Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Rapporter, examensarbete och utredningar

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Rapporter, examensarbete och utredningar

    I detta ämne samlas rapporter och utredningar som handlar om planering av räddningsinsats och planering av ledning av räddningsinsats.

    Nyckelord: insatsplan ledning

  • #2
    Gränssnittet mellan insatsstöd och dess användare, 2002

    Av Fredrik Åkesson. Examensarbete vid brandteknik, Lunds Tekniska Högskola.

    Sedan lång tid tillbaka har Helsingborgs brandförsvar upprättat insatsinformation för svårare objekt i form av enklare insatsbilder, djupare insatsplaner och än mer omfattande beredskapsplaner. Huruvida dessa insatsstöd används, vem användaren är och hur man kan förbättra informationsförmedlingen till användaren studeras i denna rapport. För att studera detta gränssnitt mellan planerna och dess användare ställs ett antal frågor:
    1. Hur överförs informationen till beslutsfattaren och hur beaktas informationen vid beslut i samband med val av insatsmetodik och taktisk inriktning för insatsen?
    2. I vilken utsträckning är nuvarande planer kompletta t.ex. för att skapa ett tillräckligt beslutsunderlag för val av taktisk inriktning för insatsen?
    3. Hur kan utbildning/övning, förändrad layout eller medium (plan i pappersformat eller som datafil) öka tillgängligheten av planerna?
    4. På vilket sätt kan den bakre ledningen arbeta med insatsplanerna för att underlätta besluten ute på fältet vid en insats?
    Genom samtal, observationer, litteraturstudier och intervjuer har dessa frågor kunnat besvarats och analyserats. Tre grupper - styrkeledare, vakthavande brandingenjörer och ledningscentralpersonal - har intervjuats vilket gett en god grund för att dra slutsatser och ge övergripande förslag enligt följande förenklade uppspaltning:
    - Ta fram en enhetlig mall för beredskapsplaner, deras innehåll och benämningar. Lyft fram delarna som är av räddningstjänstens intresse i en separat branddel som en del av beredskapsplanen.
    - Dela upp insatsinformation, förslagsvis enligt befälsnivåerna
    - Utveckla det datoriserade insatsstödet med ett kartbaserat program (GIS), liknande Mobilmap, som sammanlänkande program.
    - Inför rutiner för att förbättra uppdateringen av insatsbilder, insatsplaner och beredskapsplaner. En central person och uttalade rutiner för uppdatering kompletteras med ett lättillgängligt ställe att framföra anmärkningar och brister.
    - Fördela uppgifter för insatsplanering och uppdatering på t.ex. brandsyneförrättare, styrkorna, befäl m.fl. för att skapa mer tid åt insatsplaneringsavdelningen.
    - Inför kontinuerliga enklare övningar för räddningstjänstens personal för att uppnå en högre och mer aktuell kunskapsnivå hos samtliga.
    - Genomför begreppsanalys för att räta ut och rensa bort en delar av begreppsfloran.

    Nyckelord: Gränssnitt insatsplanering insatsplan beredskapsplan operativ räddningstjänst insatsstöd
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

    Kommentera

    Annonser

    Kollapsa

    Working...
    X