Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Övergripande rapporter om järnvägsolyckor

Kollapsa
Detta är ett fastnålat ämne.
X
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Övergripande rapporter om järnvägsolyckor

    I detta ämne samlas dokument och rapporter som handlar om mer än en inträffad spårolycka.

    Nyckelord: järnvägsolyckor spårolyckor tågolyckor

  • #2
    Uppföljning av olycksutredningar inom järnvägssektorn - 2010

    En viktig del i ett säkerhetsarbete är att dra lärdom från inträffade händelser. Statens haverikommission (SHK) utreder olyckor och tillbud inom järnvägssektorn för att sedan komma med rekommendationer på säkerhetshöjande åtgärder till Transportstyrelsen som är tillsynsmyndighet på området.
    Många olyckor inträffar till följd av bristande lärande och målet med denna studie var att få en uppfattning om huruvida lärdomar dras från inträffade händelser inom järnvägssektorn. En grundläggande litteraturstudie genomfördes och därefter en innehållsanalys av de rekommendationer som SHK ger inom området, samt av efterföljande åtgärder. Studien visar att många av SHK:s rekommendationer pekar på direkta orsaker nära händelsen. Då åtgärder till följd av dessa har svårt att komma åt de bakomliggande problemen kan en liknande händelse med stor sannolikhet upprepas i framtiden. Studien visar även att många rekommendationer beaktas men att de flesta åtgärder inte är slutförda på grund av att de antingen pågår eller planeras i framtiden.

    Rapporten är skriven av Kristin Nilsson vid LTH.
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
    Senast ändrad av MM; 2023-11-10, 13:38.

    Kommentera


    • #3
      Utvärdering av Trafikverkets åtgärdsförslag för personpåkörningar[..] i Region Väst

      Den här rapportens huvudsyfte var att granska och följa upp de åtgärdsförslag av fysisk karaktär som Trafikverkets olycksutredare har angivit i sina utredningsrapporter och se vilka åtgärder av dessa som blivit genomförda. Rapporten behandlar olyckstyperna personpåkörningar, suicid samt plankorsningsolyckor i Region Väst, som består av Hallands, Västra Götalands och Värmlands län. Tidsperioden för olyckorna är 2005-01-01 till 2012-05-31. Dessutom utreds orsaker till varför inte alla olyckor får åtgärdsförslag, varför inte alla åtgärdsförslag blir utförda samt om åtgärderna har haft någon effekt. Även en jämförelse mellan vägsidans och järnvägssidans åtgärdsförslag har gjorts på de dödsolyckorna som skett med fordon på plankorsningar. Till sist har även förslag för att minska antal olyckor samt förslag för att förbättra olycksutredning diskuterats i rapporten.

      Rapporten är ett examensarbete skrivet av Niklas Johansson & Lars Rydstedt vid LTU.
      Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
      Senast ändrad av MM; 2023-11-10, 13:39.

      Kommentera

      Annonser

      Kollapsa

      Working...
      X