Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Frivilliga som hjälper till innan räddningstjänsten är på plats

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Frivilliga som hjälper till innan räddningstjänsten är på plats

    I detta ämne samlas kunskap om, och exempel på, användandet av frivilliga som hjälper till innan räddningstjänsten kommer på plats. Det vill säga inte personer som är semiprofessionella eller civila insatspersoner.

    Nyckelord: frivilliga i väntan på räddningstjänst IVPR

  • #2
    Frivilliga får appmeddelande om bränder så att de kan hjälpa till, Räddningstjänsten Väst - 2024

    Från den 1 januari 2024 kan personer i Varberg och Falkenberg få larm via en app om att det brinner. Tanken är att de ska, precis som SMS-livräddare vid hjärtstopp, kunna hjälpa till innan räddningstjänsten kommer på plats.

    Personerna är inte utrustade eller anställda av räddningstjänsten och de ska agera precis som de gjort om de råkat gå förbi motsvarande händelse men inte fått larmet via en app. Det kan vara att komma med en brandfilt eller en brandsläckare, ta en trädgårdsslang och spruta vatten, prata och ge stöd till de drabbade eller det som personen känner sig bekväm med utan att försätta sig själv i fara.

    Nu i början väljs 30 personer ut som finns inom en mil från händelsen, något som kommer att justeras efterhand som fler personer laddar ner appen och man lär sig om vilken respons det blir. Något som för övrigt genomsyrar hela projektet, att vara ödmjuk för att man inte har alla svaren och att man kommer att justera och omvärdera efterhand som man får erfarenhet.

    Larmen hämtas från SOS Alarm, genom dynamisk resurshantering, men skickas till en Delta-server som skickar ut larmen. Man larmar enligt nedan:
    Brand i byggnad (men ej hotell, vård, publik lokal, industri, parkeringshus och underjordsanläggningar)
    Brand i fordon (men ej på mötesfri väg, farligt gods, tunnel eller båt på land)
    Brand ute och brand i terräng (men ej brand ute i container)​

    Man har valt att inte ge några utbildningar eller tillhandahålla utrustning. Bland annat för att man tror att det blir svårt att upprätthålla ett sådant system i längden. Istället är det "frivillig" som är nyckelordet. Det medför också att det inte förekommer några anställningsförhållande med personerna som kan bege sig till platsen, de uppmanas att lämna platsen så fort räddningstjänsten kommit fram. Juridiskt medför detta ställningstagande att personerna agerar på eget ansvar.

    Förutom att det kan ge en snabb hjälp till dem som drabbas av brand kan det också ge fördelar genom att de som engagerar sig ser över sin egen utrustning för att släcka bränder och blir mer motiverade att ha ett bra eget brandskydd.

    Räddningstjänsten Väst har erfarenhet av att arbeta med frivilliga genom SMS-larm sen 2014 för att ge ökat skydd i mindre orter, vilket de berättar om här >>>
    Deras ifyllnadsrapport för dem som medverkat finns här >>>, men i Deltaprojektet får de som blivit larmade en enkät via mejl, ett tag efter händelsen.

    Här finns mer information om det nuvarande uppläget, Delta
    Alla bränder är små till en början, en tidig insats kan göra stor skillnad! Var gärna med i Delta, en app till dig som är över 18 år som kan och vill göra en första insats vid brand. Det är frivilligt, kostnadsfritt och en möjlighet att hjälpa sina medmänniskor och bidra till en ökad trygghet.


    Appen, som är utvecklad av Heartrunner heter Delta och länkar till appen finns i den bifogade broschyren.

    Vill ni veta mer om konceptet går det bra att kontakta Jenny Gardtman på Räddningstjänsten Väst.
    Telefon: 010-219 30 43
    Mobil: 073-251 70 97
    E-post: jenny.gardtman@rvast.se
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
    Senast ändrad av PO; 2024-01-15, 11:37.

    Kommentera

    Annonser

    Kollapsa

    Working...
    X