Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Brandpersonal som mister körkort

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Brandpersonal som mister körkort

    Det finns ett antal orsaker till att länsstyrelsen ibland återkallar körkort. När personer som är beroende av körkortet i sitt arbete får körkortet återkallat kan länsstyrelsen ta hänsyn till detta. I vissa fall går arbetsgivaren då in och skriver ett intyg som visar på den anställdes behov av körkort.

    Nyckelord: återkalla körkort indraget körkort fortkörning rattfylleri yttrande till länsstyrelsen polis polisen intyg böter
    Senast ändrad av PO; 2006-08-28, 07:03.

  • #2
    Ambulansverksamheten Nordvästra Skåne, yttrande till polis

    Vid ambulansen i Nordvästra Skåne finns en policy som säger att de anställda skall ha körkort. Om de blir av med körkortet kan man försöka hitta andra arbetsuppgifter i form av utbildning och dylikt. Arbetsgivaren skriver inga intyg till länsstyrelsen. Det får den anställda göra själv.
    Senast ändrad av PO; 2006-08-28, 07:04.

    Kommentera


    • #3
      Vägverkets information om att återkalla körkort

      Körkort kan återkallas

      Länsstyrelsen i det län där du är folkbokförd kan återkalla ditt körkort på följande grunder:
      1. Rattfylleri, grovt rattfylleri eller grov vårdslöshet i trafik.
      2. Smitning från trafikolycksplats.
      3. Upprepade trafikförseelser, dock minst tre under en tvåårsperiod.
      4. Brott mot någon viktig trafikregel, till exempel fortkörning, rödljuskörning, stoppliktsförseelse, omkörning vid övergångsställe, olovlig körning eller vårdslöshet i trafik.
      5. Opålitlighet i nykterhetshänseende.
      6. Allmän brottslighet.
      7. Sjukdom.
      8. Underlåtenhet att följa föreläggande om läkarintyg eller förarprov.
      Ett körkort kan återkallas tills vidare om det på sannolika skäl kan antas att det kommer att återkallas vid länsstyrelsens slutliga prövning.

      Spärrtid

      Vid återkallelse enligt punkterna 1-6 fastställs en spärrtid på lägst en månad och högst tre år. Vid grovt rattfylleri eller grov vårdslöshet i trafik ska spärrtiden vara lägst ett år. Vid avslag på ansökan om körkortstillstånd beslutas också om en spärrtid under vilken man inte får avlägga förarprov.


      Nytt körkort efter återkallelse

      Det krävs i regel att du ansöker om körkortstillstånd för nytt körkort både efter återkallelse tills vidare och efter slutligt beslut om återkallelse. Undantaget är återkallelse enligt punkterna 2-4 där spärrtiden inte är längre än ett år. Körkortstillstånd kan du söka redan när det återstår sex månader av spärrtiden men det beviljas tidigast två månader före spärrtidens slut.


      Spärrtider över ett år

      Om spärrtiden är längre än ett år krävs alltid godkänt förarprov, d.v.s. både kunskaps- och körprov, innan ett nytt körkort kan utfärdas. Samma sak gäller även kortare återkallelsetider, om körkortet har återkallats på grund av en händelse under den tvååriga prövotiden. Även i andra fall kan det krävas förarprov. Ett gammalt körkort kan aldrig återfå giltigheten även om det skulle finnas kvar.


      Varning istället för återkallelse

      Om det finns särskilda skäl kan körkortsinnehavaren få en varning i stället för att förlora körkortet. Varningen finns kvar i vägtrafikregistret i fem år och kan innebära en strängare bedömning vid en ny prövning av körkortsinnehavet.
      Länsstyrelsen kan lämna ytterligare information om återkallelse av körkort

      Kommentera


      • #4
        Länsstyrelsens bedömningsgrunder

        Jag har ännu inte hittat något dokument som beskriver de exakta bedömningsgrunderna länsstyrelserna har för att tidsbestämma återkallandet av körkort. Följande har jag dock snappat upp som kan vara relevant.

        Personen med återkallat körkort skriver till länsstyrelsen och anger sina skäl för att minska tiden alternativt inte dra in körkortet alls. Till denna skrivelse kan bifogas ett intyg från arbetsgivaren om huruvida personen kan fullgöra sitt arbete eller ej med ett indraget körkort.

        I det personliga yttrandet är det intressant med:
        Hur länge har personen haft körkort och kört prickfritt.
        Finns det en risk att personen kommer att återfalla. Ångrar sig personen och har förstått allvaret och konsekvenserna av sin handling?

        I arbetsgivarens intyg är det intressant med:
        Kommer personen att kunna fullgöra sitt arbete utan körkort?
        Blir det "dubbel bestraffning" i form av utebliven lön eller dylikt om personen mister körkortet?
        Får arbetsgivaren problem på grund av att den anställde blir av med körkortet?

        Kommentera


        • #5
          Dokument till länsstyrelsen

          Som nämnts i tidigare inlägg i detta ämnet har arbetsgivaren enbart att intyga att den drabbade har behov av körkortet i tjänsten. Här är ett exempel från Hässleholm hur ett sådant intyg kan se ut.
          Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

          Kommentera


          • #6
            miste körkortet

            Ursprungligen postat av PO Visa inlägg
            Som nämnts i tidigare inlägg i detta ämnet har arbetsgivaren enbart att intyga att den drabbade har behov av körkortet i tjänsten. Här är ett exempel från Hässleholm hur ett sådant intyg kan se ut.
            Hur gick det sedan, efter det fina intyget ni sände in?

            Kommentera

            Annonser

            Kollapsa

            Working...
            X