Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Störning av GPS-signaler

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Störning av GPS-signaler

    I detta ämne samlas kunskap om störning av GPS-signaler med koppling till räddningstjänst.

    Nýckelord: störsändare gps positionering gps-jammer

  • #2
    Norsk luftambulans tappade GPS-positionen tack vare störsändare - 2019

    En norsk ambulanshelikopters navigeringsskärmar svartnade under en flygning till en trafikolycka. Orsaken var troligen att två PostNord-chaufförer hade utrustat sina bilar med störsändare så att inte chefen skulle kunna veta var de var.

    Kommentera


    • #3
      Exempel på störsändare GPS

      Störsändare för GPS kan köpas enkelt. Nedan exempel på sådana.

      Köp Kraftfull GPS Jammer för militärt bruk, stör ut 2g, 3g, 4g, GPS, GSM på Prylstaden.se - ✓ 100 000 nöjda kunder ✓ Lågprisgaranti ✓ Snabb leverans ✓ 60 dagars öppet köp


      GPS jammers and satellite navigation blockers. LoJack jammers. Portable and desktop solutions agains smartphone navigation systems, A-GPS, Glonass.


      Kommentera


      • #4
        Anti-störutrustning för GPS

        Givetvis utvecklas motmedel mot motmedel. Det finns alltså anti-GPS-störutrustning, anti jamming devices. Ett exempel på detta som kan kopplas in på befintlig utrustning är GPS Dome.


        Det finns även andra typer av lösningar.

        https://www.novatel.com/solutions/an...ng-technology/

        FURUNO's GNSS receiver chips and modules demonstrate optimum performance thanks to the Active Anti-Jamming function even when used in environments with high electrical noise.
        Senast ändrad av PO; 2019-04-05, 11:37.

        Kommentera


        • #5
          Galileo är ett säkrare positioneringssystem än GPS. MSB och FOI - 2018

          FOI har på uppdrag av MSB gjort en rapport om ett alternativ till det amerikanska GPS-systemet. Det europeiska systemet heter Galileo som erbjuder flera typer av positioneringstjänster. En tjänst är avsedd för myndighetsanvändning och andra tillämpningar inom säkerhetsområdet, Public Regulated Service (PRS). PRS-tjänsten är designad för robusthet (tålighet) mot störning och vilseledning. PRS-tjänsten är krypterad och kan jämföras med RAKEL som erbjuder säkert tal (kommunikation). Att använda PRS istället för GPS ska ses som ett första steg i att erhålla en robust och säker funktion/system för positionering och tid (PNT).
          Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
          Senast ändrad av PO; 2019-04-05, 11:34.

          Kommentera


          • #6
            Kritiska faktorer i GPS-system, UK Government - 2018

            En brittisk studie som beskriver kritiska faktorer i GPS-system och åtgärder som kan vidtas för att få en bättre robusthet.
            Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

            Kommentera


            • #7
              Det är förbjudet att i Sverige inneha störsändare (till exempel sändare som används för att störa mobiltelefoni). Den som innehar en störsändare i Sverige kan dömas till böter eller fängelse.

              Kommentera


              • #8
                Information på nätet om att vilseleda GPS-mottagare

                Det finns mycket information på nätet om hur man kan vilseleda GPS-mottagare genom att ge den en felaktig position. Det kallas för sppofing.













                Kommentera


                • #9
                  Sammanfattning av kunskap om störning av GPS-mottagare från FOI - 2019

                  Fredrik Marsten Eklöf från FOI har bidragit med mycket av kunskapen ovan och dessutom besvarat ett antal frågor i ämnet.

                  Vilken typ av teknik krävs för att blocka GPS-signaler på sådan hög höjd?
                  FOI: En störsändare med relativt hög utsänd effekt krävs. Avståndet som en störsändare kan påverka/blockera/störa ut en GPS-mottagare beror på dess utsända effekt.

                  (Fysikfråga) Hur går det till rent fysiskt när man stör ut GPS-signaler?
                  FOI: GPS satelliterna sänder radiosignaler på flera frekvensband. Flertalet mottagare använder den civila C/A-signalen som sänds på frekvensbandet L1 (1575 MHz). En störsignal genereras och sänds på samma frekvensband och när den mottagna effekten av störsignalen överstiger effekten för GPS-signalen (med en viss marginalen) kan inte mottagare längre använda GPS-signalerna för att bestämma dess position. Man säger att mottagaren är utstörd eller blockerad. Jämför med en svag ljudsignal som överröstas med en starkare ljudsignal. Till slut kan inte mottagaren urskilja den svaga signalen.

                  GPS-signalerna sänds från satelliter som befinner sig på stort avstånd till jorden och detta innebär att den mottagna effekten är mycket låg vilket medför att GPS är enkelt att påverka och störa ut (blockera).

                  Är det här teknik som Sverige har tillgång till?
                  FOI: Användning och innehav av störutrustning är illegalt i Sverige. Försvarsmakten har telekrigsförband som kan störa olika radiosystem. Se länk https://www.forsvarsmakten.se/sv/org...rigbataljonen/
                  Är det här här störningsvågorna skadliga för vanliga människor som sitter i ett flygplan?
                  FOI: Radiosignalerna är inte skadliga för en människa på avstånd, men att vistas direkt bredvid en förmodad militär störsändare är olämpligt.

                  Vad är kostnaden för den här typen av utrustning?
                  FOI: Störutrustning (störsändare) med låg uteffekt finns tillgängligt via näthandel för några 100-tals kronor och uppåt. Men en sådan utrustning har kort räckvidd. Desto högre effekt en störsändare har desto högre kostnad. Notera att innehav och användning av störsändare är illegalt i Sverige och EU. Det är möjligt att köpa störsändare via ett flertal hemsidor på nätet.

                  Ett EU finansierat projekt som nu är avslutat undersökte förekomsten av GPS-störsändare på ett antal platser inom EU. Ett stort antal incidenter detekterades och rapporterades. Se http://www.gnss-strike3.eu/

                  En störsändare som har räckvidd att påverka flygplan kräver en högre utsänd effekt och kostnaden för ett sådant system är högre.
                  Går det att skydda sig från den här typen av störningar?
                  FOI: Ja det finns ett antal tekniker tillgängliga för att öka en mottagares robusthet mot störning, och det är sådan forskning som FOI gör på uppdrag av försvarsmakten och FMV

                  Kommentera

                  Annonser

                  Kollapsa

                  Working...
                  X