Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Stigarledningar

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Stigarledningar

    I detta ämne samlas kunskap om stigarledningar i samband med tillsynsarbete.

    Nyckelord: tillsyn stigarledning

  • #2
    Annorlunda stigarledning täcker flera trappuppgångar, Mittbohuslän - 2020

    En stigarledning täcker 6 trapphus och har ett enda matningsställe. I den bifogade filen beskriver Mitt Bohuslän vilken lagstiftning som gällde när huset byggdes, vad som gäller idag och varför man inte ansåg det skäligt att förelägga om ändring av systemet. Vi får också veta vilka åtgärder som krävdes istället för ombyggnad.
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

    Kommentera


    • #3
      Stigarledningar med kopplingslock som inte går att lossa, Malmö - 2023

      Intressant information från Räddningstjänsten Syd om att de vid flera tillfällen stött på kopplingslock på stigarledningar som inte går att lossa med handkraft. Så här beskriver man problemet:

      Räddningstjänsten Syd har vid ett flertal tillfällen på senare tid noterat bristfälliga stigarledningar. Bristerna har bestått av kopplingslock som sitter för hårt vilket innebär att dessa inte kan plockas av med handkraft på plats och räddningstjänsten kan således inte använda stigarledningen över huvud taget vid en insats. Detta kan få stor negativ påverkan vid en räddningsinsats i högre hus eftersom slang i stället måste dras i trappan vilket försenar en insats avsevärt. Syftet med kopplingslocken är att skydda ventilen och dess packningar över tid men om kopplingslocken inte går att plocka av med handkraft blir kopplingslocken i stället ett stort problem som gör stigarledningen obrukbar för räddningstjänsten. Räddningstjänsten har uppmärksammat problematiken uteslutande i nyinstallerade stigarledningar på ett flertal olika objekt.

      Klicka på bilden för större storlek

Namn:	        Stigarledning.png
Visningar:	280
Storlek:	517,3 kB
ID:     	77716

      Räddningstjänsten Syd rekommenderar tillverkare och leverantörer att se över sina produkter och åtgärda problematiken omgående. Vidare behöver även installatörer förbättra sina egenkontroller vid installation samt stickprov behöver göras vid utförandekontroll brand. Fastighetsägaren behöver också kontrollera ventilerna med tillhörande kopplingslock inom ramen för sitt systematiska brandskyddsarbete.

      Kommentera

      Annonser

      Kollapsa

      Working...
      X