Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Trafikolyckor med farliga ämnen

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Trafikolyckor med farliga ämnen

    I detta ämnet samlas utredningar efter trafikolyckor där farliga ämnen varit en faktor som påverkat insatsen.

    Nyckelord: farligt gods farliga ämnen trafikolyckor trafikolycka utredningar

  • #2
    Bensintankbil frontalkrockar med personbil, Gotland - 2022

    En personbil kommer över på fel sida av vägen och kolliderar med en lastbil med släp som är lastad med bensin och diesel. Föraren av personbilen avlider omedelbart och räddningstjänstens insats säkrar upp olycksplatsen innan arbete med frigörande av personbilen påbörjades.
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

    Kommentera


    • #3
      Utredning, Trafikolycka med lastbil med flytande metan, Grästorp - 2023

      En lastbil lastad med flytande metan välte på en riksväg. Det blev en insats över tre dygn.

      Den 28/12 2022 13:15 inkommer larm till räddningstjänsten om trafikolycka med en tankbil lastad med farlig gods. Vid framkomst konstateras att lasten består av flytande metan. Räddningsarbetet blir långdraget och tankbilen bärgas från platsen knappt tre dygn efter att händelsen inträffat.

      Insatsen präglas av svårigheten att göra korrekta riskbedömningar för att kunna genomföra bärgningen på ett säkert sätt. Information från experter på området pekar många gånger åt olika riktningar vilket försvårar beslutsfattandet under insatsen.

      Inga allvarliga konsekvenser uppstår under insatsen men marginalerna har varit betydligt mindre än vad som bedömts. Öppningstrycket för övertrycksventilerna har missbedömts till 7 bar men har i praktiken varit 3,4 bar. Detta har inneburit en betydligt större risk för ett okontrollerat gasutsläpp i vätskefas via övertrycksventilerna än som varit känt under insatsen.

      Händelsen är också den första av sitt slag i Sverige där en nationell kemenhet använder utrustningen för avfackling. Utrustningen har haft en avgörande roll i insatsen och avfackling skedde totalt under ca 30 timmar.
      Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

      Kommentera

      Annonser

      Kollapsa

      Working...
      X