Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Artificiell intelligens, maskininlärning och sensornätverk inom räddningstjänsten

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Artificiell intelligens, maskininlärning och sensornätverk inom räddningstjänsten

    I detta ämne samlas exempel på och kunskap om användande av artificiell intelligens, maskininlärning och sensorer inom räddningstjänsten.

    Nyckelord: AI sensorer sensornätverk artificiell intelligens maskininlärning

  • #2
    Sensorer som ökar säkerheten på skadeplats, NFPA och University of New Mexico - 2019

    Fire Protection Research Foundation och university of New Mexico håller på med ett projekt som med hjälp av sensorer, artificiell intelligens och personliga nätverk, PAN, ska öka säkerheten för räddningspersonal.
    I länken nedan finns en bloggpost som beskriver:
    • Ett PAN (Personal Area Network) som samverkar med ett LAN (Local Area Network) på en skadeplats. Det medför att sensordata från personalen och insats kan utbytas och analyseras.
    • Ljudanalys av skadeplatsen. Genom att ta upp ljud från en skadeplats och lära en maskin att filtrera ut ljud av en säkerhetskaraktär kan rätt personer varnas så snabbt det är möjligt. Det kan handla om mayday-anrop via radiosystemet eller PASS-alarm för orörliga brandmän som aktiverar någon form av aktivitet.
    • Förutse rökdykares trötthet genom att analysera sättet att tala vilket sedan tillsammans med andningsfrekvenser, puls, luftförbrukning med mera kan förutse behov av avlösning.
    • Automatisk igenkänning med värmekameror genom att maskinlära hur olika värmesignaturer ser ut och tydliggöra detta för rökdykaren.
    • Navigeringsteknik med hjälp av bildsök och maskininlärning ska på något vis underlätta skadeplatsarbetet.

    https://community.nfpa.org/community...-ground-safety

    Kommentera


    • #3
      Tröja som mäter puls, andning, rörelse och mycket mer, Hexoskin - 2019

      Hexoskin är en tröja med sensorer och kommunikation som i realtid kan mäta puls, andningsfrekvens, andningsvolym i liter per minut och en hel del annat.

      Hexoskin is the leader in Smart Clothing, Software & AI Data Analytics. The Hexoskin Smart Shirts are clinically validated for continuous ECG, HRV, Respiratory, Activity, Sleep & Stress monitoring. The Hexoskin Smart Garments are used by sports scientists, healthcare, defense, aerospace & research professionals.

      Kommentera


      • #4
        Strategi om Artificiell Intelligens, AI - NOAA 2019

        Amerikanska havsforskningsinstitutet, NOAA, har en remiss på en strategi för hur de ska arbeta med artificiell intelligens. Även om det inte handlar om räddningstjänst ger den en bra känsla för strategi inom området.
        Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

        Kommentera


        • #5
          AI-system som enbart levererar det som behövs när det behövs, Audrey - 2018

          Ett AI-system som vet vilka roller som finns på en skadeplats och enbart fördelar information när den behövs till dem som behöver det. NASA utvecklade först systemet som sedan togs om hand av Homeland Security. Det är ett exempel på hur Artificiell Intelligens, AI, kan göra nytta för räddningstjänst. I den bifogade filen finns ett datablad från 2018.
          Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
          JPL research designed to keep first responders out of harm’s way receives award from the Department of Homeland Security.
          Senast ändrad av PO; 2019-12-11, 15:24.

          Kommentera


          • #6
            Det är viktigt med ansvarsfull AI för effektivt "disaster management", USA - 2021

            I vanliga fall presenterar inte Artificiell intelligens, AI, sina motiv för varför den föreslår olika saker. När det gäller att hantera risker och olycksplatsarbete är det istället viktigt att ha "White box AI", det vill säga ett system som är helt transparent om varför den föreslår beslut.
            The use of artificial intelligence holds promise in helping avert, mitigate and manage disasters by analyzing swaths of data, but more efforts are required to ensure that technologies are deployed …

            Kommentera


            • #7
              Obemannade luftfartygssystem och artificiell intelligens - Inverkan på svensk operativ förmåga i räddningstjänst, MSB - 2021

              En studie från MSB om artificiell intelligens och drönare.

              Räddningstjänsten kan dra nytta av den senaste tekniken för obemannade luftfartygssystem (UAS) för att exempelvis förbättra sin lägesförståelse vid insatser och därmed minska risker för den egna personalen samtidigt som förmågan att lösa uppdrag stärks. Genom ett antal intervjuer med personal inom kommunal räddningstjänst som arbetar med UAS identifieras vissa förmågebehov. Dessa behov ställs sedan mot de AI-metoder som identifierats i en tidigare studie, och metoderna värderas baserat på deras relevans för förmågebehov samt några ytterligare värderingsfaktorer (bidrag till arbetsmiljö och teknisk mognadsgrad) som presenteras.
              Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

              Kommentera


              • #8
                Radar som kan hitta livstecken i rasmassor, Korea - 2022

                Ett forskarlag i Korea har tagit fram en radar som kan identifiera andningsrörelser och hjärtslag. I dagsläget har de en prototyp som de avser minska i storlek så att sensorn kan användas i skarpa situationer.

                A Korean research team has created a system that can help firefighters save lives in the event of a fire, explosion, or collapse at an internal disaster site.

                Kommentera


                • #9
                  Hjälm som kartlägger omgivning och hittar offer, Skottland - 2022

                  Ett forskningsprojekt där man utrustar en brandhjälm med sensorer och artificiell intelligens för att kartlägga omgivningarna och hitta brandoffer.



                  https://thenationalrobotarium.com/th...ocate-victims/

                  https://www.ed.ac.uk/informatics/new...elp-save-lives

                  https://planetradio.co.uk/forth/loca...s-heriot-watt/
                  Pioneering new helmet technology which could help firefighters quickly map their surroundings, navigate hazardous environments and efficiently locate fire-scene victims is being developed by researchers at the National Robotarium.
                  Senast ändrad av PO; 2022-10-10, 15:24.

                  Kommentera


                  • #10
                    Sensorer och Internet of Things på tankbilar ger lärdomar om skogsbrandsläckning, Australien - 2022

                    I en studie utrustade man i Australien brandbilar med sensorer som mätte släckvattenflöde och en del andra parametrar vilket kombinerades med GPS-positionering. Syftet var att få reda på om tank-kapacitet och flöden var tillräckliga för att bekämpa "bush fires" eller om fordonen kan göras effektivare.
                    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

                    Kommentera

                    Annonser

                    Kollapsa

                    Working...
                    X