunikation, ansvarsförhållanden och tekniska lösningar liksom ekonomiska och organisatoriska frågor om effektivitet när det gäller såväl resultat som kostnader, frågor om samverkansformer och beslutsvägar, liksom frågor om kompetens, lärande, professionsutveckling och arbetsmiljö samt arbetsplatsutveckling för att nämna några.

            Syftet med denna studie är:

             Att inventera, beskriva och problematisera fältet alarmering, larm och larmkedjor utifrån såväl empiriska som vetenskapliga frågeställningar.
             Att ge underlag för vidare forskning samt föreslå några angelägna forskningsfrågor och utvecklingsmöjligheter inom fältet.

            Studien har en induktiv design och är genomförd med kvalitativa metoder inspirerade av etnografi och narrativ analys där data av olika karaktär och från olika aktörer vävs samman till en beskrivning av fältets komplexitet och tematiseras.​
            Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

            Kommentera


            • #7
              Polisens ledningscentraler, Carer rapport - 2017

              Generella iakttagelser kopplat till polisens strävan att centralisera sina ledningscentraler
              Det går att se klara paralleller mellan införandet av regionledningscentralerna och införandet av länskommunikationscentralerna. I bägge fallen så har besluten präglats av en stark vilja att driva igenom förändringen, där beslutsunderlagen snarare har handlat om antaganden och förhoppningar än att de har byggt på välgrundade analyser.

              Den nya Polismyndigheten innebar en fortsättning på den centraliseringsvåg som pågått under decennier vad gäller att koncentrera polisens ledningscentraler till ett färre antal orter. Den lokala förankringen och person- och lokalkännedomen hade redan försvagats eller försvunnit på många orter genom tillskapandet av länskommunikationscentraler. Därför hade införandet av regionledningscentralerna en liten betydelse vad gäller dessa faktorer, förutom för enstaka orter såsom exempelvis Östersund. Studien visar att under förutsättning att en operatör har en tillräckligt hög förmåga vad gäller ledningsarbetet har lokal- och personkännedom en stor betydelse och den lokala förankringen är viktig.

              Ett centralt argument för omorganisationen var att uppnå en enhetlighet. Det finns dock stora skillnader i hur arbetet organiseras i de olika regionledningscentralerna. En orsak är att regionerna har stora olikheter vad gäller exempelvis yta, ärendetyper och belastning. Likaså har bildandet av regionledningscentraler inneburit olika stora förändringar i respektive region. Tillskapandet av regionledningscentraler har i vissa regioner inneburit en fördel när det gäller att kunna hantera dynamiska och komplexa ärenden där många patruller är inblandade. Däremot har tillskapandet av regionledningscentraler inneburit en försämrad förmåga i vissa orter till samarbete mellan olika samhällsaktörer för att hantera både vardagshändelser och större kriser. Likaså har tillskapandet av vissa regionledningscentraler inneburit en försämring vad gäller att hantera vardagshändelser i orter där operatörer hade en hög lokal- och personkännedom.​
              Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

              Kommentera

              Annonser

              Kollapsa

              Working...
              X