Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Utredningar efter vindsbränder

Kollapsa
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

 • Utredningar efter vindsbränder

  I detta ämne samlas olycksutredningar där det brunnit på vinden. I vissa fall har det skett en brandspridning via konstruktionen från en annan del av byggnaden.

  Nyckelord: vindsbrand konstruktionsbrand

 • #2
  Brand i kök sprider sig till vind, Umeå - 2008

  Den bifogade rapporten handlar om en lägenhetsbrand som spred sig till vinden. Denna branden fick ett rättsligt efterspel som det går att läsa mer om här: >>>
  Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
  Senast ändrad av PO; 2016-11-27, 18:20.

  Kommentera


  • #3
   Insatsutvärdering av stor vindsbrand, Stockholm - 2012

   En större vindsbrand som varade i nästan ett dygn och där branden tog sig förbi tre begränsningslinjer. En intressant insatsutvärdering med många lärdomar.
   Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

   Kommentera


   • #4
    Brandutredning av brand som började på balkong med omfattande spridning, Huddinge - 2014

    Brand uppstår av okänd anledning i en stol på en balkong till en lägenhet på översta våningsplanet i en del av ett terrasserat 4-5 vånings flerbostadshus. Branden sprider sig via den träpanelklädda undersidan på takfoten till samtliga 7 lägenheter på det översta våningsplanet i husdelen. Branden sprider sig även via en ventilationsspalt i takfoten till vinden och vidare ner i ytterväggen på baksidan med omfattande skador på byggnaden och i lägenheterna som följd
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

    Kommentera


    • #5
     Lägenhetsbrand blev vindsbrand som släcktes effektivt med skum, Helsingborg - 2014

     Vid en lägenhetsbrand hann elden sprida sig till vinden under tiden livräddningsfasen pågick. Den omfattande vindsbranden släcktes sedan med mellanskum vilket gav minimalt med vattenskador.
     Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

     Kommentera


     • #6
      Lägenhetsbrand i asylboende spred sig till konstig vindskonstruktion, Valdemarsvik - 2015

      Vid en brand i en lägenhet spred sig branden via takfoten till en ovanlig vindskonstruktion. Utvärdering beskriver flera lärdomar både ur ett insatsperspektiv och ur ett byggnadstekniskt perspektiv.
      Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

      Kommentera


      • #7
       Lägenhetsbrand spred sig och blev en omfattande vindsbrand, Göteborg - 2015

       En omfattande vindsbrand utbröt efter brandspridning genom dåliga genomföringar från en lägenhet. Branden spred sig sen ytterligare genom nedfall från vinden till marken och lägenheter nedanför. Utredningen fokuserar på lärdomar om byggnadskonstruktionen och om insatsen under de två första timmarna.
       Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

       Kommentera


       • #8
        Studie vindsbränder, LTH - 2010

        Brandteknik och Riskhantering på LTH gjorde 2010 en studie om vindsbränder där man med hjälp av statistik och brandutredningar bland annat ger förslag på åtgärder som kan förhindra vindsbränder alternativt göra att de inte blir storbränder.
        Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

        Kommentera


        • #9
         Föredrag om vindsbrand på Konsthögskolan - Brandbefälsmötet 2017

         Anders Palm från Storstockholms brandförsvar berättar om branden på Konsthögskolan 2016. En komplicerad byggnad som var ombyggd i flera omgångar under hundratals år och där det låg ett plåttak på byggnaden. Många bra lärdomar om svårigheterna att släcka bränder i äldre byggnader och byggnader med plåttak.

         www.brandbefalsmotet.se

         Kommentera


         • #10
          Föredrag om två likadana radhusbränder med olika resultat, Brandbefälsmötet - 2017

          Ola Morin från Räddningstjänsten Skåne Nordväst berättar om två olika radhusbränder med brandspridning via vinden där resultat i ena fallet blev lyckat och i andra fallet mindre lyckat. Ola resonerar om vad som var skillnaden mellan insatserna och beskriver taktiken man använder i Nordvästra Skåne vid denna typen av bränder.

          www.brandbefalsmotet.se

          Kommentera


          • #11
           Föredrag om en vindsbrand i Huskvarna, Brandbefälsmötet - 2017

           Andreas Melin och Christer Sjöstedt berättar om en vindsbrand i Huskvarna där man valde att låta vinden brinna av i syfte att minimera vattenskadorna. Andreas berättar inledningsvis om insatsen och Christer berättar om restvärdesinsatsen och arbetet med att så snabbt som möjligt få de boende att kunna flytta tillbaka.

           www.brandbefalsmotet.se

           Kommentera


           • #12
            Vindsbrand Attunda med många lärdomar - 2020

            En vindsbrand i Attunda där halva vinden brann av medförde en insats på över ett dygn. I utredningen finns det mycket att lära. Bland annat om:
            • Drönaranvändning
            • Strategiska inriktningar och metodval
            • Ett tidigare ventilationssystems bidrag till vattenskador
            Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

            Kommentera


            • #13
             Vindsbrand med oväntat snabbt takras, Gullspång - 2020

             En brand i ett flerbostadshus spred sig upp till vinden. Väl på vinden fick branden ett snabbt brandförlopp i sidled, och där dessutom taket rasade inom 30 minuter efter att branden upptäckts. Utredningen både förklarar varför ras och snabb spridning inträffade och den ger tips på hur man kan läsa en byggnad för att se om den kan vara problematisk ur detta perspektivet.
             Också intressant att se hur takpannorna inte bara rasade igenom yttertaket utan dessutom fortsatte igenom det näst intill obefintliga vindsbjälklaget.
             Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

             Kommentera


             • #14
              Vindsbrand med brandspridning från lägenhet, Nacka - 2022

              En lägenhetsbrand spred sig via takfoten upp till vinden och det blev omfattande skador på fastigheten. En person behövde undsättas via räddningstjänstens höjdfordon.

              Under insatsen skedde även en incident med ett höjdfordon som resulterade i ett nödläge med en brandman fast i korgen invid den brinnande vinden och fick hämtas ner med ett annat höjdfordon.

              Genom utredningen har ett flertal olika erfarenheter med tillhörande åtgärdsförslag kunnat identifieras. Bland dessa finns erfarenheter angående hur byggnadens egenskaper har påverkat händelseförloppet, försörjning av kompetens för hantering av räddningstjänstens höjdfordon och rutiner för beställning av kranresurs. Det har också identifierats ett flertal erfarenheter kring insatsens genomförande, som i sin tur är kopplade till händelsens utfall med förhållandevis omfattande skador från branden och släckvatten. De handlar bland annat om organisering av skadeplatsen, samordning av arbetsmomenten och säkerställande av att dessa sker inom ramen för en kommunicerad taktisk plan.
              Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

              Kommentera


              • #15
               Vindsbrand med brandspridning ner i fasad, Hässelby gård - 2022

               En utredning av en vindsbrand som både tittat på det byggnadstekniska brandskyddet och även delar av insatsen.
               Byggnadens vindsisolering var en kombination av mineral-ull och cellplast, där cellplasten smälte och bidrog till brandspridning ner i fasaden. Fasaden undersöktes med hjälp av en USAR-styrka, som tog hål och på det viset fastslog att det var enbart mineralull i fasadens isolering. Bränderna i fasaden släcktes med CAFS som sprutades in med ett CAFS-spett.
               Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

               Kommentera

               Annonser

               Kollapsa

               Working...
               X